Автор Тема: кежуал кукрі  (Прочитано 9077 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

okshurdna

• Гість
кежуал кукрі
« : 18 Лютого 2011, 16:55:00 »
лезо 65г, 5мм (нажаль лише 5......)
руків'я - дуб (залишки сходів)
піхви - ламінат (залишки підлоги), шкіра (виношений піджак теж залишки)
а також епоксидка та момент (єдине на що прийшлось потратитись) (__2)

лезо не поліроване з залишками поковки. (кежуал він на те й кежуал) {_09}
строго не судіть з металообробкою справи не мав ніколи, переважно калькулятор та комп  {_06}
проте критику вислухаю уважно

врахував усі зауваження які вичитав на форумі  щодо кукрі непальського виробництва. зокрема змінив геометрію самого вигину леза, відмовився від всадного монтажу руків'я (при рубці писали часто злітає) та передбачив темляк. також на свій розсуд змінив кут кріплення поясної петлі на такий який, як для мене, видався зручнішим.  виймається і вкладається однією рукою. хвостовик руків'я як іще одна ударна поверхня, ну там кокос розколоти і тд  ;)

Offline SASHA

• Эксперт
  • Розташування: Киев
Re: кежуал кукрі
« Reply #1 : 18 Лютого 2011, 17:11:59 »
Излишне брутально как по мне, можно было аккуратнее сделать. Выступающая часть рукояти будет очень сильно наминать руку и рвать рукава. А так - нормальный инструмент.

Midnight

• Гість
« Reply #2 : 18 Лютого 2011, 17:14:26 »
насчет натирания и наминания руки я согласен, что то в рукоятке не то.

Offline космос

• Эксперт
  • Розташування: Украина, Донецкая обл.
  • Все будет хорошо!
« Reply #3 : 18 Лютого 2011, 17:24:07 »
Нормальный сучкоруб..
но металлическую часть тыльника  обрезать с боков по само темлячное отверстие и округлить чуть большим радиусом чем радиус задней части накладки..мне кажется то совершенно лишний металл
мои работы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?board=561.0
канал
https://www.youtube.com/user/MsDtkbh/featured?disable_polymer=1
отзывы http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=14606.0
Если вы не умеете радоваться  жизни, то вы старый пердун (с)

Offline serg_if

• Эксперт
  • Розташування: Станіславів
    • мої роботи
« Reply #4 : 18 Лютого 2011, 17:39:52 »
Нормальный топор получился! Я еще б скруглил углы и протравил железяку.
"Мы рождаемся со вдохом, на выдохе - умираем. Остальное - дело техники... Нет! Вдох - и мы приходим в этот свет голыми, выдох - и мы уходим ни с чем. А все что между - это творчество!"  из х/ф "Буча в Гуче"

Offline mergen-71

• Эксперт
  • Розташування: Украина ,г.Бахмут
  • Будь внимателен к мыслям - они начало поступков.
« Reply #5 : 18 Лютого 2011, 19:08:38 »
Нормальный сучкоруб..
но металлическую часть тыльника  обрезать с боков по само темлячное отверстие и округлить чуть большим радиусом чем радиус задней части накладки..мне кажется то совершенно лишний металл
На природу-пойдет {_01}...боков-хватает... ;)

okshurdna

• Гість
« Reply #6 : 18 Лютого 2011, 22:10:23 »
в руці лежить чудово, задня частина аж ніяк руки не торкається. спочатку теж хотів провести чи то паралельний радіус залізяки відносно радіусу руківя, чи від нуля по краях трішки вище отвору під темляк, але побачив певний прикол в круглому кінці накладок та гострокутому кінці залізяки, тому обмежився обробкою напильником та натфілем болгарочного різу. спуски виконані болгаркою, після чого поправлені натфілем.
Излишне брутально как по мне, можно было аккуратнее сделать. Выступающая часть рукояти будет очень сильно наминать руку и рвать рукава. А так - нормальный инструмент.

брутальність в розумінні кривоватість :)  {_09}
сорі, майстри робити не взялися, а я економіст....... {wh}

Нормальный топор получился! Я еще б скруглил углы и протравил железяку.

теж думав витравити орнамент чи малюнок, ще не мав змоги на форумі про це почитати, але буду вам вдячний якби ви розширили свою ідею протравки

Нормальный сучкоруб..

для цього й робив, хмизу на багаття нарубати, про боковатість не сперечаюсь, визнаю. своєю заслугою вважаю зміну геометрії, кріплення руківвя та конструкцію піхв. хотілось би критику цього почути. бо кривість виконання і сам чудово бачу

Offline igor.cononow

• Старожил
  • Розташування: Сумская область
« Reply #7 : 18 Лютого 2011, 22:17:03 »
okshurdna А мне нравятся брутальные вещи, они как бы отдают налетом старины.  {_01}
Классный  кежуал  =)

okshurdna

• Гість
« Reply #8 : 18 Лютого 2011, 22:23:09 »
дякую ігор

забув навести розміри загальна довжина 37, леза 22 см

Offline mergen-71

• Эксперт
  • Розташування: Украина ,г.Бахмут
  • Будь внимателен к мыслям - они начало поступков.
« Reply #9 : 18 Лютого 2011, 22:32:46 »

Нормальный сучкоруб..

