Автор Тема: Електропарадокс  (Прочитано 3898 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Електропарадокс
« : 02 Червня 2022, 15:02:38 »
Ситуація така:
На моєму мотику стоять три фари - основна, штатна і дві допоміжні. В усіх фарах стоять однакові світодіодні лампочки. Допоміжні фари вмикаються/вимикаються через окремий вимикач, який розриває "землю".
Так от - коли працюють всі три фари - все норм., ближнє/дальнє світло працює як положено.
Але коли допоміжні фари відключені, то основна світить тільки дальнім незалежно від положення перемикача. При чому цей феномен проявляється тільки на заведенному двигуні (відповідно підсвічується лампа індикатор на приборному щитку - не горить, а саме підсвічується), при вимкненому ближ/дал працює нормально.
Хто може таке пояснити і як його побороти?
Буду вельми вдячний  (_3)
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline gari73

• Активный участник
  • Розташування: Киев
Re: Електропарадокс
« Reply #1 : 02 Червня 2022, 16:46:51 »
Якщо раніше працювало нормально, можливо одна із ламп підгоріла і коротить по плюсу. Пробуйте мінять їх містями, обо по идній відключать. Також можливо є реле для їх включення, через вимикач, у реле можуть підгорать контакти. Думаю лампи стандартні, на 3 контакти ?
У меня есть мысль и я её думаю.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #2 : 02 Червня 2022, 19:57:06 »
Раніше ніяк не працювало - головним стояв ксенон який я вирішив поміняти на діоди (жер багато - падіння на 0,5В проти 0,1В на діодах, а світить однаково)
Лампи всі стандартні, 3 контакти, нові, придбані разом в одного продавця. Реле нема жодного - навіщо вони при діодах?
В мережі тільки позиційний перемикач і вимикач маси додаткових фар.

Offline Metrolog

• Эксперт
  • Розташування: Odessa
  • http://2knife.com/users/metrolog
« Reply #3 : 02 Червня 2022, 22:04:58 »
Проверь полярность включения диодов. Везде должно быть одинаково.
с уважением. Metrolog.

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
« Reply #4 : 02 Червня 2022, 23:55:21 »
треба малювати повну схему підключення, без цього розібратись буде складно.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #5 : 03 Червня 2022, 09:06:36 »

Намалював як зміг Зараз в стані "ближнє світло основна фара", додаткові вимкнуті. А горить дальнє...
Схема - елементарна, простіше нікуди, чим вона може допомогти - х/з...
Розумію, що ви зараз скажете "коротить в перемикачі". Але чого ж воно не коротило коли там ксенон стояв? Та й коротке там фізично неможливе - відстань досить велика між контактами.
І головне - чому не коротить коли "земля" додаткових фар з'єднана? Достатньо ввімкнути лівий (по схемі) вимикач - все стає на свої місця, всі три фари працюють однаково...

2Metrolog - Володя, какая полярность?  {_07} Там на цоколе ламп обозначения ближний (L), дальний (H), земля. Что можно перепутать?

Offline Lopar

• Активный участник
  • Розташування: Киев
« Reply #6 : 03 Червня 2022, 10:31:20 »
Добра.
Підозрюю що проблема в схемі самих ламп - використання дешевого драйвера без прив`язки до робочого струму а робота виключно по напрузі. Як приклад - в лампі 2 групи світлодіодів. 1 група ввімкнена - ближнє світло, 2 групи ввімкнено - дальнє світло. Групи вмикаються паралельно, відповідно при збільшенні групп - загальний струм збільшується при однаковій стабільній напрузі. Але коли драйвер у лампі дешевий без стабілізації по струму, на АКБ напруга 14 В (як приклад), підключили 3 групи ламп, відповідно напруга трохи просіла, наприклад до 13,7 В, Ви отримали бажане світло і різницю проміж ближній/дальній. Тепер вимкнули додаткові, залишивши основний. Відповідно напруга не просідає, 14 В прикладаються до 1 групи світлодіодів на ближньому світлі, які видають усю потужність, як при дальньому і додавання ще групи для дальнього ситуацію не змінює, струм зростає, напруга просідає, загальний світловий поток  залишається не змінним. От різниці Ви і не бачите...
Як міг пояснив. Як вихід - більш дорогі лампи із стабілізацією по струму.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #7 : 03 Червня 2022, 11:10:43 »
2 групи ввімкнено - дальнє світло
Нє. 1 група (точніше - 1 світлодіод) - ближнє світло. 2 група (другий світлодіод) - дальнє.
Там два світлодіоди - один дальнього, другий ближнього. Вони обидва однакової потужності, і розташовані один за одним, тільки в ближнього (стоїть першим, далі від фокуса) є "капелюшок". Вмикаються незалежно один від одного, але при вимкнутих додаткових і в положенні "ближнє" горить саме ОДИН світлодіод дальнього світла центральної фари - про що, власне, й питання.
Лампи, доречі, не дешеві - не вищого сегменту, але й далеко не нижчого.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #8 : 03 Червня 2022, 11:26:11 »
ЗІ - така ж картина при напрузі 12,9 В, вмикай/не вмикай - нижче не просідає, а горить так само.
При не працюючому двигуні - все норм незалежно від напруги.
А далі цікавинка - запускаєш двигун - все повертається на описане вище. Глушиш двигун - назад ніх, так і світить дальнім. Постоїть с півгодини - знов все ОК при не заведеному.
"Напряжометр" стоїть, напругу бачу - ніяк не впливає.
Який може бути зв'язок між двигуном і діодом дальнього світла однієї фари?  {_07} Що за дурість?  (_23)

