Автор Тема: Хто такий автор?  (Прочитано 22009 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« : 30 Вересня 2009, 13:10:49 »
Bони зpoблeн1 власноруч в1д початку до к1нця.
Ти абсолютно впевнений? Ти сам ковав, сам гартував, точив клепки, сушив дерево на руків"я чи готував накладки з рогу? Сам знімав шкіру для піхв, сам її вичиняв? Де початок в цій справ, щоб впевнено казати - "від початку й до кінця"і?

Про інше (але більш важливе) - в нас немає регіону "Західна Україна". Хотів бі означити особисте місце - писав би "Івано-Франківськ", або "Чернівці". Або просто село, з якого родом.
Взагалі - треба, на мою думку, писати саме "Україна" - якщо вболіваєш саме за державу, звісно. Клички ж та інші не пишуть "Київ, Україна", або "Шахтар, Східна Україна" Нонсенс....
Про мову - так склалося. Так скалалося саме тому, що більшість освідчених людей спілкуються саме російською. 350 років під Московією не минули задарма. Пройде деякий час (невеличкий) - буде переважно українська, я в цьому впевенений.
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #1 : 30 Вересня 2009, 14:00:14 »
Пройде деякий час (невеличкий) - буде переважно українська, я в цьому впевенений.

імхо - 50-100 років і російська буде тільки в Росії, та й то місцями  :D

И вообще, мне не нравятся зеркальные клинки :)

на вкус и цвет все фломастеры разные... мне например даже красивые финики по барабану, привлекают только материалы...

Bони зpoблeн1 власноруч в1д початку до к1нця.
Ти абсолютно впевнений? Ти сам ковав, сам гартував, точив клепки, сушив дерево на руків"я чи готував накладки з рогу? Сам знімав шкіру для піхв, сам її вичиняв? Де початок в цій справ, щоб впевнено казати - "від початку й до кінця"і?

видобуток сировини не має відношення до процесу виготовлення від початку і до кінця, імхо. А методи обробки (це я щодо кування) не обов"язково мають збігатися з чиїмось...

з.і. і взагалі вважаю, що Василь і люди на форумі займаються дещо різними речами - Василь робить ножі і націлений на якісний рівень, в той час як переважна більшість форумчан націлена на кількісний рівень в плані цікавих і оригінальних ідей. А тепер якщо відійти від дизайнерських нюансів і порівняти якість робіт, то зрозумієте що саме не подобається Василю в нашому рівні майстерності, адже саме якість вказує на майстерність і майстра, а от різноманіття ідей - це вже більш до художників, якість... ну якість вона і в Африці якість і художникам теж важлива, але все одно вказує на майстерність, а не на художні погляди і ідеї...

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #2 : 30 Вересня 2009, 14:03:03 »
Ти знаєш, що я, особисто, за якість в найвищому розумінні. На форумі є дуже багато ножів з бездоганною якістю виконання. Так в чому справа?

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #3 : 30 Вересня 2009, 14:10:37 »
І ще - про власне ножі, які "від початку до кінця".
Я вже питав - де, власне, початок? Якщо я купляю заготовку, переточую її, роблю ніж - це мій ніж "від початку", чи ні? Якщо майстер робить дамаск, а обробку, руків"я, піхви, "оздоблення" виконують інш - це чий ніж "від початку"? (А саме так працює Архангельский і багато хто - він кує тільки заготовку, але більшість ножів вважаються його виробами.)
Повторюю те, що вже не раз казав - майстер, що зробив власне ніж в його кінечному вигляді - і є його автором. Що він і як для цього використовував - не важливо.

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #4 : 30 Вересня 2009, 14:18:45 »
Ти знаєш, що я, особисто, за якість в найвищому розумінні. На форумі є дуже багато ножів з бездоганною якістю виконання. Так в чому справа?

так він же і не на всі скаржився... :)

Мова – душа народу

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #5 : 30 Вересня 2009, 15:01:04 »
І ще - про власне ножі, які "від початку до кінця".
Я вже питав - де, власне, початок? Якщо я купляю заготовку, переточую її, роблю ніж - це мій ніж "від початку", чи ні?

а заготовка, це що? Шмат заліза чи не заточений клинок?.. ІМХО - початок, це коли ти береш сировину і створюєш виріб, при цьому саме кування, це всього-на-всього спосіб обробки, котрий не є обов"язковим...

А ножі Архенгельского тому і називають його ножами, бо він робить клинок, який власне є найголовнішою частиною ножа, а вже руків"я, це оздоблення, і назвати при цьому ніж авторською роботою того хто "одягав" клинок можна лише з художньої точки зору, тобто авторський у розумінні оздоблення... або казати ніж того то, клинок того то, імхо.

Мова – душа народу

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #6 : 30 Вересня 2009, 15:08:01 »
або казати ніж того то, клинок того то, імхо.

