Автор Тема: Газова переносна плитка (туристична). Думки, приклади, досвід...  (Прочитано 9378 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Вітаю шановне паньство! =)
В черговий раз сидячи вдома без електроенергії і як наслідок без кави, сформувалась у мене думка про цю тему.
Час від часу мені і раніше зуділо розжитись якимось енергонезалежним джерелом приготування їжі, то спиртівка (бо дуже компактна), то щепочниця (бо палива можна знайти скрізь), то маленька складана плиточка під цангові газові балони (бо знову ж - компактна). Навіть про бензиновий примус подумував... Але так як нагальної потреби не було, хоч час від часу і на коп вибираюсь, і просто на природу, то з часом, перебравши купу варіантів, та окресливши прийнятні моделі, я цю тему полишав.
Зараз же ХЗ як і що буде взимку, пишуть навіть що будуть відключення в Києві по 10-12 годин, що мене ніфіга не радує... {kh} Запасний варіант у мене то майстерня, де буде генератор, є мікроволновка, електроплитка та булерьян - приготувати можна що завгодно, що я час від часу і роблю. Але вдома також щось хочу мати. Про всяк випадок.

Насамперед для мене важлива наявність термоса кави, яка для мене як для ханурика горілка - випиваю по три термоси 0,45-0,5 л. щодня. Дома каву варю у гейзерній кавоварці, в майстерні у джезві, справжній турецькій, мідній (не латунній  -)). І заливаю в термоси з невеликою кількістю вершків та чайною ложечкою цукру на термос. І так як я мешкаю на 8-му поверсі 15-поверхового будинку, то газових плит у нас нема, лише електро. Тому нема електроенергії - сиди в темноті, голодний і без кави  fuk, з останнім миритися тяжко.  :(
Тому роздумую над тим, щоб розжитися переносною газовою плиточкою типу туристичних. Щоб не лише каву зварити, а і мати змогу щось приготувати при необхідності.
Після вивчення пропозицій ринку, перегляду відео на ютьюбі та парою-трійкою розмов з досвідченими друзями-туристами вирішив зупинитись на модифікації "Комплект газовий кемпінговий", як його зве український виробник з китайським прищуром  {gig} Intertool:

Плюси:
- конфорка ставиться на будь-який балон від 0,5 до 27 л;
- конфорку можна вибрати окремо від балону і при необхідності змінити;
- балон можна заправити на будь-якій автомобільній заправці;
- вартість використання є найменшою у порівнянні з плитками з цанговими та різьбовими балонами 220-450 мл;
- при використанні балону 5 л (мені більше не треба) зберігає відносну компактність - можна вкинути в багажник машини та взяти з собою на природу. При цьому має доволі тривалий час горіння, "на папері" (в інтернеті) до 20 годин.
Ціни, звичайно, зараз не радують ...
Але пропозицій на ринку дофіга і більше: Intertool, Sigma, інші китайці, польські, турецькі, німецькі, італійські. Окремо та разом з балонами, з пьєзорозпалом та без нього, з різною формою самої конфорки ...

В зв'язку з чим пропоную поділитися думками з приводу названих агрегатів.
Може хто має досвід користування такими плиточками.
На що звертати увагу?
Хто з виробників достойний, а кого краще оминути?
Є толк від пьєзорозпалу, чи то маркетингова цяцька?
Варто дивитись на балони б/в, чи краще виключно новий? Особисто я схиляюсь саме до нового, ХЗ який стан "беушного" всередині, а пофарбувати я і сам можу красиво. Здоров'я ж і тим паче життя за гроші не купиш, а а судина з газом під тиском, як не крути таки то предмет підвищеної небезпеки.

PS. Довго думав куди цю тему втулити... Наче і до гілки "Війна" відношення має, і до "Туризму"... {23} Вирішив створити її
 у гілці "Моя майстерня" - війна скінчиться, а майстерні наші працюватимуть. А туристи інформацію і тут знайдуть. :D
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Я б крім всього іншого звертав увагу на буковки-циферки про випробувальний тиск і термін повірок. Щоб потім не було як клопотів на заправці, так і головного болю про надійність.
Бо он на роботі придбали композитний балон для роботи генератора, а на ньому нічого нема. І деякі заправки посилають з тим балоном нахер, хоч він і типу новий.
Ну і перехідник під заправку треба. Бо, виявляется, підключення у різних балонів різне. І знову ж таки - наче все гуд, а заправити не всюди можна.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Про перехідники для заправки я знаю.  8-) До польських то вони потрібні точно. На передостанньому фото, в куточку, як раз такий перехідник і лежить.
Випробувальний тиск на таких балонах має бути 30 бар, здається. Робочий тиск - 20 бар.
Термін виробництва та повірки - як же без нього. {sm} Я навіть на цьому не наголошував, маючи на увазі, що то "само-собою". "Безіменні" балони купувати не збираюсь, про то навіть мови нема. {sm}
У моєї покійної бабусі газова плита від балонного газу працювала. Газ в селі провели лише десь у 2005-07-му, точно не пам'ятаю. Тому я знаю, який гемор пройти випробування. В селі, у батьків стоять два 50-літрових балони. Я подумував їх забрати та пристосувати для живлення генератора, але потім махнув рукою, бо термін випробувань їх давно минув, та і стоять вони без діла років 15 вже... Може ті випробування і не пройдуть, лише гроші в газконтору віднесу.

