Автор Тема: Свердловина  (Прочитано 3048 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Shveik

• Бывалый
  • Розташування: Глобинський район - Міжгір'я
  • Memento mori
    • Memento mori
Свердловина
« : 03 Червня 2023, 15:21:06 »
Камради, може хто стикався з пробиттям свердловини для водопостачання. Я так би мовити краєм ока бачив як це робиться, але перш ніж взятися за це самому, хотілось би дізнатись докладніше, щоб не стикнутись із всілякими несподіванками. Не заморочуватись і найняти спеціалістів, не дозволяє бюджет. Певна річ матеріали теж не дешеві, але коли поступово стягувати, то більш-менш не так б'є по фінансах.
До другого горизонту 25-28м.
Біда, коли людина раптом заходиться філософствувати - це завжди пахне білою гарячкою. (Йозеф Швейк)

Lingua Latina non penis canina.

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Re: Свердловина
« Reply #1 : 03 Червня 2023, 15:57:52 »
Я дуже цікавився питанням. І в намірах колупати дірку в землі в цьому році.
Технологія не складна, та є купа нюансів. Без знання геології місця можуть бути складнощі.
Класичний процес - спочатку ручним буром з нарощуванням трубами буриться стільки, скільки можна у вашій місцевості. Обмеження - довжина труб і щільність стінок свердловини. Бурити вийде тільки стільки, скільки тримаються стінки без обсадної.
Далі опускається обсадна і желонкою вибирається грунт з постійним нарощуванням і опусканням обсадної. І от тут настають складнощі. Пластикову обсадну трубу запхати в шар глини товщиною більше кількох метрів з допомогою желонки не вийде. А використовувати стальну на сьогодні занадто дорого, особливо якщо акція разова.
До другого горизонту 25-28м.
Що лежить над другим горизонтом? Звідки така інформація? Координату місцевості можете сказати? Може знайду в себе як там що.
Стосовно бюджету - самостійне буріння може виявитись за вартістю дуже поруч з замовленням у "спеціально навчених" людей. Бо потрібна купа інструменту і матеріалів, які потім вам ніде не знадобляться.

Offline Shveik

• Бывалый
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #2 : 03 Червня 2023, 18:45:56 »
Класичний процес - спочатку ручним буром з нарощуванням трубами буриться стільки, скільки можна у вашій місцевості. Обмеження - довжина труб і щільність стінок свердловини. Бурити вийде тільки стільки, скільки тримаються стінки без обсадної.
Наскільки мені відомо, ручним буром у нас не користуються, а все роблять желонкою. Як варіант, коли пробивали свердловину у тещі (1,5 км від мене) то там використовували воду під тиском. Але докладніше як там було не знаю, бо не був присутнім.
Координату місцевості можете сказати?
49.37735440565871, 32.96586792891059
Що лежить над другим горизонтом? Звідки така інформація?
Приблизно до 2м чорнозем. Потім глина. Доволі потужний пласт, бо в самому селі колись була цегельня і ще залишилось 3 відкритих кар'єри де брали глину (їх поступово засипають сміттям). Інформація особиста, бо я тут народився і особисто знав місцеву легенду "Павла мотьчиного" (жінка у нього була Мотрона). Цей індивідуум, який очевидно пити-курити-говорити навчився одночасно, самотужки викопав десь із 90% колодязів у селі, не говорячи про сортири.
Скрізь по селу такі грунти, хіба що там де вище трішки більше чорнозему. Взагалі по селі невеликий схил у сторону Дніпра. Поки були ставки і дренажний канал вздовж села, там було чимало джерел, але ставків уже давно нема + зробили зрошувальну систему і вода пішла навідь із колодязів.
Крім того (щодо інформації) сусід черед 2 хати пробивав пару років тому. 27м. Сусідка через паркан пробивала сьогодні. Говорить 26м. Це логічно, бо якраз по лінії згадуваного схилу. У мене по ідеї має бути також 26-25м. У сусідки пробивали металевою обсадною, яку потім витягли і засунули пластикову (дивитись не ходив, але на віддалі... схоже сотка).
А використовувати стальну на сьогодні занадто дорого,
Оце мене і зупиняє. На прокат ніхто не дасть, а замовляти щоб хтось зробив, може вийти ті самі гроші, а раз пробивши навіщо воно мені тоді.
Як варіант можна забити в колядязь. Мінус приблизно 10м. Там бульше що води там всеодно нема. Але ті специ не дуже беруться так пробивати, бо дешевше виходить.
Біда, коли людина раптом заходиться філософствувати - це завжди пахне білою гарячкою. (Йозеф Швейк)