Ще варіант коли всю ідею створює одна людина, а втілюють її інші люди, клинок - коваль, фурнітуру - ювелір, одягає автор ідею, але це вже командна робота, імхо - назвати її авторською теж можна лише з погляду художнього задуму...

Мова – душа народу

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #7 : 30 Вересня 2009, 15:18:14 »
А ножі Архенгельского тому і називають його ножами, бо він робить клинок

ще одне імхо - клинок є найскладнішою з погляду виготовлення частиною ножа, якщо звісно не брати до уваги той момент, що ніж можна оздобити гравюрою, різьбою по дереву з інкрустацією і ювелірною обробкою металів...

http://www.worldknifedb.net/eng/euroknifemaker.htm
http://s49.radikal.ru/i125/0909/f3/b78de1d44fa6.png

я думав він вказував на якогось конкретно майстра як на зразок :)

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #8 : 30 Вересня 2009, 15:51:28 »
А ножі Архенгельского тому і називають його ножами, бо він робить клинок,
Що ти маєш на увазі, коли пишеш "клинок"? ЛБА спуски не виводить, фінішну обробку не робить. Клинок - це що? Закінчений вироб, чи напівфабрикат?
Власне ніж - ще що? Клинок? Чи ще декілька "прибамбасів", що й створють саме ніж?
Можу надати більш конкретний приклад - маю клинок, але ніж зробити не можу.  Не хватає кеби створити закінчений вироб, кінцевий продукт. (Клинковий майстер - далеко не останній - зробив клин, а надалі не переймався)
Той, хто зможе - той і буде вважатися автором НОЖА. Майстер-коваль-слюсар зробив напівфабрикат, але не ніж. ЛБА - також, хоча вони в одній кузні працюють 8-)

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #9 : 30 Вересня 2009, 15:58:48 »
Трохи додам - для наявності.
Ательє Пиніфаріна авто не вироблинє - тільки кузова (руків"я і піхви 8-)). АМГ, Брабус etc також Але вони роблять з "напівфабрикатів" :D те, що коштує набагато дорожче ісходників. І ніхто в світі не називає продукти Пініфаріна etc не її продуктом

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #10 : 30 Вересня 2009, 16:22:24 »
Тоді "ніж Архангельского" звучить як "ножі колд стіл", "ножі кершоу", "ножі інопланетянко" і таке інше...

автором НОЖА

треба було написати "АВТОРОМ ножа"  :D бо автор і майстер - це не одне і те саме, імхо, може бути коли автор і майстер одна й таж людина, але жодне з цих понять не означає обов"язково і друге поняття... І до того ж я не стверджую що коваль є автором ножа (за винятком тих випадків коли він доводить справу з виготовленням ножа до кінця), але стверджую що він, по перше - є автором клинка, якщо виготовив не по твоєму ескізу, по друге - є майстром, що створив клинок даного ножа... а автором ножа буде той, хто створить ідею, задум, дизайн, а навіть не той хто його втілить у життя... Тому коли ти створюєш ідею, то ти автор, безумовно, ще й майстер, майстер "одягання" ножа, а Василь окрім цього ще й майстер виготовлення клинків, до речі його критика в основному і стосується якості виготовлення клинків і якості в цілому... ну і ще варто критикувати за фото, а то іноді виглядає гірше ніж є насправді :)

І ніхто в світі не називає продукти Пініфаріна etc не її продуктом

Я називаю не її (дизайн-ательє Пінінфаріно) продуктом! Наприклад зовнішній жорсткий диск хітачі на 500 гіг (Hitachi 0S00072) має на лівій стороні логотип пінінфаріно, але це продукт корпорації Хітачі, а продукт Пінінфаріно - дизайнерські (художні) ідеї... якщо у них є підрозділ що займається практичним втіленням ідей, тобто мають власне виробництво, це вже третя справа і все одно при цьому не можна назвати продукт повністю їхнім, бо їхнього там тільки в художньому погляді на конкретний виріб і дороблюванні напівфабрикатів з урахуванням останнього... Тобто ключовим є те що пінінфаріно створює дизайн, і про це скрізь говориться - "дизайн пінінфаріно", а не "зроблено пінінфаріно" чи "продукт пінінфаріно"...

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #11 : 30 Вересня 2009, 16:29:49 »
автором ножа буде той, хто створить ідею, задум, дизайн
Тобто - ніж, чи не так? 8-) А "ісходніки" (і клинок також) - це всього навсього напівфабрикати  {_21}
Ти відповів, дякую =)

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #12 : 30 Вересня 2009, 16:45:28 »
ніж, ніж  8-) він і у Африці ніж, рівно як і автор, всього-на-всього автор  :D а ми про майстрів, чи не так? Так що я таки відповів, до того ж ще раніше:

з.і. і взагалі вважаю, що Василь і люди на форумі займаються дещо різними речами - Василь робить ножі і націлений на якісний рівень, в той час як переважна більшість форумчан націлена на кількісний рівень в плані цікавих і оригінальних ідей.

