Автор Тема: Даешь УЛайт!  (Прочитано 26805 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
Re: Даешь УЛайт!
« Reply #25 : 04 Лютого 2020, 10:07:49 »
Про 02, то я писав за Японською нумерацією. Дивіться вище.
Про Берклі було 0,079мм. 8-)
З повагою!

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
« Reply #26 : 04 Лютого 2020, 13:01:29 »
Японська нумерація - вага нитки. Перший номер - 24,5 грами на кілометр.
Розривне навантаження, зазвичай, просто суммують розривне кожного волокна, тобто завищене.
Діаметр - теоритичний діаметр монолітної нитки заявленого калібру.
Так пишуть циферки звичайно.
Іноді розривну пишуть трохи чесніше, діаметр теж.
Але не міряють ні те, ні те.
Клей, каландр і пропитка в кожної контори різна. Фарба - теж. Саме волокно не фарбується ніколи, бо дуже впливає на міцність. Фарба - в пропитці. І далі все по ланцюжку - стирається фарба значить поганий клей, поганий клей - почне кошлататись чи просто пошкоджуватимуться окремі волокна, почне кошлатитись - шнур шлак. Звідси висновок: фарба стирається=шнур поганий.
Ну і знову ж - за станом кольору можна оцінювати ресурс шнура. Як тільки колір вже сильно не такий, як з магазина - готуємось до обрива шнура.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
« Reply #27 : 05 Лютого 2020, 06:07:56 »
Уважаеміе те, кто в теме - что скажете о катушке Shimano Sedona 500 FI?
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline маньяк

• Эксперт
« Reply #28 : 05 Лютого 2020, 09:06:34 »
тэ кто в теме
Я пообещал:
Теперь буду только то, что знаю лично.
Этой не ловил. Вот и молчу... {sm}
Но если интересно, могу и "поумничать".
В данном бюджете, по описанию, "выглядит" вполне не плохо. Жаль, не нашел информации по диаметру шпули...
И опять же, под какую палку? Если под Хартланд, то лучше бы сравнить вживую 500 и 1000.
« Останнє редагування: 05 Лютого 2020, 09:17:06 від маньяк »
З повагою!

Offline Lopar

• Активный участник
  • Розташування: Киев
« Reply #29 : 05 Лютого 2020, 09:17:57 »
о катушке Shimano Sedona 500 FI?
Була, використовував більш ранню модель. Відмінна котушка, легка, для УЛ відмінний варіант за свої гроші. Єдине - треба слідкувати і як мінімум щосезоння перебирати і змазувати. Що не сподобалось - поверхня шпулі дуже гладка і шнур зафіксувати проблемно - наматував лейкопластир, щоб не прокручувався шнур. Єдине - розмір маленький і на спіннінгах ростом більше 180 см не надає впевненості у снасті, хоча потужності вистачає.
Через масове використання пластику в катушках, вага значно зменшилась і зараз використовую катушки розміром 2500, єдине тільки ставлю шпулю зі шнуром під 0,1 мм. УЛ по Києву виключно щоб клювало, що - не важливо (не зважую, не міряю, журнал не веду), головне що клює і не сумно провести час.... А от коли цікавить улов - змінюю на середню вагу (5...12 гр) і виловлюю необхідну кількість.

Offline маньяк

• Эксперт
« Reply #30 : 05 Лютого 2020, 09:49:20 »
Погано...
Я давно уже не смотрел. Но когда-то давненько; 500 размер был, уж больно миниатюрный...
На 1000-м  шпуля 40мм. (по моему)(диаметр бортика шпули!) и то, на ней "жесткий" шнур, очень не айс.
Но это мои тараканы.
« Останнє редагування: 05 Лютого 2020, 10:09:05 від маньяк »
З повагою!

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
  • Розташування: Тернопіль
  • Головне - не проспати своє життя.
« Reply #31 : 05 Лютого 2020, 10:11:03 »
маньяк (і не тільки він говорив про це) правий в тому сенсі, що котушку варто чіпляти на спінінг і тоді вже дивитися підходить, чи ні.
А ще: якщо УЛ - це просто спроба скуштувати ще один вид ловлі, то я б рекомендував брати все на вторинному ринку (і котушку і спінінг). Доволі багато людей спробували, їм не зайшло і вони потім продають майже нові речі (часто комплектом) за хорошою ціною.
Я теж піддався був тій моді на ультралайт (дивлячись як в нас народ зграйками ходить (-ив) по набережній і кидає приманки) і придбав собі комплектик. Шкода тільки, що не поспостерігав за тими зграйками ультрлалайтчиків довше, а орієнтувався на відео на ЮТ, де на УЛ з купою емоцій витягують Х-кілограмових щук.