Offline break

• Старожил
« Reply #3 : 03 Червня 2023, 21:15:26 »
Цитувати
Водовмісні відклади представлені різнозернистими пісками від дрібнозернистих у
верхній частині розрізу порід до крупнозернистих і гравелистих у нижній частині. У верх-
ній частині розрізу поширені суглинки, супіски, за рахунок яких водоносний горизонт
набуває слабонапірних та напірних властивостей. Висота напору не перевищує 5-10 мет-
рів. Глибина залягання рівня підземних вод від 5 до 33 метрів, переважно 5-10. 
Дебіти свердловин, які розробляють нижню частину горизонту змінюються від 51,8 до
241,9 м3/добу, місцями збільшуються до 578,9-596,2 м3/добу. Значення коефіцієнту фільт-
рації у долині Дніпра досягає 100-160 м/добу, місцями до 610 м/добу.
Води прісні, гідрокарбонатні кальцієві, кальцієво-магнієві, кальцієво-натрієві, з міне-
ралізацією до 1 г/дм3. Якісні показники погіршує наявність заліза, природний вміст якого
у воді перевищує нормовані показники.
Режим горизонту зазнає впливу метеорологічних чинників, середньорічна амплітуда
коливання рівня становить 1,0-2,8 м.
Цитувати
Води цього горизонту мають велике значення для водозабезпечення населення на всій
площі його поширення. Води верхньої частин експлуатуються колодязями для господар-
сько-питних цілей у сільській місцевості. Води нижньої частині горизонту експлуатуються
значною кількістю свердловин для постачання питної води для потреб невеликих, серед-
ніх, а також крупних населених пунктів (Ніжин, Носівка, Гребінки, Бахмач, Золотоноша,
Кременчук та ін.).
Книжка мені пише, що глини от такої, що прям глина-глина, там нема. Суглинки. Які якраз на цеглу і використовуються, взагалі.
Значить з того, що я бачу - у вас складнощів особливих нема.
Водою промивати дірку не варто.
ручним буром у нас не користуються, а все роблять желонкою
Желонка - це пристрій, що вибирає виключно шлам, подрібнену породу з водою. Оте, чим б'ють дірку, може бути так званим забивним стаканом. Важка штука, яку скидають з максимальної висоти і потім витрушують з неї землю. Желонка працює на переміщенні вверх-вниз в десятки сантиметрів.
Технологія, як я бачу.
Колупаєте дірку в землі. Інструмент - бур. Садовий, рамочний, ложковий, який знайдете чи зробите. Діаметр >150мм. Глибина - поки можна підняти звідти грунт. У вас по ідеї вийде пройти чорнозем, глину і ще пару метрів. Бур нарощуєте стальною трубою, профільною чи круглою, 25-30мм перерізом. Піднімати краще мати якусь триногу і лебідку, бо 10 метрів труби вертикально піднати руцями дуже весела справа.
Як з'явиться знизу вода і підняти пісок вже буром буде складно, треба далі гратись желонкою.
Опускаємо в свердловину пластикові обсадні і починаємо вибирати пісок.
Цитувати
Для роботи желонки необхідно, щоб у свердловині висота води була не
менше ніж довжина желонки. У процесі чищення свердловини желонка ударяє
по вибою 10–15 разів. При бурінні водонасичених, сипучих і пухких порід частота ударів складає 0,3–0,5 с-1 при висоті підйому желонки на 0,25–0,6 м. Желонка заповнюється водою зі шламом за законом сполучених посудин, тому що
при ударі клапан буде відкритий. При підйомі желонки клапан закривається і
запобігає виливанню з неї вмісту. Желонка спорожняється через клапан шляхом
постановки її на стрижень, установлюваний у лотку, або через верхній отвір
шляхом перекидання її клапаном догори.
У вас досить гарні умови для буріння.
Саме головне - пройти оті глини-суглинки діаметром на сантиметр-два-три-п'ять більшим, ніж діаметр труби. Щоб її не заклинило у подальшому. Але робити свердловину бажано за максимально короткий час. Пояснюю чому.
Коли ви пройдете глину, там знизу мокрий пісок. І грунтові води можуть бути напірними, тобто рівень підніметься в глину. І от тут у вас починається відлік часу. Тим коротший термін, чим ближче отвір в глині за діаметром до діаметру труби. Бо глина має властивість набухати у воді. Деяка сильно, деяка слабше, та збільшується в об'ємі вся. І якщо далі в пісок ви заглиблюватись будете з перервами в кілька днів, є вірогідність, що обсадну зажме так, що вниз вона йти не захоче. Можна, звісно, пхати зі страшною силою, та у вас же на трубі буде вже встановлено фільтр, який можна порвати...
Тобто - складнощів нуль. Єдине - після початку роботи з желонкою треба розуміти, що бажано закінчити за пару днів, а не пройти метр і кинути на тиждень. Воно то запхається, та навіщо собі створювати складнощі?
« Останнє редагування: 03 Червня 2023, 21:31:26 від break »