PS. На польських, італійських та німецьких балонах, до речі, вказано термін придатності 2035-й.
« Останнє редагування: 15 Листопада 2022, 18:45:28 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
На работе такого типа горелку с 5-ти литровым балоном офисные долго использовали для приготовления всего- супчики, борщи, картошка и прочее. Горелка чья-хз, самая простая. Балон 5 литров достаточно устойчив если не пинать и ставить аккуратно (а так на нём и литра по 4-ре кастрюли стояли). Желательно иметь уплотнительные кольца паронитовые так как это таки расходник. Недавно днём под обед лектричество вырубили часа на четыре- так пошёл на склад взял эту горелку и народу воды наварил для чая/кофе. Вообще штука хорошая в своей примитивности и не дорогой эксплуатации. Использовать в многоквартирном доме следует с осторожностью и оглядкой- на баллоны с газом не хорошо реагируют работники газового хозяйства- уже были случаи взрыва баллонов припасённых "на всякий случай отключения" при пожаре в многоквартирных домах. На "дихлофосники" смотрят не так косо- но там эксплуатация заметно более дорогая. По радио слышал о непуганно-курьёзных случаях возгорания и взрыва компактных газгорелок- народ их ставил прямо на штатные электроплитки (а куда ж ещё?) во время отключения электрики, причём плитки забывали выключить и после подачи электроэнергии электроплитка разогревала газгорелку до возгорания/взрыва.

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
Ми, зазвичай, у дальні вилазки по диким місцевостям брали два комплекти.
"дихлофосник"
але не з найдешевших ( Ковеа та вверх).
Це для швидкої кави зранку. Та більшеньку, для їжі.
Зазвичай на 6 голодних рил, вистачало 5ти літрового балону, тижні на два з головою.
Більше нажаль не скажу, бо не я тим всім господарством керував.
Але знаю, що хазяї користиються тим вже далеко не перший рік.

З повагою!

Offline ukt

• Старожил
По "дихлофосам" и прочему компактному газу- там разделение идёт по рабочей температуре окружающей среды. Есть летний газ, есть зимний- разница в том что при минусе "летний" газ плохо горит/загорается пока не прогреется. Лечиться прогревом балончика под одеждой- но при работе может опять охладиться так что не даром Ковею брали. Из нестандартно-колхозного и негазового- делал горелку из банки от сгущёнки, сверху отверстие заливное закрывается лежащим шариком/монетой или винтом "под потай", на 2/3 высоты банки просверлен ряд отверсий 0,7мм с шагом 7мм.- и всё. Заливаем спирт этиловый/изопропиловый внутрь (не бензин, опасно -слишком летучий!), этот весь колхоз ставим в большУю по диаметру консервную жестянку в которой тоже чуть спирта для "завода". Спирт в поддоне поджигаем, он разогревает банку горелки с основным топливом и поджигает выходящие из отверстия пары. Работает как маленькая газконфорка, котелок/кастрюльку ставим тупо сверху на банку. Если обеспечить ветрозащиту то два литра воды вскипятить вполне хватало и при этом коптило только при выходе на стабильный режим. При наличии халявного запаса спирта тоже вариант чай/кофе попить.

Offline Amos

• Бывалый
  • Розташування: Киев
единий мінус горелки польскої що якщо пихне то ви вже не перекриет подачу газу , вентіль якраз під горелкою.
в цілях безпеки краще з шлангом.
ПС. простий таганок можна зробити зі старої газової плити, я видрав на метломі горелку з вентилем, замінив форсунку на пропанову (можна просто трохи заклепати форсунку для метану рідну.) і вбудувати це все діло в якийсь металевий ящичек. правда ще треба редуктор типу лягушка.
ППС. у мене пара дихлофосних балончиків та пара туристичних балончиків перезаправляю по кругу багато разів з великог опропанового балона. головне не перелити  при заправці, балончики стоять на вагах.