Придбав Favorite Professional PLS-682UL 2.07m 1-5g Fast на фурнітурі Фуджі і котушку Shimano Nexave 1000 FC. Все це мені обійшлося в ціну такої ж нової котушки, а з вигляду речі були як нові.
Котушка виявилася надто легкою для даного вудлища, було некомфортно. Поставив народну Екусіму від Ріобі в 1000 розмірі і стало набагато краще. Ловив на шнур, ловив на моно, на силікон і на китайські воблери.
УЛ не сподобався. Витрачаєш купу часу, а в улові дрібні окунці і щучки-шнурки. Через рік продав і спінінг і котушку (Шимано) , по грошах нічого не втратив, а досвід здобув.

Тепер, коли я сиджу на березі і ловлю плотвиць та лящиків на поплавок і мимо мене проходить черговий любитель УЛ і я питаю його про улов, то практично завжди співвідношення не на користь УЛ. Ну, показують мені пару дрібних окунців в пакеті (нащо вони здались?!), розказують про щуку, яку зловили "на днях", а я собі тільки посміхаюся.
Зрештою, ходова риболовля - це цікаво, але ж без улову - що то за риболовля?

Сподобалася думка когось в цій темі, що УЛ - це вимушений крок у тому випадку, коли крупну рибу виловили, а залишилася дрібнота. От тому, щоб ловити хоча б ту дрібноту, отих 50 гр. окунців, і було зроблено спінінги із маленьким тестом, дрібненькі приманки і т.д.

А ще ж є наноджиг! )) Спостерігав відео одного такого рибалки, в якого тонюсінький прутик до 2 г по тесту і якісь зовсім мініатюрні приманки. Ну і те, як він витягував 50 гр окунця, борючись із ним і виважуючи так, що прутик вигинався дугою. )) Хоча... може це і цікаво, хто зна?
Ніколи не здавайся! Вихід завжди є!

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
« Reply #32 : 05 Лютого 2020, 11:23:44 »
Стосовно купівлі дорогого обладнання, риболовного або інструменту, - в цьому є сенс!

1. Дорогий інструмент або вудлище або котушка має більший ресурс роботи - тобто буде значно довше у використанні.
2. Ступень здешевлення дорогого приладдя з часом, за умови правильної експлуатації, значно нижче ніж ступень здешевлення від початку дешевого приладдя, отже може бути продано на вторинному ринку за значно більшу суму.
3. Ну і такий чинник як "зручність або приємність" у користуванні.

Невеликий приклад - маю у користуванні гачков'язи та екстрактори STONFO і FLAGMAN. Обидві марки виконують свої функції, але STONFO працює легше, зручніше користуватись.

Offline Romko

• Активный участник
  • Розташування: м.Львів
« Reply #33 : 05 Лютого 2020, 11:26:45 »
Воно то все так, але іноді бюджет ставить жорсткі рамки і тоді потрібно шукати компроміс.  :)

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #34 : 05 Лютого 2020, 11:39:33 »
break, ну а я на свій спінінг зловив карася на 640 грамів - це була найбільша риба.  {gig}
Підійшов до місця на річці, де сиділи рибалки і тягали карася, відчепив приманку, вчепив поплавочну снасть і піймав того карасика. Причому, що мене здивувало, карася відбуксирував до берега зовсім легко. Хоча, якщо говорити про реальний тест того мого спінінга, то він був геть не 1-5 гр, як заявив виробник, а десь 3-8 гр., тобто ближче до лайту, досить жорсткий (тубуляр) і міцний.