для цього й робив, хмизу на багаття нарубати, про боковатість не сперечаюсь, визнаю. своєю заслугою вважаю зміну геометрії, кріплення руківвя та конструкцію піхв. хотілось би критику цього почути. бо кривість виконання і сам чудово бачу
[/quote]        Если честно {23} фото не очень,по косякам сам поймешь, при вылазке на природу ...подправишь (_) ,а так нормально :),хотя для меня лучше топорик чем...ИМХО       

Offline Frederico

• Старожил
  • Розташування: Львів
« Reply #10 : 18 Лютого 2011, 22:46:55 »
Теж порадив би протравити клинок (а перед цим шліфонути-полірнути), так як 65Г ржавіти любить, а на природі всяке буває... :) Під "протравити" тут мається на увазі не малюнок витравити, а обробити повністю клинок для захисту від корозії (хлорне залізо і т.п.).

okshurdna

• Гість
« Reply #11 : 18 Лютого 2011, 23:02:46 »
для фредеріко
але для цієї процедури мабуть прийдеться позбутись руківя? воно на епоксидці і штіфтах

Offline Frederico

• Старожил
  • Розташування: Львів
« Reply #12 : 18 Лютого 2011, 23:14:09 »
Можна попробувати варіант обмотки (захисту) руків*я харчовою плівкою на час травлення 8-). До чорноти не травіть - при експлуатації сліди будуть лишатись (поцарапається при рубці).

Offline DEIL

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Киев
« Reply #13 : 18 Лютого 2011, 23:14:34 »
Как по мне - отличный рабочий инструмент - без излишеств. {_11}
Но рукоятку я бы скруглил больше  ( мое субъективное мнение ) .  {23}

Мудрецы утверждают,чтобы понять, что за человек находится рядом с тобой, нужно с ним расстаться. При расставании он покажет свое истинное лицо.

Bob4ik

• Гість
« Reply #14 : 19 Лютого 2011, 11:52:03 »
Все хорошо но что касается рукояти - вообще не рабочая. в таких ножах (рабочих) тыльник должен быть завернутплавно   вверх как у ятаганов дабы не вылетать из руки при рубке. ИМХО

okshurdna

• Гість
« Reply #15 : 19 Лютого 2011, 16:34:08 »
для фредеріко
якщо при протравці міняється колір металу, то я цей момент упустив назавжди. руківвя з двох накладок і ніяк не вдасться уникнути ситуації коли закислиться дерево, або коли не всі металеві частини будуть одного кольору (якщо я вірно зрозумів)

для дейл
ще трішки скруглив, дві частини руківяя були скругленні не однаково (дуже незначна різниця) на обох по трішки познімав (_)

для боб4ік
дякую за критику геометрії і форми. насправді першочерговим недоліком руківя була угловатість (усунуто частково).ятаган має руківя яке лише в задній частині розширяється в різні боки, що добре при рубці, проте не добре при колячих ударах (відсутній упор спереду). якщо уважно розглянете руківвя цього кукрі, то можна помітити що середина руківя ввігнута. особисто моя рука має упор як спереду так і з заду. в руці лежить перфектно. в лісі ще не випробував, проте при струганні та легкій рубці дошок було більш ніж зручно. першочергово хотів робити щось схоже на ятаганні вушка з саморобної мікарти, проте після певних дослідів зажав грошей на епоксидку при сумнівному результаті (__2)

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
« Reply #16 : 20 Лютого 2011, 12:35:39 »
Добрий кукрі як для першозробленого {_11}.
Я б все таки  протравив лезо в хлорному залізі. Звичайно після протравки колір леза буде відрізнятись від кольору металу під накладками руків'я та тильника, ала думаю то краще ніж плями ржи, якими покривається необроблена 65Г в присутності вологи.
Ще б я при виготовленні руків'я на тильнику зробив розширення не тільки в вертикальній площині, а і в горизонтальній зробивши щось типу рівномірного грибка кукрі або леуку:

Таке руків'я здорово сприяє зручному утриманню ножа при рубанні.
Спробуйте "кукроїд" в тій роботі, для якої його створили - одразу самі побачите чого йому бракує 8-).
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline vagrant81

• Старожил
  • Розташування: Севастополь
  • Чтобы найти новый путь, уйди со старой дороги!
    • [url]http://vagrant81.fo.ru/[/url]
« Reply #17 : 20 Лютого 2011, 12:49:44 »
Хорший кукри! {_11}
Fais se que dois adviegne que peut