лише поясню дещо - "якісний рівень" говорить про майстерність, а художній рівень про майстерність не говорить імхо...

При цьому не стверджую, що у нас тут всі чи хтось роблинть низькоякісні ножі, але ж роблинть відповідно до свого рівню майстерності?..

Художник і майстер - різні люди, але це не заважає одній людині мати якості обох... це як інженер, що створює ідею, креслення, прилад, і робітники високого класу, що втілюють задум у життя...

Тобто важливо розділити поняття майстра і автора задуму (художника, дизайнера - якщо бажаєте). Але це не виключає можливості бути і тим і іншим.

з.і. Василь теж створює ідеї, але він при цьому виконує більший спектр робіт як майстер і на сьогодні має вищий рівень майстерності принаймні по деяким операціям.

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #13 : 30 Вересня 2009, 16:53:54 »
Художник і майстер - різні люди...
Завжди вважав Далі і художником, і майстром. В одній особі. А також Блекмора, Антоніоні, Тарковського, Леонардо, Терзуолу і багатьох інших... Помилявся? {_07}

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #14 : 30 Вересня 2009, 17:10:15 »
Помилявся? {_07}

Ні, і це жодним чином не виключає правоти мого ствердження - художник і майстер це різні люди. До речі, там ти забув процитувати і другу половину речення:

але це не заважає одній людині мати якості обох...

очевидно потрібне пояснення - "якості обох", тобто якості майстра і якості художника. Якості - тобто відмінні навички, знання, вміння, від усіх інших людей яких не можна назвати майстром конкретно в такій справі чи художником конкретно в такому напрямі творчості... Бо сама майстерність може стосуватись чого завгодно що потребує практичної якості відтворення/створення... А художником можна назвати будь-кого хто має необхідність, можливість і талану практичного художнього знаходження рішень, ідей, і використання їх, при чому не обов"язково втілення їх у життя.

От я маю кілька цікавих ідей ножів, скажи, якщо я повністю візьму свою ідею і замовлю у когось з форуму, так цей хтось буде автором ножа чи майстром що виготовив?..

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #15 : 30 Вересня 2009, 17:21:19 »
скажи, якщо я повністю візьму свою ідею і замовлю у когось з форуму, так цей хтось буде автором ножа чи майстром що виготовив?..
Цей хтось буде ремісником, який відтворив задум автора. Якщо він відтворить сам свій задум то він і буде автором ножа.
Але все це - зауваж  8-) - не має ніякого відношення до того, чий клинок, хто робив спуски, хто ковав, полірував і таке інше. Хіба не так? {_21}

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #16 : 30 Вересня 2009, 17:24:12 »
можливо у нас не збігається розуміння слова "автор" тому дещо допишу - слово "автор" може стосуватися двох моментів - ідеї (дизайну) і втілення (тобто виготовлення), тобто можна мати автора ідеї і автора виробу - майстра, що виготовив ніж, от чому я наполіг на необхідності розмежувати поняття художника (автора ідеї) і майстра.

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #17 : 30 Вересня 2009, 17:26:51 »
Автор автомобіля БМВ - концерн (марка) БМВ. Все інше - технологічні подробиці.
В ножах - так само.

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #18 : 30 Вересня 2009, 17:45:15 »
Цей хтось буде ремісником, який відтворив задум автора ... Але все це - зауваж  8-) - не має ніякого відношення до того, чий клинок, хто робив спуски, хто ковав, полірував і таке інше. Хіба не так? {_21}

вірно, не має, так само як і художній задум не має ніякого відношення до майстерності, і навіть якщо автор ідеї працює над її втіленням, це все одно буде в межах його навичок і майстерності... Тобто автор - це автор, майстер - це майстер.

Щодо контексту теми - Василь чудовий майстер, при цьому чудовий автор ідей, просто ідеї його ідуть в контексті того, на що є попит, що добре продається, тим він і займається, особисто мені подобаються такі ножі...

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Хто такий автор?
« Reply #19 : 30 Вересня 2009, 17:51:53 »
Так чому ми вперлися в тезіс "від початку"? Я вже питав - де той початок? Відповіді не отримав

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #20 : 30 Вересня 2009, 18:06:01 »
Так чому ми вперлися в тезіс "від початку"? Я вже питав - де той початок?

А початок чого тобі потрібен (або початок чого - майстра чи автора)? Початок виготовлення ножа? Ось відповідь яку я писав:

ІМХО - початок, це коли ти береш сировину і створюєш виріб, при цьому саме кування, це всього-на-всього спосіб обробки, котрий не є обов"язковим...