Offline MAP

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Кропивницкий
« Reply #35 : 05 Лютого 2020, 12:30:55 »
Shimano Sedona 500 FI?
Хороший способ выбросить 1500 грн. Для УЛ не подходит, т.к. из-за люфтов и ущербной конструкции (в первую очередь дужки) тонкие и мягкие шнуры не тянет. Самая соль в том, что из-за маленького размера шпули со шнурами потолще и пожестче тоже проблемы. ИМХО, абсолютно бесполезное приобретение.
Все основано на личном опыте, т.е. пользовал сей девайс на воде. Терпения хватило на 4 заброса, из которых 3 раза был сброс петли и это с 0,6 ниткой.
Все мною сказанное - есть сугубо мое личное мнение и может не иметь никакого отношения к действительной реальности.

Offline VSk

• Эксперт
« Reply #36 : 05 Лютого 2020, 12:55:39 »
1. Дорогий інструмент або вудлище або котушка має більший ресурс роботи - тобто буде значно довше у використанні.
Вчера состоялся разговор с моим другом, шикарным спиннингистом, так как он ловит, я не видел ни разу. Бог в этом деле.
Его слова практически дословно. "Пользуюсь катушками и спиннингами в ценовом диапазоне 100 - 150 уе. Были спиннинги за 1000, на уловистость цена не влияет.  Был случай катушка за 500 уе вышла из строя."
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline MAP

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: Кропивницкий
« Reply #37 : 05 Лютого 2020, 15:17:11 »
Ок. Тогда попробуем.
Катушка: Daiwa 17 Exceler LT, именно LT.1000 или 2000 дело индивидуальное, различия только во вместимости шпули. Сам в руках не держал, но люди, которые пользуются, говорят, что уверенно тянет честный #0.2 шнур. И не верить им у меня оснований нет.
С удилищами чуть проще. Есть проверенный годами вариант, палка, которая в своё время "перевернула" микроджиг и сделала его доступным. Легендарный Favorite Blue Bird BB-682SUL-S 2.04m 0.5-5g Ex-Fast. Ловил таким. ИМХО, идеальный вариант для новичка, уверенная работа начиная с 2 г, а меньше начинающему и не надо.
 В качестве достойной альтернативы есть
Golden Catch Flick FLS-682ULS 2.03м 0.3-4гр и
Golden Catch Flick FLS-702ULS 2.03м 0.5-6гр.
Эти инструменты тоже не приходилось попробовать в деле лично, но владельцы ими довольны.
Шнур любой в размере 0,2-0,3 РЕ, более тонкий уже требует определенных навыков и от рыболова. Кроме Фанатик ультралайт.

Все мною сказанное - есть сугубо мое личное мнение и может не иметь никакого отношения к действительной реальности.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #38 : 05 Лютого 2020, 15:53:50 »
Есть методы измерения шнура, есть аналогия в конце концов

И вопрос
Daiwa 17 Exceler LT, именно LT.1000
Чем она лучше уже купленной мной  Daiwa 18 Ninja LT1000? Модель прошлого года, кстати.
И да - к Игорю - на шпуле имеется надпись Braid - значит на шнур она таки рассчитана

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #39 : 05 Лютого 2020, 16:28:29 »
ЗЫ - MAP выше рекомендует супербыстрый, но на мой взгляд для легких приманок и для большей "стойкости" при вываживании подойдет что-то ближе к параболику - не? А уж забросить таким (более медленным) 2 г или около того можно дальше - это 100%

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #40 : 05 Лютого 2020, 16:53:12 »
Ну, скажем так, джиговать можно и регуляром.
Но я так и не понял твоих предпочтений - что больше подходит для чего?

ЗЫ - я ходячий, только по дому и по двору  :) Вот машина не ходячая, маршрутками пока не рискую, а такси для посмотреть - жаба давит
И на кой тот Ибис? У меня дома полтора десятка (наверное - точно не считал) спинов разных размеров и строя - сравнить (приблизительно) я и тут могу  :)

Offline Lopar

• Активный участник
« Reply #41 : 05 Лютого 2020, 17:00:42 »
Я б почав зі спінів від Favorite, чим добре - широкий вибір і можливість замовити коліно, якщо зламалось...
В позаминулому році для твічу і вертух пропрацювала палка Favorite X1 602UL. Саме в динаміці вона швидка.
З точки зору - середній в динаміці, дуже сподобався Favorite Arena Vivid (порибалив чужим), він досить повільний і м'який на виводжуванні.
Але кожному своє...

