Автор Тема: Давайте розробимо українські тактичні ножі.  (Прочитано 121517 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline lenpeh

• Старожил
  • Розташування: г.Сумы
Re: Давайте розробимо українські тактичні ножі.
« Reply #600 : 11 Листопада 2014, 11:00:46 »
    А я от себя, в дополнение слов VSk  добавлю, ЗИП еще имеет поразительную способность - не только ломаться, но и проебываться (простите за хранцузский). Проблема нехватки не то что нормального, а ПРОСТО ИНСТРУМЕНТА, была, есть, и будет. Поэтому попытаюсь сформулировать мысль. ШН - плохой он или хороший, но он есть всегда, при его использовании "с головой" - это достаточно многофункциональный инструмент (обращаю ваше внимание на то что вы изобретаете не замену ему, а дополнение). И вот это дополнение мы можем сделать весьма полезным, поэтому я поддержу Николая с его идеей скелетника - может выйти весьма полезная штукенция.

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
« Reply #601 : 11 Листопада 2014, 11:04:39 »
Росії,

краще дивитися в сторону країн НАТО - вони ще з часів першої світової з розумом підходять до екіпіровки і забезпеченню військ.

народ, ну скільки в той скелетник можна запхати функціоналу? три розміри гайок і одну шліцеву викрутку для неглибоких гвинтів? )) Якщо вже дійсно хто надумав при собі мати якийсь інструмент, то це реально типовий мультитул з плоскогубцями, щоправда, він важить більше ножа.
« Останнє редагування: 11 Листопада 2014, 11:07:24 від ja)d. »

Мова – душа народу

Offline lenpeh

• Старожил
« Reply #602 : 11 Листопада 2014, 11:19:59 »
Так о мультитуле никто и не спорит - {_11}, только не каждый может его себе позволить.

Offline VSk

• Эксперт
  • Розташування: Киев
« Reply #603 : 11 Листопада 2014, 11:38:11 »
2. Novak. Во всех армиях в мире в штатную экипировку Сухопутных войск входит штык-нож к штатной винтовке. Есть специфика, в которую входит десантура, санитары, связисты,саперы ,  {))}сапожники. В НАТО боец комплектуется перочинным ножем стандартного образца, в 50 -60 е годы их клепал Викторинокс, в Англии свой образец существовал. Во всех остальных (боевых)ножах разобраться очень сложно, только для морской пехоты США  {_18}, многие статьи противоречат друг другу. На практике армейском спецназе, в разведывательных подразделениях СВ ... Как только за ворота, кто в чем и с чем. У моего первого старшины роты было шило. Даже в одном штатном развед - десантном отделении ОРБ (11 чел) несколько специальностей и развед задач, в штатное вооружение входил стропорез, стреляющий нож, штык - нож, нож сапера и связиста и санитарный, ну и какой мудак это понесет все на себе. Если РГ засекли в тылу - спасет только звено МИ-24. 
Если брать задачи для АТО, то тоже тактические задачи различны, различная техника и вооружение. 
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
  • Розташування: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
« Reply #604 : 11 Листопада 2014, 11:56:41 »
VSk, если ножи разные и их много, то не толчем ли мы здесь "воду в ступе"?
Пробуя свести их вместе и изобрести универсальный тактический нож.

Ведь если речь, как я понял, о дополнении к штатному штык-ножу, о ноже хоз-быт назначения, то что здесь изобретать?
Имеем так называемый нож строителя от Моры (или его копию под вывеской Bacho) - дешевый, в меру надежный и довольно эргономичный. Это если проблему нужно решать сейчас.
А можно и выдумать собственную "мору" с более надежными ножнами, к примеру.
Но для этого нужен год-два, не меньше, чтоб ее увидели и пощупали солдаты.

Или, как вариант хозбыта - однорукий Викс, начиная с однолезвийного и до версии Милитари. Его цена в масовой закупке тоже не слишком высока, а универсальность - позавидуешь.
Вчерашний пример. Ехал на велике за городом, в лесу, как вдруг появился резкий треск в переднем гидравлическом тормозе, в калипере. Остановился, понять ничего не могу, колесо туго проворачивается, тормозится. Созвонился со спецом. Он мне объяснил, что выскочила пружинка, поджимавшая колодки и она дерет по ротору. Без инструмента, по его словам, устранить эту проблему нельзя (а комплект инструментов я как раз и не взял и снять калипер мне было нечем).
Переть домой 7 км пешком (уже темнеет)? Вспомнил о своем одноруком Виксе, снял колесо и начал ковыряться плоской отверткой (она же открыватель бутылок) в калипере. За минуту пружинку таки удалось отодвинуть от ротора и путь продолжился на велосипеде, но с одним только рабочим задним тормозом.
Викс выручил.
И он уже изобретен и выпускается относительно недорого.
« Останнє редагування: 11 Листопада 2014, 12:00:02 від novak »
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Offline VSk