Offline ЗРВ-65

• вертикаль не предел
  • Активный участник
  • Розташування: Днепр
« Reply #9 : 03 Червня 2022, 16:46:57 »
Моё предположение {23}
Контакты, в лампе, цоколе или где-то ( надо искать ), расположены слишком близко, и при работающем двигатели появляются вибрации и подкорачивает.
В следствии плохого контакта происходит нагрев, расширение ( или деформация ).
А после выключения двигателя надо время на остывание и разрыв контакта.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #10 : 03 Червня 2022, 17:46:04 »
Усі контакти нові свіжі. Контактів близько один до одного нема. Вся ізоляція також свіжа. Лампи ні при чому, міняв (маю нову запасну четверту) - картина та сама. Взагалі вся проводка і монтаж навколо світла свіжезроблена

Offline break

• Старожил
« Reply #11 : 03 Червня 2022, 20:32:55 »
Чудес не буває. Вся електрика неправильно працює в двох випадках. Або контакту нема, або є, але не там, де треба.
Якщо все зроблено так, як намальовано - все має працювати правильно.
Так що щось десь не альо.
Тут згадувалось, що реле нема, та є індикаторна лампа. Вона куди піключена? Як вона бачить положення перемикача? Значить є ще дроти, не намальвані на схемі. Спробувати дивитись туди. Ну і перемикач блиижній/дальній скільки в нього контактів? Все там чітко? Варто перевірити.

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
« Reply #12 : 03 Червня 2022, 20:46:04 »
А чи це сталося з часом? Чи від початку?
З повагою!

Offline Metrolog

• Эксперт
  • Розташування: Odessa
  • http://2knife.com/users/metrolog
« Reply #13 : 03 Червня 2022, 22:43:31 »
Ніх не розумію в мотоциклах, але якщо несправність проявляється тільки при працюючому двигуні, то, можу помилятися, у ланцюг включений генератор. Може там собака порився? Про генератори:  https://www.youtube.com/watch?v=CmBziqdSxJY
с уважением. Metrolog.

Offline Shveik

• Бывалый
  • Розташування: Глобинський район - Міжгір'я
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #14 : 03 Червня 2022, 22:44:57 »
Пропоную спробувати на працюючому зняти клему з акумулятора. Чи будуть якісь зміни.
Біда, коли людина раптом заходиться філософствувати - це завжди пахне білою гарячкою. (Йозеф Швейк)

Lingua Latina non penis canina.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #15 : 04 Червня 2022, 09:36:13 »
На системах з електронним впорском зняти клему при працюючому двигуні - ухоркати всю електроніку і стати на прикол надовго й задорого.
2маньяк - з початку, як поставив світлодіодну лампу.
За іншими порадами - дякую, передивлюсь/перевірю (2Metrolog - за посилання окрема подяка {tnx} - цікавлять інші питання по генератору)
Але є одне "але" - чому цього всього не було, коли стояв ксенон? Я тільки замінив лампу і викинув всі ксенонові блоки, в схему не втручався. І чого  такого сталося що десь міг з'явитися контакт, чи десь пропасти? (2break - я знаю той постулат і сам його високо ціную  :))

Offline break

• Старожил
« Reply #16 : 04 Червня 2022, 11:57:59 »
"зайвий" контакт - або індикаторна лампа і ланцюг навколо неї або перемикач ближнє/дальне.
Після заміни ксенону - цілком можливо, що просто співпало.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #17 : 04 Червня 2022, 12:13:58 »
Перемикач ближнє/дальнє не може вмикати одну лампу - він вмикає всі три, дає на них напругу разом. Індикатор - те ж саме, він заведений на спільний ланцюг.
Припустимо ти все ж правий. Чому тоді при ввімкнених всіх трьох лампах на ближнє жодній дальній діод не підсвічується і індикатор також ні? Куди дівається КЗ? Звідки воно з'являється при обриві маси допоміжних (ОКРЕМИМ вимикачем) і - на додаток - куди дівається живлення ближнього діода головної фари?
Яким боком ту працюючий двигун? Генератор звісно в мережі - як інакше?

Offline break

• Старожил
« Reply #18 : 04 Червня 2022, 12:43:48 »
 ((
сам в шоці.

Світлодіоди з драйвером в зборі - хитра штука. Почнемо хоча б з того, що максимальна наруга на аккумуляторі і напруга, що дає генератор, відрізняються десь на два вольти. Зважаючи, що падіння на самому світлодіоді "прибите цвяхами" до його вольт-амперної характеристики, це капець як багато. Це раз.
Друге - скоріш за все у світлодіодній лампі є захисний діод, ввімкнений паралельно і в зворотньому напрямку від робочого, через який може йти струм до сусіднього при включенні/відключенні маси. Як саме - сам ще в голові не склав, та "паразитні" шляхи проходження струму в світлодіодній лампі є.
Як побороти - от так і не підкажу. Якось треба відключати по одному дротику-лампі і дивитись, що міняється.