Offline ukt

• Старожил
Пыхнуть может если к примеру кастрюлю с водой на ней крутить не поднимая и при этом плохо закрутить саму горелку. Или прокладку вовремя не поменять и она будет травить. Это надо помнить и контролировать. 8-)

Offline Amos

• Бывалый
так просто у знайомого в офісі пихнуло. а в той час були одні жінки бігали з криками доки він не прибіг не затушив вогнегасником. добре що встиг та балон не розігрівся не бахнув ще  :D
ПС. і в не кожній квартирі той вогнегасник і е  {))}

Offline valera

• Активный участник
  • Розташування: Украина Черкасская обл. г. Смела
Був у мене колись такий собі таганочок, універсальний. Продавався в кейсі пластмасовому. Він працював і від балончиків туристичних і міг працювати через шланг з редуктором ( в комплекті кажись йшов редуктор побутовий).Плюси такого таганка , це універсальність, бо можна і маленький балон на 5 л. , і великий , і просто туристичні балончики підключати.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
так просто у знайомого в офісі пихнуло.
Так все просто, за технічним станом агрегату потрібно слідкувати:
кастрюлю с водой на ней крутить не поднимая и при этом плохо закрутить саму горелку. Или прокладку вовремя не поменять
;)
Невже хтось з водіїв "при розумі" поїде на машині, в якій з гальмів лише ручник працює? Або бензин потихеньку тіче з баку на асфальт...
От розпалювання будь-якого газового агрегату, не лише конфорки на балоні, з вадами що я виділив жирним, то те ж саме. {sm}
Nehai's stabwood&bone

Offline ukt

• Старожил
Ну нашлись же люди поставившие компактные газгорелки на включенные во время отключения электричества электроплитки и не "подумавшие" что будет если вдруг электрику во все розетки дадут? {sm} Или например учудить такое- https://youtu.be/CF316_Yn9SU   -это кем надо быть??? Осторожно, там есть громкие маты- удалитесь от детей на максимальное расстояние.

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
Я собі вдома газ не підключав. Все на електриці. Влітку купив двухкомфорну плитку для пропанового балона. Зроблена ще при совєтах, але новісенька. В коробці з паспортом. 50 л балон купив минулого року заправлений за 500 грн.
 Але все це добро стоїть в сараї і чакає свого часу. Я поки що з сім'єю вже два тиждні знаходжуся в Закарпатті. Так як маю 8 місячне немовля також постає питання маленької газової плитки для приготування дитячих сумішей. Що я обрав https://www.capricorn.com.ua/uk/gazovoe-oborudovanie/gorelka-fire-maple-fms-x3-fire-maple-gid11313.html або https://www.gorgany.com/gazovyi-palnyk-fire-maple-fms-125.html В кожної є свої плюси та мінуси. Головний мінус те що у Закарпатській обласі я поки що не бачів різьбових балонів.

Offline Oleg1970

• Новичок
  • Розташування: Винница
Користуюсь таким як на першому фото. Знайомі дальнобої відмовились від компактних пальників, возять 5л. балони. Мій б.в. з метало прийомки. Замінив вентиль та пофарбував. Якщо з верху не дуже іржавий то в середині корозії немає але бажано пересвідчитись. В 5л. заправляю 4л. плюс оператору чайові, поки що проблем не було. РОзрізав до 10 балонів на мангали і ні один не був іржавий з середини. Використовую з горелкою в майстерні, розпалюю буржуйку, обсмалення тушок птиці. З комфоркою, приготування їди на виїздах. В рази економніше за 200гр. балони.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Ну так і я ж про економію...
Якщо з верху не дуже іржавий то в середині корозії немає але бажано пересвідчитись.
А як? Туди ж не зазирнеш... ((

В майстерні я планую побільше. Бо все ж маю намір генератор не від бензину експлуатувати, а від газу, за допомогою KMS-2 New. От тільки в продажі його поки знайти не можу...
Nehai's stabwood&bone

Offline Buzzer

• Бывалый
  • Розташування: Kiev
Я собі для "зварити кави" придбав ось таку: https://promtovari.com.ua/ua/teplove-obladnannya/obigrivachi-ua/turystychna-gazova-plytka-camfire-4-kartrydzhy-227-g
Є можливість підключати також "великий" газовий балон, штуцер в комплекті. Але, судячі з відкуків користувачів, бажано використовувати редуктор з регулюванням тиску, бо "стандартний" редуктор дає приблизно 50% потужності.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Сьогодні був на СТО, дещо по ходовій своїй машині робив.
Звернув увагу, що там, в боксі механіків, стоїть така точно плитка, як на моєму першому фото. Без розпізнавальних знаків зовсім, лише напис "ПРОПАН". Балон по виду 5-літровий. На балоні наклеєний папірець, на якому було написано всі параметри: об'єм, вага, тиски, виробник і т.д. Але він геть стертий, що там було написано розпізнати неможливо. Хлопці кажуть: "Китай, самий дешевий, хто саме не пам'ятаємо". Говорять працює справно з початку року, питань не мають. Використовують, коли у них відключають світло для розігріву їжі, варки кави, та дещо підігріти по основній роботі.
Виглядає симпатично, мені сподобалась. 8-)
Nehai's stabwood&bone

