Автор Тема: Чавунний казанок  (Прочитано 4624 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Чавунний казанок
« : 26 Листопада 2022, 15:30:20 »
Вітаю, паньство! =)
Справа в чому... (_24) Я полюбляю у себе у майстерні готувати. В основному м'яско тушене в різних соусах, по різним рецептам та страви на його основі. Тут у мене є мікроволновка та електроплитка. Готую у мікроволновці, електроплитка щось у мене для готування не того... не визиває захоплення. У скляній каструльці. Кілька штук вже перебив, то саму каструльку, то кришку коцну... Ну то таке  {don}
Зараз розжився газовою переносною плиточкою

і хочу спробувати готувати на ній. Особливо це актуально зараз, коли відключають світло.
От я і дійшов до суті...  :)
Хочу спробувати тушкувати м'ясо в казанку, як робив колись, коли ще мікроволновок не було.
У маминій квартирі, в Броварах є алюмінієвий 3-літровий казанок. При нагоді я його заберу собі у майстерню, звичайно.
Але читав та чув, що найкращий казанок то чавунний. І наскільки пам'ятаю, бабуся, царство їй небесне, найсмачнішу печеню готувала або у глиняній макітерці, або саме у чавунному казанку.  В печі, звичайно.
Чавунного казанка ні у мене, ні у моїх батьків не було і готувати в ньому я не вмію {_09} , але таке вміння то діло наживне, я здібний, я навчусь. 8-)
От і питання: чи варто мені розжитись чавунним казанком, невеликим, на 3-4 літри?
Для готування саме м'яса та страв на його основі.  Про плов не йдеться  -), я не великий його любитель та і готувати правильно, як Міша MACH1, не вмію. {sm}
Чи алюмінієвого казанка буде досить?

PS. Про те, яким повинен бути правильний казанок знаю  8-): товстостінним з округлим всередині дном, що якнайближче наближається до напівсфери. Алюмінієвий у мене саме такий. Такий і шукатиму чавунний, якщо вирішу, що він мені потрібен.
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Palych

• Бывалый
  • Розташування: Черкаси
Re: Чавунний казанок
« Reply #1 : 26 Листопада 2022, 17:51:44 »
Можливо, прозвучить як щось майже єзуїтське (_3). Не слід гнатися за чавунним казаном. Є на те підкріплені досвідом пояснення 8-).
По-перше, вага {_07}. Газовий балон нібито достатньо надійний: сталевий, товстостінний (так же ж?), не хиткий. А от про конструкцію конфорки я такого не скажу. Сам товстостінний чавунний казан(ок) заважить пару-трійку кілограмів, плюс його вміст, що виллється у добренних 5-6 кіл. Це не мало, попри твердження продавця про те, що можна варити відрами ))). Плюс необхідність перемішувати страву у процесі приготування, що впливатиме на рівновагу «конструкції».
По-друге, форма. Тут теж цікаво. Про переваги сферичної форми написано стільки, що обговорювати їх не буду. Але є одне зауваження. Сфера потребує рівномірного її нагріву полум’ям джерела горіння, і лише у цьому випадку можна оспівувати переваги азійських казанів s воків. Тут не прокотить аргумент «конфорка-на-стільки-то-кіловатт-там-вогонь-ого-го». Дно цей вогонь буде нагрівати дійсно активно, але до боків дійде лише (незначна) частина тепла. Наслідок на прикладі плову (хоч ти не великий його любитель): унизу рис готовий, нагорі недоварений. Повір на слово, бо я це проходив з азійським чавунним казанком на 5.5 л на газовій плиті. Рівномірний нагрів досягається не тільки температурою, але й формою «очага». Казан занурюється у нього по самі ручки, завдяки чому прогрівається рівномірно.
Висновок: силумінового казанка на озвучену кількість літрів вистачить повністю.
Моє суб'єктивне ІМХО =).
P.S. Якщо все ж таки хочеться нової естетики в стилі rustic, порадив би звернути увагу на чавунний посуд ТМ "БІОЛ". Мелітополь, на жаль, досі окупований, тому купити у виробника не вийде. Думаю, мають бути в магазинах. ТМ "Ситон" не те, що не рекомендую, але скажу, що у товщині стінок їхній чавунний поступається БІОЛ-івському.
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #2 : 26 Листопада 2022, 18:35:49 »
Дякую! {tnx}
Я саме на "Сітон" і поглядав...
А казанки "БІОЛ" бачив на ОЛХ. Думав що вони алюмінієві, бо в і-магазинах чавунних в продажу нема. Треба придивитися до них...