Offline Shveik

• Бывалый
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #4 : 04 Червня 2023, 07:17:03 »
Так. Книжка вірно пише. І про суглинки і навідь про надлишок заліза у воді.
Наскільки я зрозумів технологію, спочатку буром, чи забивним стаканом, треба дістатись до верхнього водоносного горизонту, а потім перейти на желонку?
Іще кілька запитань... . Насамперед цікавить питання фільтра. Яким чином він кріпиться на трубі? Пластикові обсадні, очевидно як і металеві, збираються із секцій. Як секції з'єднуються між собою?
Ну і можливо ще виникнуть питання, коли обдумаю все докладніше.

Offline Shveik

• Бывалый
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #5 : 04 Червня 2023, 16:06:55 »
Тілько що заглянув у колодязь. Вигляд такий як і був кілька років тому. Десь 1/4 площі, калюжа води, решта мокрий грунт. Глибина 7м. Тобто я думаю було б набагато легше забити свердловину прямо у колодязь. Так робив мій сусід по старому будинку, але там було складніше бо перший горизонт на глибині 19м. Проте він навідь насосну станцію туди втулив, хоч і довелось вкопуватись у бокову стінку шахти. Перша вода у тому колодязі для пиття не годиться. Нітратів у 300 (триста) раз вище норми. Через це навідь померла дитина у одних сусідів (тепер бувших).
Та і у моєму теперішньому колодязі вода не гідна пити, бо поряд була колгоспна АЗС і у ближніх колодязях, у кого є, на воді плівка нафтопродуктів до цього часу.

Offline break

• Старожил
« Reply #6 : 04 Червня 2023, 21:02:38 »
питання фільтра. Яким чином він кріпиться на трубі?
Фільтри на пластикових трубах двох типів загальновикористовувані (магазинні, пішов - купив)- нержавіючий і поліпропіленовий.
Труба і там і там просвердлена в шахматному порядку отворами 16...25мм.
Нержавіюча сітка кріпиться примотуванням нержавіючим дротом, спірально.
Поліпропілен - напилений. Тобто гарячу поліпропіленову нитку видувають через сопло на трубу до утворення суцільного чохла.
Рветься при терті об стінки свердловини що те, що те. Та чохлик з поліпропілену подрати можна навіть того не помітивши, нержавійка значно міцніше.
Як секції з'єднуються між собою?
Секції можуть мати довжину 2 (тільки 125мм діаметром бувають), 3 і 5 метрів. З'єднуються різьбою, у труб на одному кінці "мама", на іншому "тато". Там де "мама" - раструб, потовщення труби, приблизно на товщину стінки. Тобто труба 125мм з стінкою 6мм в раструбі має діаметр десь 132мм. Бувають безраструбні труби з значно більшою товщиною стінки, вони не мають потовщення. Колись давно до кожного стику додавалось ущільнююче гумове кільце, зараз про те не всі навіть чули.
він навідь насосну станцію туди втулив
Насосна станція працюватиме при відстані від насосу до дзеркала води не більше 7 метрів. Всі, хто каже про 9-10 трохи лукавлять. Бо по логіці воно то смоктатиме з 9 метрів, тільки дзеркало води має властивість знижуватись при вмиканні насосу. Тобто - не глибше 7 метрів.
було б набагато легше забити свердловину прямо у колодязь
Ні. Проколупати буром сім метрів - це пару годин часу, якщо у вам там нема камінюк і твердої глини.При цьому значно зручніше працювати в подальшому. Навіть тримати трубу - прикиньте, як ви додаватимете секцію, коли у вас в колодязі теліпається 8-9 метрів труби... Хоча якщо сильно хочеться - можна.
Ну і затрубне в суглинку у свердловині 200мм при трубі 125мм закриється по ідеї самостійно, відсікши вищу воду з соляркою і нітратами. При бажанні на трубу можна надягти "сальник" з старої камери від автівки чи трактора. В колодязі це викличе трохи складнощів.
спочатку буром, чи забивним стаканом, треба дістатись до верхнього водоносного горизонту, а потім перейти на желонку?
Не зовсім. Горизонт вище ваших суглинків маловодний. Тож буром можна пройти поверхневий шар землі, супіску і весь суглинок, дійшовши до дрібних водоносних пісків. І вже в них желонкою йти до "дна" тих пісків.
Рамочний чи ложковий бур гребе глину-суглинки аж бігом. Желонкою проходити пласт глини - то для мазохістів. Ви черпатимете по 5-10см за рейс і пхати трубу в землю доведеться зі страшною силою. А в піску при желонуванні обсадна по ідеї падимете майже сама.
« Останнє редагування: 04 Червня 2023, 21:12:51 від break »