• Эксперт
  • Розташування: Киев
« Reply #605 : 11 Листопада 2014, 12:30:06 »
ИМХО все пошло от того, что призвали пацанов и дали АКМ.. с штык-ножом, у них вообще нечем резать. Спецы - контрактники за ворота не выйдут без ножа, а вот с призванными мужиками действительно проблема, у многих даже нет денег перочинный китайский нож купить, не за что. ИМХО нож личное дело каждого. Должен быть хороший, качественный штык-нож. Для подразделений у которых отсутствуют штык - ножи, нужен "тактический" нож. Выдумывать велосипед не стоит, плиз старый немецкий окопник, дешево и сердито, Фальк. Мора это от херовой жизни. Требования я уже написал. Я еще ни одну армию мира не видел, где отказались от штык-ножа.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline Uliss

• Шлях, що може бути пройдено - не істинний шлях
  • Эксперт
  • Розташування: Глобине
  • Анархіст, соціопат, мізантроп
« Reply #606 : 11 Листопада 2014, 13:09:31 »
Ехал на велике за городом, в лесу, как вдруг появился резкий треск в переднем гидравлическом тормозе, в калипере.
Этот казус лично меня навел на мысли о неуместности на велике гидротормозов, калиперов каких-то и прочей хрени, превращающей велик неизвестно во что. ))) Велик - это велик, а без ножа из дому не выходи. {y}
Иногда свет чернее тьмы. И даже ангелы в ужасе сторонятся его…

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #607 : 11 Листопада 2014, 13:42:35 »
Uliss, дело просто в том, что нужно быть внимательным к технике и она отплатит тебе надежностью. Я виноват сам, т.к. диск подтирал уже давно, но мне лень было туда заглянуть, вот и случилось то, что должно было случиться. За два года первый случай отказа гидры. Гидравлические тормоза очень надежны при своевременном уходе, а их эффективность вне всяких сравнений с ви-брейками, к примеру.
При активном катании в уличном потоке, с маневрированием на скорости, жестких торможениях без надежных тормозов я бы давно ... впрочем это уже оффтоп.

По поводу "мора - это от бедности".
VSk, да, Мора - это эконом-вариант, но для хоз-бытовых нужд перекрывает большинство потребностей. А нерж Мора - это просто блеск для военных условий, когда нет времени ухаживать за ножом.
Можна глянуть в сегмент дешевых финок, тех же Лаури и им подобных. Там тоже недорого (но дороже раза в два-три чем Мора). Чем не вариант повседневного ножа для солдата?

Offline Uliss

• Шлях, що може бути пройдено - не істинний шлях
  • Эксперт
  • Розташування: Глобине
  • Анархіст, соціопат, мізантроп
« Reply #608 : 11 Листопада 2014, 14:08:23 »
Моры/Хулты - это расходный материал, к-рый штампуют охренительными тиражами, если закупать у производителя - можно все ВС легко снабдить и доснабжать по мере необходимости, цена будет копеечная, если этим займется тот, кому положено.
Иногда свет чернее тьмы. И даже ангелы в ужасе сторонятся его…

Offline StefcoG

• Активный участник
  • Розташування: Львів - Illinois
« Reply #609 : 11 Листопада 2014, 15:04:15 »
Что Вы скажете, когда автомобиль разлетается на пятьсот запчастей вместе с двумя ящиками ЗиП от прямого попадания, отправите СМС?
Та ні витягну мультитул і все складу як було включно з ракетами прямого попадання.
Ваш сарказм недоречний .
"As iron sharpens iron, so one person sharpens another."

Offline StefcoG

• Активный участник
« Reply #610 : 11 Листопада 2014, 15:07:57 »
Взагалі то , наскільки я зрозумів вихочете створити гібрид плоскогубців , ножа , і з рукояткою типу "радянського велосипедного ключа"..Ню-ню..