PS. ВОК не те  -), це не казан, це доволі тонкостінна штука. У китайців це щось середнє між сковорідкою та казанком, який використовується в основному саме в якості сковорідки.
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #3 : 26 Листопада 2022, 19:00:44 »
Я про форму :).
До речі, мій ситонівський казан на 5.5 л називався "каструля-вок" https://www.syton.com.ua/shop/CID_30_kastrulya_wok_z_kryishkoi.html?v=&f=&s=2

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #4 : 26 Листопада 2022, 21:13:14 »
От як раз по формі то здається самий натуральний казан, хоч зветься ВОК:

Там справа, думаю, в товщині стінок. {dr}
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
« Reply #5 : 26 Листопада 2022, 21:20:48 »
 Чавун і силумін, в плані теплообміну, майе однакові.  Якщо відкинути всякі забобони, то для кухні нема різниці. Також і про пательню.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline VSk

• Эксперт
  • Розташування: Киев
« Reply #6 : 26 Листопада 2022, 21:32:26 »
це не казан, це доволі тонкостінна штука.
Это правильно, эта штука рассчитана на стойку "смирно" на период готовки, что в общем близко китайцам в кафешках. найди казан чугунный на минимум 6-8 литров.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline John

• Старожил
  • Розташування: Заставки Красилів Хмельницький
  • люблю любити
« Reply #7 : 26 Листопада 2022, 21:46:12 »

Люде добрі, готую не один рік усілякі страви у казані 12л. Біол. Чи на три людини, чи на 15. Дослухайтесь до порад Palych - казан має бути по вуха в горнилі, або в печі - де температура обгортає Його. На туристовій тарелі найкраще буде сковорідка з високими бортами -  https://biol.com.ua/uk/shop/chavunnij-posud/chavunni-patelni/skovoroda-wok-chavunna-zi-sklyanoyu-krishkoyu-zi-znimnoyu-ruchkoyu/ , або й мамин казаник.
Не потрібно побоюватися кінця свого життя, потрібно боятися того, що воно так ніколи і не почнеться.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #8 : 27 Листопада 2022, 13:41:00 »
А те, що пишуть, що в чавунному казанку не пригоряють страви, якщо поставити на маааалесенький вогонь, правда? {23}

Дома є чавунна сковорідка, але толково готувати на ній на електричній плиті мені складно - дуже важко впіймати момент, коли достатньо її гріти, розжарюється більше ніж треба і тепло віддає дуже довго після нагрівання.

найди казан чугунный на минимум 6-8 литров.
-) Ніпайдьот - великий. Плитка на балоні такої ваги не втримає. Максимум 3,5-4 літри, і то ХЗ, бо сам казан з кришкою важитиме 4,5-4,8 кг.

сковорідка з високими бортами -
Варто подумати, дякую! {tnx} Толкова пательня. 8-)
Nehai's stabwood&bone

Offline Romko

• Активный участник
  • Розташування: м.Львів
« Reply #9 : 27 Листопада 2022, 14:57:02 »
Є також товстостінні алюмінієві каструлі з покриттям, купив Biol на 4 літри. Готував в ній чілі (така страва з фаршу та квасолі в гострому томатному соусі), довго на повільному вогні - нічого не пригоріло. І можна використовувати як пательню.

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
« Reply #10 : 27 Листопада 2022, 16:30:26 »
А те, що пишуть, що в чавунному казанку не пригоряють страви, якщо поставити на маааалесенький вогонь, правда? {23}
- Правда. И ещё правда что если стенки будут толстыми то на мааааааленьком огне не пригорит если даже этот казанок будет из меди или алюминия. Там вся фишка в распределении тепла- на тонкой посуде иногда даже пригоревший слой пищи может быть чётко по форме газовой "короны" горелки если пища в ней плотно уложена. Просто в этом случае тепло просто не успевает распределяться внутри стенок (они ж тонкие).