Offline аспид

• Участник
  • *
  • Розташування: Коростень
    В конце сентября из 6 старых (50 л) пропановых балона сделал буржуйки для ЗСУ. Следов корозии внутри необнаружил, самые проблемные места- низ балона (по верху) где приварена обычайка.
   Сам пользуюсь двумя балонами 25л и 5 л. На 5л поменял вентиль на обычный(стоял спецефический на зачёлкивающий редектор).
   Редуктор использую как для резака под пропан, проблем с заправкой нет
    Вибачаюсь за кацапську мову, розмовляти та писати вчусь.

Offline влад-ч

• Эксперт
  • Розташування: Чернигов
  • 063 71-68-263
  Следов корозии внутри необнаружил,
Ее там и не будет, для коррозии кроме воды нужен еще и кислород, которого явно не должно быть в пропановом баллоне, если он используется по назначению.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Хм... То може я даремно "відмахнувся" від шарових балонів з села... {dr}
Бо пропановий 50-літровий коштує новий тисяч 5 мінімум... Та і знайти новий важко, хоч б/в у продажі валом. А там два штуки стоять.Стояли в сухості, навіть зовнішня корозія - фігня. Мабуть таки треба забрати...
Треба вияснити як їх випробувати наново.
Nehai's stabwood&bone

Offline Amos

• Бывалый
якщо хочете зробити офіціально то кріоген сервіс в Вішневому робить повірку(представництвое е на Героїв Космосу), ще на Подолі наче. літом 350 грн тягнуло. зараз ХЗ. Поставлять клеймо все як треба.
ПС. правда коли заправляв балона на ГЗС то ніхто ту повірку не дивився,  (тільки з багажника балон не виймай- сказали мені  {))}

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Красненько дякую! {tnx}

По темі.
Хотілось би підтримати вітчизняного виробника - останнє фото в стартовому посту, з зеленими балонами. Тим паче хлопці з Харкова.
Не найдешевші, але то фігня.
Звуться Rudyy, їхній сайт https://rudyy.jimdofree.com/
Кемпінгові горілки випускають під назвами "Пікнік" та "Golden Lion".
Ціна пальника з балоном 5 л. 3495 грн -  https://gazvoda.com.ua/p1693824711-ballon-piknik-gazovyj.html?source=merchant_center&gclid=Cj0KCQiApb2bBhDYARIsAChHC9vXBF7sG2r-EA8pdQ67lq3FUYVenMvnNKPDAFFaftMJ9tKgBN9wYuIaAoPREALw_wcB
Це мінімум, на інших сайтах дорожче.
Читав на Розетці відгуки (лише там знайшов). Різне пишуть. Хтось повністю задоволений, хтось навпаки... В основному задоволені якістю матеріалів, але бувають криво вкручені горілки, негерметичність на різьбі і браковані жиклери, внаслідок чого нерівномірно горить горілка, з одної сторони полум'я вдвічі більше, ніж треба. Таких відгуків відсотків 30.
Хтось із наших про ці туристичні набори чув? (_24)
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Замовив я цей Пікнік Rudyy.
Наложкою. Приїде - подивлюсь, що там криво, чи негерметично... (_24)
Nehai's stabwood&bone

Offline Shveik

• Бывалый
  • Розташування: Глобинський район - Міжгір'я
  • Memento mori
    • Memento mori
Головний мінус те що у Закарпатській обласі я поки що не бачів різьбових балонів.
Також помітив таку проблему. Хоча наприклад у Міжгір'ї, де я був кілька місяців (вчора повернувся) бачив в одному магазині такий як на крайньому фото.
Біда, коли людина раптом заходиться філософствувати - це завжди пахне білою гарячкою. (Йозеф Швейк)

Lingua Latina non penis canina.

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
Я майже кожного дня в Міжгір'я по харчі приїзжаю. Сьогодні двічі був. Не підкажете де той магаз?
Бо сьогодні о 6 ранку світло вимкнули, а о 6 вечора увімкнули. Зв'язок теж само.