Offline маньяк

• Эксперт
« Reply #42 : 05 Лютого 2020, 17:51:53 »
Arena
Саме це слово, означає, шо він для форелі. В першу чергу для ареа. Хоча в них і стрімові моделі вже є.
Но я так и не понял твоих предпочтений - что больше подходит для чего?
Мне больше нравятся, скажем так, "концевые фасты". Примерно то, что когда то называли "сложный строй". Быстрая удилка, с достаточно "живым" кончиком. Но не совсем, как нынешние, "класические" микроджиговые. Чуть сам не запутался. :D
У того блю-берда, что MAP советовал, в модели есть тубуляры и солиды (с вклееным концом). Так они все экстра-фасты, но разные. Почитай.
В общем, то что у тебя стоит и то, что делают в УЛте сейчас. Скорее всего довольно разные вещи.
Помнишь, я писал тебе про поломаную удилку, типа унивесальную? Так вот, в твоем понимании, скорее всего, это будет модерейт(средний строй). Уперев в потолок гнется равномерно и от комля. Но нет - это чистый фаст. :) Само понятие Экшн (сейчас это строй) ввел Дед (Гари Лумис) и имел ввиду совсем другое...
В общем, лучше один раз подержать-потрусить. Чем тут умников слушать. ;)
Все равно, ты же для себя берешь, а не как "положено".

З повагою!

Offline kasha

• Новичок
  • Розташування: Мариуполь
« Reply #43 : 05 Лютого 2020, 18:38:52 »
Хороший японский шнур в размере#0.3 стоит порядка 50 баксов, в размотке 150 метров. У Фанатика и Фаворита и близко нет таких шнуров. То , что они пишут про размер, умножайте на два.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #44 : 05 Лютого 2020, 18:50:49 »
Начнем с начала - предыдущая попытка не удалась (на 10-ти страницах обнаружил всего лишь 11 полезеых советов, бОльшая половина которых от ТС - на кой нужна такая ветка?)
Прошу всех неравнодушных высказываться (__3)

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #45 : 05 Лютого 2020, 19:23:20 »
Выбрал все б/м информаьтвное из удаленной ветки и из 10 страниц получилось две   :) (остальное - срач, писькомер, нев***енная крутизна, оскорбления наезды и т.п.)
Продолжаем - только не надо говорить, что стало не интересно, бо тогда элементарный вывод - интересен срач, писькомер и далее пр списку  :D

Offline маньяк

• Эксперт
« Reply #46 : 05 Лютого 2020, 19:38:38 »
А как же???
понты и прочее...
:(
оскорбления наезды
Конечно, однозначный перебор! Но без срача, все равно не получится...
Темы вслывают годами-десятилетиями, а"единого" мнения нет и быть не может. {sm}
« Останнє редагування: 05 Лютого 2020, 19:49:01 від маньяк »
З повагою!

Offline novak

• Будемо жити!
  • Бывалый
« Reply #47 : 05 Лютого 2020, 20:29:47 »
И вопрос
Daiwa 17 Exceler LT, именно LT.1000
Чем она лучше уже купленной мной  Daiwa 18 Ninja LT1000? Модель прошлого года, кстати.
Це котушки різного цінового (і, відповідно, за виконанням) класу: середньобюджетна і просто бюджетна.
Хоча Нінзю теж хвалять (як для такої ціни, тим паче).

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
« Reply #48 : 05 Лютого 2020, 20:52:25 »
Коли порівнюють наприклад, ножі, то кажуть/пишуть - в цього краща сталь (тому він довше тримає РК), більш ергономічне руків'я (тому ним комфортніше працювати), краще зведення (тому ним легше різати) і т.д. - ось тому він кращий і дорожчий.
Чому так само не сказати про котушки/вудки/шнури тощо? Нє, тут все зводиться до одного - дорожчий тому що інша цінова категорія і інший клас. Крапка.
Не дивно? Чи в риболовлі снобізм вже на рівні почуттів, а ідеалізація ціни перевершила здатність тверезо думати?
Чи може все набагато простіше - просто нічого сказати?  {))}

Offline kasha

• Новичок
  • Розташування: Мариуполь
« Reply #49 : 05 Лютого 2020, 21:35:47 »
А что, так можно было? (_23). Только в ножах я еще новичек.