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
« Reply #11 : 27 Листопада 2022, 19:50:45 »
А садж чавунний не підійде? https://kazanok.net/ua/p1661045042-kryshka-skovoroda-sadzh.html чи заважкий. Я в цьому магазині купував пару раз. Вибір кращий ніж в заводському. Тонн 10-20 посуду було.Є досить цікаві речі.

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #12 : 27 Листопада 2022, 20:06:00 »
Важчелезний {no}. Але прикольний :)

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
« Reply #13 : 28 Листопада 2022, 08:53:01 »
От і питання: чи варто мені розжитись чавунним казанком, невеликим, на 3-4 літри?
Для готування саме м'яса та страв на його основі. саме такий. Такий і шукатиму чавунний, якщо вирішу, що він мені потрібен.

Не варто, якщо мова йде саме про використання цієї плитки.
Ця плитка чудово підійде для "спринту" - суп зварити, кашу зварити, м'ясо підсмажити, яєшню з сальцем або ковбаскою.
Тобто такі дії, які потребують невеликого часу горіння відносно тонкого посуду, який перекриває горілку, швидко передає температуру речовині, що готується та яка готується протягом нетривалого часу.
Якщо заздалегідь виконувати певні дії, що пришвидшують процес приготування, то маємо задоволення від використання такого пальника і порівняно невеликі витрати палива.

Наприклад - заздалегідь залити водою гречану крупу, за кілька годин до приготування, готуватиметься швидше. Але треба експериментувати із загальною кількістю води для отримання бажаної густини готового продукту.

Наприклад - використовувати під час приготування смажених страв та супів принцип китайської нарізки для вок - тобто м'ясо для супу різати тоненькими шматками - проварюються в момент, овочі, рибу та м'ясо для смаження на пательні різати тоненькими дрібненькими шматками - прожарюються й лишаються хрумкими.

Не використовувати пальник для кісткових бульонів.

Використання чавунку передбачає тушіння в ньому - будеш тушити довго, години півтори-дві, весь газ спалиш.

Однак, є варіант саме для тебе використання чавунку, я навіть чавунок собі придбав, але не використовував. Чавунок має бути такий як колись використовували наші бабусі у грубах - ставиться зверху у такі кільця. Обов'язково з кришкою, але підійде й сталевий круг замість кришки - розвести тісто з муки й води - пара хвилин й промазати місце стику.

Головне - чавунок повинний вільно проходити через дверцята булер'яну

Все одно ти в майстерні опалюєш булер'яном, от й використовуй його для приготування їжі.
В мене все готово для цього але не пробував.
Відразу скажу - треба буде довгенько налаштовуватись - коли ставити чавунок у булик, скільки жару має лишитись, скільки тримати й так далі.
Тренувався на картоплі - запікати. Відразу скажу - треба ту картоплю у фольгу замотувати, пихати коли жару з брикетів залишилось чуть більше ніж трохи, й тримати ну так хвилин 40 плюс/мінус 10-15 {))}

Вопщім треба тренуватись, тому що перші кілька разів вибираєш з буліка або напівсиру картоплю, або вже сублімовану {gig}

Ще - шампур, на шампур сасіська і в булік. Працює на всі 100%.

Ще - мікрохвильовка ж є?
Є! Навіщо займатись тушкуванням м'яса?
Найпростіший варіант швиденько приготувати основну закуску при наявності світла - у глибоку тарілку кладеш курячу грудку, натерту сіллю й чорним перцем, можна ще чимось, якощо є. Накриваєш мілкою тарілкою, бо буде плюватись навкруги, у мікрохвильовку на максимальній потужності (у мене Самсунг стара пічка 800 чи 900 Вт) на 15 хвилин шкіркою догори. Потім витягнути, понюхати, ну може ще на 5 хвилин також на максимумі.
За цей час випивається перша, друга, готуються бутери й салат і все - курка за 20 ну 25 хвилин готова.

Електроплитка, якщо є світло і немає бажання навколо неї стояти і пасти страву, чудово підходить саме для приготування бульонів. Закипіло, регулятор потужності на мінімум і НЕХАЙ ))) бурбулірує собі 1-2-3-4-5 годин.
Уся прєлєсть такого варіанту використання електроплитки в тому, що після навіть 30-60 хвилин варіння ти вже матимеш бульон. Зараз температури навколишні досить низькі, і якщо вважаєш що недоварив а світла немає, постав біля воріт гаражу, тільки в середіні, - довариш завтра.
В залежності від закладки матимеш кілька варіантів - бульон на кістках (кістки собакам гаражним), бульон та шматок вареного м'яса на бутерброди, холодець, який розігрівається і стає бульоном. Перевага - менше використовується посуду, не пригаєш навкого при приготуванні, можливо налити порцію собі та розігріти на газовому пальнику.

