Питаннячко ще одне. Віск якийкраще? Маю звичайний (знайомий пасічник), підійде? Льянка для розведення художніх фарб також підійде?
Точно так. Льянка з художнього салону (найкраща - санкт-петербурзька, в Черкасах - пляшечка чи то 150 чи то 200 мл коштує 14 грн, здається). Віск купляв на базарі, в "медовому" ряду у пасічників. Він був двох видів "лікарської" якості (білий, чистий, дорожчий) та "технічний" (брудно-жовтий, дешевший). Продавець спитав - навіщо, чесно сказав - руків'я проварити, він порадив брати технічний. Пірамідка 5 см заввишки і така ж діаметром основи коштувала 3 грн.
Пропроція віск:льянка - 25% віск, 75% льянка. Можна воску менше, відсотків 20. Більше не варто, довше буде липнути.
За порадою форумчан додав до цієї суміші трошки ("на глазок") товченої каніфолі.
Просочив цією сумішшю вже п'ять руків'їв, результатом задоволений.
Варив на водяній бані. Опінельку - години три, періодично (раз у півгодини приблизно) провертаючи клинок від повністю відкритого до повністю складеного. Фікседи - 4-5 годин.
Після проварки сушиться природним чином, липнути перестає на другий-третій день, повне висихання (при нагріванні руків'я над конфоркою віск та олія не виступають крапельками) - тижня через два-три. Кожен день потрошку (за переглядом телевізору

) полірував руків'я ганчіркою з щільної шерстяної тканини ("драпу").
ВАЖЛИВО! Слідкуйте за процесом, не забувайте доливати воду в "баню", вона википає! Додавати ТІЛЬКИ окріп, я перший раз долив холодної (кімнатної температури з чайника) і в мене тріснула банка з олією!