Offline Бойко

• Эксперт
  • Розташування: м. Суми
  • Я український націоналіст і пишаюсь цим
« Reply #18 : 20 Лютого 2011, 21:15:45 »
Від "фень-шуя" кукрі він відійшов, тому не гріх зробити щось по-своєму. От я б спуски ширші робив. А важить він скільки?
З щитом, або на щиті.

okshurdna

• Гість
« Reply #19 : 21 Лютого 2011, 09:24:16 »
для Nehai
тримав в руках класичний кукрі з рівномірним грибком. супер при рубці замаху саме те. і навіть планував робити накладки з вухоподібним кінцем з мікарти. але вчасно усвідомив що з тих матеріалів і з тими навичками що у мене нічого вартого уваги не вийде (_23) :). проте й та форма руків'я що є досить вдала. кукрі крім рубки використовуватиму для викопування дерев з природи, для цього необхідно вткнути його в землю, з моїм варіантом руків'я менше шансів порізу руки (мені так здається весною випробую)
а плями іржі не критично, за ножем так чи інакше потрібно доглядати як і за будь яким інструментом, протирати перед вкладенням в піхви. зрештою поверхня не глянець шкурка її не зіпсує  :)

для Бойко
дякую за критику. не впевнений що болгаркою вивів би їх нормально. не важив проте баланс зручний для рубки, пробував ним стругати - задоволений

для vagrant81
дякую

okshurdna

• Гість
« Reply #20 : 13 Березня 2011, 01:18:16 »
сьогодні випробував кукрі в польових умовах. спробував викопати деревце товщиною з руку. прийлось втикати інструмент в місцями досить таки промерзлу землю (_23), місцями в досить мокрий глинястий грунт, часом прийшлось прорубувати ножем промерзлу глину. випробував і при рубці гілок.

результати наступні. місце яким рубав промерзлу глину суттєво затупилось. місце яким рубав гілля практично не змінило гостроти заточки. руківя виявилось вдалішим ніж я гадав {_11}. за рахунок впуклості по середині рука не зіскакувала на лезо при колючих ударах в землю і не злітала при рубці з замаху. темляк можна було й не чіпляти. очікував що при товщині в 5 мм під час рубки відчуватиметься неприємне відчуття в запясті - хвала геометрії клинка - сподівання не виправдались (_21). рубка йшла на ура. дерево столітнє не зрубаєш, проте при певних навиках товщиною з гомілку перерубати можна.

коли приїхав додому на лезі виявив іржу і потемніння. зняв точильним бруском, заодно і підгострив

Maren

• Гість
« Reply #21 : 13 Березня 2011, 01:55:56 »
А не простіше для викопки дерев використовувати лопату?

okshurdna

• Гість
« Reply #22 : 13 Березня 2011, 19:49:49 »
при викопуванні лопатою важко зберегти цілим земляний ком, в результаті менша ймовірність приживання дерева на новому місці (хвойних майже нульова) . підважуючи лопатою ком розсипається. ножем вигодить акуратно вирізати з комом. хоча лопатою ДУЖЕ ПРОТІШЕ.

Maren

• Гість
« Reply #23 : 13 Березня 2011, 19:55:27 »
 :D Це звісно залежно від грунту і ще від пари факторів, але перший раз чую, щоб хтось робив ком ножем....Це якесь садо мазо)) Не в обіду) (__3). Навіщо ж собі життя ускладнювати.  :)

Offline ярослав

• Эксперт
  • Розташування: Рівненська обл., м.Костопіль.
  • МОРГ – место отдыха разочарованных граждан.
    • Мій сайт.
« Reply #24 : 13 Березня 2011, 20:10:21 »
при викопуванні лопатою важко зберегти цілим земляний ком, в результаті менша ймовірність приживання дерева на новому місці (хвойних майже нульова) . підважуючи лопатою ком розсипається. ножем вигодить акуратно вирізати з комом. хоча лопатою ДУЖЕ ПРОТІШЕ.
посміхнуло :)
Спеціально для   викопки хвойних та листяних робіт Фіскар розробило  два типи лопат. Можна придбати в любому пристойному садовому  центрі.   Фіскаром підріжете так  що все інше відпочиває.
Що до  листяних. Всі листяні  пересадженні до  15 травня приживаються  дуже добре. 95%.  Хвойні до 15 квітня.  Земляний  ком  тяжко зберегти у  сосон та ялин (приміняється певна технологія викопки), все інше має  мичкуватий корінь,  викопується  на ура.  При руйнуванні  комка землі, приживаємість залшається на рівні 85% сосни та ялини, туї майже 100%,  кіпарисовики біля 85%, ялівці майже 100%.