І підходимо до чавунку - чавунок типу "котєлок" він таки потрібний, але тушкування м'яса у ньому буде правильним при використанні відкритого полум'я. Тобто для цього тобі буде потрібно розвести багаття у мангалі або зварити якусь пічку типу з газового баллону саме для цього. Ну й звісно мати зайві робочі руки для тушкування, які б контролювали процес приготування тобто сам процес тушкування.
А використовувати газовий пальник для тушкування - вважаю що це гроші викинуті на вітер.

Якось так.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #14 : 28 Листопада 2022, 12:30:35 »
Хм... (_24)
В мікрохвильовці я м'ясо прекрасно тушу. Бульйони не готую.
Малось на увазі використання цього газового пальника, коли немає світла. От зараз, наприклад, я сиджу в майстерні в темноті. Використовувати електроплитку чи мікрохвильовку (у мене старенька DeLonghi MW355, ще італійська) при живленні від генератора дороговастенько. Газом дешевше, навіть якщо весь балон випалити.

Використання чавунку передбачає тушіння в ньому
Ага.  8-) Я читав/чув, шо саме в чавунному казанку страва "доходить" навіть після "вимикання" нагріву за рахунок великої теплоємності чавуну.
Чи так воно?
Якщо це правда то варто таки придбати. Бо в алюмінієвому казанку - гріти перестав - тушіння припинилось.

Про інше - треба обдумати. {23}
І я спочатку таки привезу з Броварів алюмінієвий казанок та спробую в ньому. Тим паче, що туди варто все одно з'їздити забрати бабусину гасову (керосинову) лампу, зайвою в наш час не буде. Лише скло купити треба, бо скло розбили і вона років 20 стоїть без нього.

PS. З приводу приготування гречки даю рецепт. Води брати вдвічі більше ніж гречки по об'єму + ще грамів 100 => на склянку (стакан) гречки дві склянки води + ще півсклянки. Залити гречку на 1-2 години. Поставити на вогонь і варити на маленькому вогні до стану, коли води над гречкою не лишиться. Виключити, дати постояти ще півгодини - готово.
Ну і цей рецепт у мене ідеально працює при варінні гречки саме в алюмінієвому "броварському" 3-літровому казанку. Якщо це робити в іншій посудині можливі ньюанси з тим, що води треба трошки більше.
« Останнє редагування: 28 Листопада 2022, 12:42:19 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
« Reply #15 : 28 Листопада 2022, 13:40:36 »
 :) Силуміновий горщик вихолоне від чавунного на п'ять секунд швидше. А товстостінний від тонкостінного на 2 хилини пізніше. Простіше загорнути посудину в рушники чи кухвайку. Там, на годину довше холонутиме і щось таки реально дозріє.
  В куховарстві нема ніяких потайбічних чар. Тільки розуміння термопроцесу. Смачного.
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
« Reply #16 : 28 Листопада 2022, 17:30:00 »
Пан Лука дело говорит. Нет смысла в толстом чугуне кроме того что в толстой стенке тепло лучше распределяется при нагреве от горелки. По "большой теплоёмкости чугуна"- враки, нет там такой теплоёмкости чтобы к примеру при емкости казанка 2-3 литра обеспечить нагрев содержимого после выключения горелки (или масса чугуна там должна быть 20+ кг., что нереально). И вообще- самая большая теплоёмкость у воды, причём с большим отрывом по сравнению с металлами.
 Но вот по тому что еда в чугунке дольше "доходит" по сравнению с алюминиевым- тут да, есть такой момент. Но дело тут не в теплоёмкости, а в том что у чугуна теплопередача меньше чем у аллюма. Поэтому и остывает в нём дольше. И тут есть такой домашний "колхозный" приём- можно тот казанок после снятия с огня укутать чем-то тёплым типа старого польта и прочих тряпок. И пусть томится медленно остывая (и горячее/тёплое в том казанке будет целый день, надо поесть- раскутал, набрал еды и не надо разогревать в конце дня).
 Из интересного- как семочки иногда жарят. Помыли от пыли, и на сковородку жарить помешивая. Как почти дошли ссыпают в полотняный мешок и кладут в специально припасённую для этого старую меховую шапку в которой семочки и доходят от своего тепла без риска перегореть.
В термосе кашу никогда не делали? Сыпем крупу (только не рис, он сильно долгоиграющий, не дойдёт), солим масло добавляем, заливаем крутым кипятком, закрываем и встряхиваем хорошо термос. Несколько часов и каша готова.