Offline Shveik

• Бывалый
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #7 : 04 Червня 2023, 23:05:17 »
Дякую. Більш-менш в'їхав. Тепер головне щоб мої бажання співпали з моїми можливостями  :D

Offline break

• Старожил
« Reply #8 : 05 Червня 2023, 01:27:15 »
Бюджет "можливостей" можна прикинути.
Для рамочного бура треба шматок труби 159...180мм, полоса стальна і профільна труба (дешевше круглої) 12м (має вам вистачити). То все вийде десь в 1500 гривень. Плюс сварка/болгарка, електроди, круги, придумати як доточувати труби одна до одної - 2000грн за все.
Мотузка і якийсь вороток то все піднімати, навіть склепати з дерева якусь корбу - ще 500.
Тією ж мотузкою шарпати желонкою. Канат бажано від 8мм діаметром. Тонкіший і в руки не дуже брати і запас міцності бажано. Можна і стальний трос (був би у вас не просто пісок, а щось похитріше, то желонкою без стального троса нічого було б робити).
На желонку метр труби 76, два конуси з магазину сантехніки, металева куля 40-50мм - ще 500.
Фільтр з нержавіючої сітки на трубі 125мм - 3000грн.
Труби пластикової ще 8шт по 3 метри - 24х250=6000грн.
На фільтрову трубу можна накрутити сталевий наконечник, в магазинах називають "НІЖ ЗАБИВНИЙ ДЛЯ БЕЗФІЛЬТРОВИХ СВЕРДЛОВИН Д.125", ще 350грн.
Разом виходить 2000+500+500+6000+350=10350грн. Округлюємо до 10тис.грн. Це вийде матеріали на свердловину. З специфічних витрат - бур і желонка. Мотузка пригодиться (той же насос в свердловині на ній повісити), трубу можна на паркан пустити чи на якусь лавку-столика зварити каркас.
Ще треба буде насоса глибинного, трубу до нього, кабель, муфти-згони-крани всякі...
В цілому тисяч 18 певно на все про все. Якщо трошки економити, то можна вкластись в 15. За все. Знову ж таки - на 125мм трубі світ клином не зійшовся, можна діаметр брати поменше, а значить - дешевше.
Я не знаю, по чому зараз бурять свердловини. Та економія при власній роботі виходить не дуже велика. Основні переваги - ви можете зробити свердловину там, де хочете і при цьому абсолютно не зіпсувавши все навколо. Навіть малогабаритна бурова засирає навколо себе радіус метри три. Ну і при ручному бурінні ви бачите кожен сантиметр породи, що проходиться, все виходить дуже точно. Плюс буриться без бурового розчину, а отже свердловина не потребує промивки.
Недоліків теж купа. Треба витратити купу часу, витратити власних сил теж достатньо. Огріхи або нехтування чимось можуть привести до обриву інструменту, труби, падінню чогось в надра і т.д. і т.п. І тоді "ой".
Про обрив інструменту до речі - якщо тягнете, а воно не лізе, не можна починати тягти ще сильніше. Треба нагрузити канат і йти пити каву. Навантаження на 8мм поліпропілен чи капрон - максимум 250кг, 10мм - 400кг, стальний трос 5мм - 300-350кг. Сильніше тягти не можна.