Offline Nutty

• Эксперт
  • Розташування: Гайсин
  • 098-59-39-183
« Reply #611 : 11 Листопада 2014, 15:18:59 »
От скелетник непоганий
http://www.knifeworks.com/benchmade375adamasblackplainedgesandcolorsheathpre-order.aspx
Може наробити щось типу такого (але простіше) та й по всьому? І нічого не треба видумувати - просто хороший солдатський ніж для прбутових потреб, достатньо міцний і великий. І головне, досить дешевий (а значить, зробити можна багато)
Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но сойдет и так

Offline StefcoG

• Активный участник
« Reply #612 : 11 Листопада 2014, 16:21:54 »
Багато тексту..
Ніхто ніколи не задумувався що спільного у таких ножах як F1 , Bravo 1 , Kabar USMC та інших відомих військових ножів?
Викладу свою думку - це такий собі симбіоз з простоти, зручності і дешевості у виробнитстві . Будь які інші приспособи призводять до того що одна з тих умов покращується а дві інші погіршуються.
Наприклад візьмемо серейторну заточку - певні матерали вона ріже краще але ніж стає дорожчим і складнішим по догляду. Крім того немає такого матеріалу який би серейтор розрізав а плейн ні . Швидкість це вже інше питання.
Та й взагалі люба приспособа йде конкретно під певні завдання. А наші хлопці виконують їх дуже багато і різних.
Дальше - на рахунок сталі. Порошки це звичайно класно але вони там чемпіанатів по різу не влаштовують, а здебільшого , по наших уявах чемпіонати по - "а що ще може мій ніж" ))). Тому другою важливою умовою є як швидко повернути його до кондиції. Бо після перерізання бляшаних виробів що 154см а шо Сандвік будуть виглядати однаково )) Ніяких алмазів там носити ніхто не буде , ну і як бідному солдатику справитись з вищербленою наприклад s30v ?
Чому нержавійка - тому що крім ржавіє не ржавіє , а повірте догляду там буде мінімум, уявіть по кілька днів дощів, снігів, солених морів(дуже агресивне середовище) , умови польові , і не на один тиждень як ми з вами десь в Карпатах а біс його знає скільки. Крім того нержавійка краща для хірургічного втручання в разі необхідності і краща для агресивних речовин.
Також потрібно не забувати про чисто армійські штучки - обкопування, розрихлення або рубання. Знову ж таки що призводить до вбивання кромки.   Також як би це не було соромно в дуже багатьох випадках розпалювання грубок, маю на увазі вироблення трісок ..
Тобто на мою думку тактичний ніж він є різний - для джунглів мачете, для пілотів - щось таке з 10см клинком. Якщо брати український тактичний ніж то він в принципі перегукується з виживальницьким ножем.. така от в нас на жаль зараз ситуація .  І має бути тим інструментом який несе свої безпосередні функції - Рубати , різати, колоти. А також забезпечувати  - Надійність і зручність.
Інакше вам прийдеться добавляти інструкцію по використанню.
Ось форма яка максимально наближена щоб забезпечити всі викладені умови. Хіба добавити плавник чи упор зверху .

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
« Reply #613 : 11 Листопада 2014, 18:14:21 »
я, честно говоря, Морами не пользовался (из тех что держал - современных и подороже, показались хорошими, но сталь в деле пока не попробуешь - хз), но тот Bacho, что я пользовал - гуано редкое, как на мой вкус. Или мне попался слишком мягкий вариант.

Мова – душа народу

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #614 : 11 Листопада 2014, 18:31:06 »
Bacho, як і найдешевші Мори - це ширвжиток, тому і якість там може плавати.
Мені пощастило і дві Мори та один Бахо, які в мене є, мають добру сталь, з хорошою твердістю.
Їхній недолік, який не дозволяє мені рекомендувати їх для солдат - це пластикові піхви, в яких ніж тримається ненадійно.
Були б норм піхви - був би дуже добрий варіант для армії.
Або Хултафорс з його 3 мм клинком і більш розвиненим упором - клон Мори по вигляду і ціні.

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
« Reply #615 : 11 Листопада 2014, 18:42:37 »
Наприклад візьмемо серейторну заточку - певні матерали вона ріже краще але ніж стає дорожчим і складнішим по догляду. Крім того немає такого матеріалу який би серейтор розрізав а плейн ні .

я б не драматизував з приводу збільшення ціни - додається всього одна операція на точилі з профільним кругом. Це копійчана операція. Щодо розрізання - то як не крути, а підсівшим плейном перерізати усілякі ремені, мотузки, тощо - те ще задоволення. Серейтор якраз для цього і потрібен - в якомусь сенсі це навіть питання безпеки.

Тому другою важливою умовою є як швидко повернути його до кондиції ... Ніяких алмазів там носити ніхто не буде

ну, я б, відверто, робив би пластикові піхви з вбудованим в них правилом з алмазним, на кшталт хонінгувальних брусків, тільки міліметрів по шість шириною. Все одно там у хлопців нічим гострити в будь-якому випадку :)

Чому нержавійка - тому що

і цього більш ніж достатньо. Тож і говорити нема про що ))

обкопування, розрихлення або рубання. Знову ж таки що призводить до вбивання кромки

я, чесно кажучи, уявлення не маю, як після обкопування ножем вони збираються кромку на ньому робити заново - там треба буде вже не один камінець, щоб цей обмилок знову зробити ножем.