Offline Gesandt

• Об7459б1бО
  • Эксперт
  • Розташування: Кривий Ріг
  • ми завжди будемо там
« Reply #17 : 28 Листопада 2022, 18:23:43 »
Сергій, я маю
Силуміновий горщик
, але маленький, ДО літру, можу поміряти
Самотній Незкінченний Шлях

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #18 : 28 Листопада 2022, 18:46:27 »
можно тот казанок после снятия с огня укутать чем-то тёплым
Можна будь-яку каструльку укутати, і залишатиметься їжа гарячою впродовж кільком годин 8-).
В термосе кашу никогда не делали?
За каші не скажу, а от пельмені й вареники у термос "ТЕМЕТ" (нержавійка, на 2.5 літри) закладав. Підтверджую життєздатність і дієвість цього способу варіння {_11}.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #19 : 28 Листопада 2022, 20:50:00 »
Ха, я в термосі таким самим способом "варив" раніше перловку на рибалку 8-) - і зварилось, і зернята лишаються відносно "кріпенькі" та не розвалюються на гачку.

Коротше - спільнота каже що чавунний казанок нічим не краще за силуміновий. То добре, бо у мене такий є. {y}
Що тепер робити із невпинним бажанням мати чавунний казанок?  {))}
Такий:
Nehai's stabwood&bone

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #20 : 28 Листопада 2022, 21:00:00 »
Бери. Казанки чимось подібні до ножів та брусків: багато не буває  :D Печеня в ньому виходить смачна. Борщ теж :) Навіть картоплю фрі можна смажити невеликими "партіями" в невеликому об'ємі фритюру. Є ще одна фішка - "пароварка з того, що є", можу поділитися ідеєю.

Offline Metrolog

• Эксперт
  • Розташування: Odessa
  • http://2knife.com/users/metrolog
« Reply #21 : 28 Листопада 2022, 21:42:12 »
Що тепер робити із невпинним бажанням мати чавунний казанок? 
Купити з антипригарним покриттям.  :D
с уважением. Metrolog.

Offline Big Ben

• Активный участник
  • Розташування: Генічеськ-Борзна
« Reply #22 : 29 Листопада 2022, 08:14:14 »
Маю 5 казанків різного розміру та форми, всі вони алюмінієві та залишилися в окупації, 3 тижні тому купив собі 15 літровий чавунний від фірми Брізоль(Біла Церква), їх багато в Епіцентрі, але замовив на сайті, бо саме таких не було. Зарізав валуха та випробував його, що лагман, що плов вийшли чудовими. Різниця таки є, ІМХО, хоча знавці термодинаміки зазвичай завжди праві.

Offline Big Ben

• Активный участник
  • Розташування: Генічеськ-Борзна
« Reply #23 : 29 Листопада 2022, 08:22:44 »
Хочу додати, що вага та догляд за чавуном інколи переважують до алюмінію, тому в даній ситуації дійсно алюмінієвий Біол з пласким денцем буде найоптимальнішим.

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
« Reply #24 : 29 Листопада 2022, 09:25:45 »
Розчинні сполуки алюмінію - отрута. Розчинні сполуки заліза - ні. Вірніше - сполуки заліза теж не рахат-лукум, та при небезпечній концентрації солей заліза вас ту страву їсти не примусиш, а алюміній ви і не помітите.
Тому - алюміній тільки емальований. Ну і товщина стінок забезпечує рівномірність нагріву, що часто критично (взагалі, на мою думку, критично у всіх випадках, крім кип'ятіння води).
Так що чугун вишукувати не обов'язково. Алюмінієвий емальований казан з товстими стінками норм.