« Останнє редагування: 05 Червня 2023, 01:43:07 від break »

Offline Shveik

• Бывалый
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #9 : 05 Червня 2023, 19:32:49 »
Я запитував у тих спеців, що пробивали у сусідньому дворі, по чім така радість. Сказали близко 12 тис. якщо без насоса. Тобто робота + пластикова обсадна... може і ще щось. В цілому двір там не дуже запаскудили. Зараз зять сусідки, поки у відпустці після Бахмута, копає приямок навколо труби.
Трос 6мм у мене є. Дебелий, перевірений... Тягнув ним вагу 650-700кг. Зварки/болгарки та тому подібний дріб'язок є. Кабель є. Завтра сідаю на телефон, прицінитись до труб.
А взагалі хз... треба ще подумати що вигідніше.

Offline break

• Старожил
« Reply #10 : 05 Червня 2023, 21:29:25 »
Ну так можна ж і по іншому порахувати.
Труба 90мм 24х160грн=3840
Фільтр поліпропіленовий 3м - 1100грн. Якщо трубу з допомогою навантаження в тонну цегли в землю не пхати (а на ютубі такий ролик є), то нічого йому не буде.
Разом 4940грн.
Трос є. Рамочний бур склепати з того, що знайдете в брухті. Желонка - метр труби звідти ж. Розхідники якісь... І прямих затрат вийде до 6000 (профтруби дві штуки по 6м придбати на крутилку буру - 25х25х2мм 73,50грн*12м=882грн) .
Але коли люди роблять - ви періодично підходите і питаєте "ну як". А коли руцями - самі танцюєте коло дірки...

Offline os

• Активный участник
  • Розташування: Львів
« Reply #11 : 06 Червня 2023, 09:29:10 »
Сказали близко 12 тис. якщо без насоса.
Халява. В нас 1200грн\метр. Також зараз займаюсь цим питанням.
Я сам прихильник що можливо робити самому, але цю справу краще довірити спеціалістам з досвідом. На мою думку.
Є такий вислів: "Досвід - це така річ, яка з'являється одразу після того, як була потрібна"

Offline break

• Старожил
« Reply #12 : 06 Червня 2023, 21:05:23 »
Щодо досвіду погоджусь.
Було б метрів десять глибини - можна було б гратися без предосторог особливих. Ризик мінімальний навіть не зовсім рівними руцями.
Під 30 метрів - вже не жарти. Воно то нічого складного, особливо маючи під ногами такий простий "бутерброд" - чорнозем-суглинок-пісок. Та є нюанси. І кожен метр тих нюансів додає.

Offline Shveik

• Бывалый
  • Memento mori
    • Memento mori
« Reply #13 : 06 Червня 2023, 21:37:45 »
В нас 1200грн\метр.
Нічого так собі задоволення. Певно у вас там грунти не дуже підходящі для свердловин. В Закарпатті мені розповідали що доводилось навідь бур я зкимось напайками застосовувати, бо попався пласт каменю метрів зо 5. Певна річ що самотужки таке не проб'єш.
А коли руцями - самі танцюєте коло дірки...
Мабуть таки доведеться форсувати цю справу, бо "відповідальні товаріщі" з сільради, що завідують водогоном уже починають задрочувати з поливом. Мовляв води всім не вистачає. То є брехня, але лаятись та псувати собі нерви не хочу. Тут у нас є кому з ними лаятись, а я проб'ю свердловину і закрию це питання.

Offline os

• Активный участник
  • Розташування: Львів
« Reply #14 : 15 Червня 2023, 13:03:39 »
В продовження теми доповідаю - може кому цікаво буде, бо сам перший раз тим займався.
Бурнув на 21м.
Бурилось нормально. Голова в них дійсно з таблетками-напайками. Штанги по 1,5м.
Обсадна труба 110*5мм: 3*5м + фільтр 5м + накопичувач 1м.
Із монтажем обсадної труби побавились трохи - на 9-ти метрах вклякла і не йшла далі. Подали шлангом воду в трубу під тиском (спарений фекальний насос) і пішло далі.

Геологічний розріз ціємі місцевості по даним 1964р  {sm}:
0,0 -0,6 - ГРШ
0,6 - 6,8 - суглинок сірувато-коричневий
6,8 - 9,3 - пісок кварцовий
9,3 - 19 - пісок пісок сірий
19 - 42 - глина темно-сіра мергелиста, щільна, голубовато-сіра вапниста...
42-50 - гіпси
50-70 - пісковики
70 і далі - пісок, пісковики

Ще треба вирити приямок, встановити бетонне кільце з кришкою та люком, насос, шланг, дріт, трос, ресівер.
 (__3)