А якщо ти про початок ножа як про авторський задум, то ми вже ніби то дійшли згоди, що авторство художнього задуму може не мати відношення до виробництва взагалі. Тобто автором ідеї можу бути я, а майстром що його створив - той ремісник, що може виготовити. А от буду при цьому писати я так - "автор я" чи "автор ідеї я, майстер, що втілив ідею - той-то" - це вже на моїй совісті...

з.і. все сказане стосується моєї точки зору.

Мова – душа народу

Offline dkarpov

• Старожил
  • Розташування: Київ
Хто такий автор?
« Reply #21 : 30 Вересня 2009, 18:17:32 »
Доброго дня.
А я щось не бачу протиріч у визначенні «хто автор» ножа.
Якщо написано, наприклад, «Клинок ЛБА/Лаурі, робота Fes/ja)d.», то розумію, що ніж зробив Fes/ja)d. з клинка ЛБА/Лаурі.
Ну а якщо про бренди казати, то тут взагалі все просто: що/хто більш добавляе до проодажної ціни виробу, того і авторство. От Розеллі, наприклад, гадаю не власноруч ножі робить, а за скільки тії ножі можна буде продаті, якщо по-чесному написати гарні, але не знайомі фінскі імена?
А що до "початку" - то, на мій погляд, шановний ja)d.  копає дуже глибоко, але не дуже системно.
Що за "сировина" така? То руда, чі стара ресора, а може не загострений (а може и дуже гострий) клинок ЛБА/Лаурі?

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
Хто такий автор?
« Reply #22 : 30 Вересня 2009, 19:56:13 »
Що за "сировина" така?

ну чому ж глибоко... сировина як для наприклад коваля Петра, так і для Василя однакова - сталь з прокату, різниця лише в основному в розмірах прокату, марці і можливо в Європі з ним (з прокатом, маю на увазі той що для ножів купують) щось роблять попередньо. Тобто бере Петро у8а і кує з неї що треба, бере Василь н695 і вирізає з неї клинок... два різні методи, один результат - клинок. Щодо властивостей клинків судити не берусь оскільки не тримав у руках роботи Василя і тим паче не робив порівняльних тестів...

А я щось не бачу протиріч у визначенні «хто автор» ножа.

По преше - чому про це зайшла мова - тут було ствердження зі сторони Василя, що якщо клинок не майстер зробив, то ніж своїм майстер не може вважати (здається така основна ідея була?). Я з цією точкою зору можу погодитись лише у випадку таких ножів як робить Василь - тобто фултангів, оскільки, як правило у фултанга все уже придумано і залишається лише пристроїти гарду/больстер і накладки... А от коли справа стосується клинка зробленого без конкретного задуму і ще треба придумати ніж, то тут авторство ножа, як виробу, безумовно належить тим хто вигадає сам дизайн.

А щодо протиріч, то вони і не існують - автор ідеї той хто її створив, його в цілому і можна назвати автором ножа, а майстра, що зробив, майстром і назвуть...

До того ж вся ця полеміка дала можливість визначення таким термінам як "автор ножа" і "майстер" (в контексті виготовлення ножів) - що може згодитись для взаєморозуміння, принаймні доки ніхто не заперечить...

Мова – душа народу

Offline webs

• Бывалый
  • Розташування: Запорожье
Re: Хто такий автор?
« Reply #23 : 30 Вересня 2009, 23:54:08 »
Я чегото не совсем понял о чем столько написали. Автор то кто нарисовал эскиз / сделал чертеж / родил идею и на пальцах ее мастеру объяснил. Сколько бы не говорили что "автор вот этого Боуи мастер пупкин" все равно полковник Боуи останется автором Боуи :)
Пусть тот, кто всегда прав, первый схлопочет камнем.

Offline Lan

• Старожил
  • Розташування: Івано-Франківськ
Re: Хто такий автор?
« Reply #24 : 01 Жовтня 2009, 09:08:12 »

Про інше (але більш важливе) - в нас немає регіону "Західна Україна". Хотів бі означити особисте місце - писав би "Івано-Франківськ", або "Чернівці". Або просто село, з якого родом.
Взагалі - треба, на мою думку, писати саме "Україна" - якщо вболіваєш саме за державу, звісно. Клички ж та інші не пишуть "Київ, Україна", або "Шахтар, Східна Україна" Нонсенс....

дозволю собі зауважити, що Західна Україна - власна назва і означає цілком певний регіон нинішньої України.але, це не для цього топіку.

а щодо авторства ножа, то "СПОЧАТКУ БУЛО СЛОВО".
для мене - автор втіленої ідеї - автор виробу.
Бо Ейфелева вежа, хоча він (Ейфель) там жодного болта, мабуть, не прикрутив.

Війна - справа не тільки армії, це доля всієї нації.
Карл Густав Маннергейм