Ось форма яка максимально наближена щоб забезпечити всі викладені умови.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/41uSgOQbmAL.jpg

я ножами з подібними спусками, чесно кажучи, ніколи консерв не відкривав - хтось може сказати, на скільки в туристичних задачах ці спуски практичні? Думаю, польове життя туристів більш-менш перекликається з польовим життям солдат, може хіба дещо лайтовіша версія ))

Этот казус лично меня навел на мысли о неуместности на велике

ага, а еще на мотоцикле, автомобиле, танке, самолете. Но вот если вовремя делать ТО и замены отработанных элементов, то удивляешься слаженности и надежности "немецкого механизма" ))
« Останнє редагування: 11 Листопада 2014, 18:45:05 від ja)d. »

Мова – душа народу

Offline lenpeh

• Старожил
« Reply #616 : 11 Листопада 2014, 18:47:33 »
По поводу, ржавеет-не ржавеет, расскажу  истории. 1-я  Я принимаю технику на весь полк (150-180км на счетчике каждой машины), через пол года вижу пятнышки ржавчины на корпусе и слушаю умную фразу "старшего товарища" - " Даже если она будет ржаветь по тонне в год - на наш век хватит, и еще останется..." . 2-я Я пользовался и НР-ом, и Вишней - мой вывод - на наш век ХВАТИТ. Перестаньте пугать непрактичностью углеродки и сложностью ухода за ней. Еще раз повторю, нож у солдата должен быть:
- качественным;
- простым;
- надежным;
- легко правиться (точиться);
- дешевым.
Это моя упрямая ИМХА. А дальше ломайте копья, рассуждайте о неделях под дождем в Карпатах и агрессивно-соленых морских средах. Зараннее предупреждаю, служил и в 100 метрах от моря, а наибольшая (по длительности) ком-ка в Карпаты - 5 месяцев.
ПС Прочел об окапывании ножом - посмеялся... {_08} {_18}.

Offline StefcoG

• Активный участник
« Reply #617 : 11 Листопада 2014, 18:56:56 »
Сміх без причини признак ... =)

Offline lenpeh

• Старожил
« Reply #618 : 11 Листопада 2014, 18:59:36 »
У меня вопрос: "Вы хоть раз окапывались? Тем более ножом".

Offline StefcoG

• Активный участник
« Reply #619 : 11 Листопада 2014, 19:05:43 »
Мля... які ви тут всі суперпрофесіонали , плюнути нема де..
цитата "окопуємся в землю, реально бетон. Розрихлюємо ножами, підручними штиками, лупаємо кайлами , вигортаємо лопатами.." Це цитата мого знайомого звідти..

Offline Николай-2

• Эксперт
  • Розташування: г. Киев
« Reply #620 : 11 Листопада 2014, 19:08:12 »
Игорь, успокойся.... ;)
Ну хочет человек окопаться с помощью ножа - пусть попробует......
Вопрос риторический:
- пару вот таких ножей кто-нибудь сможет сделать "за бесплатно"?

На "нет" - обиды не будет.....

Offline dkarpov

• Старожил
  • Розташування: Київ
« Reply #621 : 11 Листопада 2014, 19:17:28 »
2 Николай-2
Микола, а рекурва має практичне значення, чи просто така картинка трапилася?

Offline Stan

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Сумы
« Reply #622 : 11 Листопада 2014, 19:18:21 »
нож у солдата должен быть:
- качественным;
- простым;
- надежным;
- легко правиться (точиться);
- дешевым.
Поддерживаю. Имел опыт многодневных походов и на первое место поставил бы "надежность" {_08} {_18}.

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Забанен навсегда
« Reply #623 : 11 Листопада 2014, 19:18:40 »
а чем вообще ножи в армии точат?

Мова – душа народу

Offline Nutty

• Эксперт
  • Розташування: Гайсин
  • 098-59-39-183
« Reply #624 : 11 Листопада 2014, 19:19:46 »
"окопуємся в землю, реально бетон. Розрихлюємо ножами, підручними штиками, лупаємо кайлами , вигортаємо лопатами.." Це цитата мого знайомого звідти..

а МПЛ про#бали, чи шо? Бо її саме для цього і вигадали - копати, рихлити і т.д. І навітт найгівняніша МПЛ зробить роботу значно краще, ніж будь який найкращий і найпродуманіший ніж.
.....і всі ці техзавдання наштовхують на те, що клепав Скрильов - оті всі супер-пупер ножі і тесаки, яким спеці і цегляну кладку розбирали, і намотаний на вісь БТРа трос обрубували {))} Треба, аби ніж в першу чергу гарно виконував роботу саме ножа, а не...чогось там ще
Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но сойдет и так