Автор Тема: Чавунний казанок  (Прочитано 5352 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Re: Чавунний казанок
« Reply #50 : 01 Грудня 2022, 15:41:49 »
Має сенс, IMHO, тільки якщо збираєшся ставити його у духовку.
В даний час не збираюся. А як далі життя розпорядиться хто зна.

І вона має бути цільночавунною, бо пластмасові елементи можуть розплавитися.
Ображаєте, невже я складаю враження по пояс дерев'яного? {aaa}

Заливаю водою, щоби відкисло. Іноді стоїть з водою 2-3 доби.
Пан знає толк в збоченнях.  :D
А якщо серйозно то це для мене аргумент.  {y}

не підходить.
Олія треба з максимальним вмістом ліноленової кислоти. Тобто ту, що полімерізується. Льняна, наприклад, якщо соняшникова не подобається.
Не знав. Дякую за підказку!  {tnx}
Тоді буде соняшникова.
Льняну олію також маю, колись купив 0,5 л. на ярмарці у медовий Спас в Київо-Печерській лаврі, написано що чиста льняна без добавок.
Але я читав, вона смердить рибою при запіканні {_07} на чавунному посуді, так-так, саме таке читав і неодноразово. Чому так пишуть - не знаю. Сам її запікати не пробував.
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Palych

• Бывалый
  • Розташування: Черкаси
« Reply #51 : 01 Грудня 2022, 18:43:26 »
Жодних образ! {con}
Виробник часто так захоплюється рекламуванням своєї продукції, що сам починає вірити в нісенітниці, які щедро навішує на покупця, а покупець, хай навіть і сам не сьогоднішній, ловиться на них. Так було з СИТОН-івським воком. Ручка на кришці пластикова, але виробник гарантує, що вона легко витримує температуру 250С. Після духовки, розігрітої до 220С, вона вся взялася маленькими пухирцями. Ну здавалося б, маєш смалець в голові, то подумай, що воно за пластик такий термостійкий. Так нє! В книзі написано! (с)
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
« Reply #52 : 01 Грудня 2022, 20:06:15 »
По "пуску в эпксплуатацию" голого чугуна.
1- прокалить на огне без всего. Почему?- Потому что те же ситоновцы после того как отлили, ободрали, и собрали в кучу своё изделие (ручку прирутили) протирают свои сковородки консервационным маслом ( каким- хз. но явно не из Лавры) чтобв изделие имело вид и нержавело. А так как чугун штука пористая то это масло его пропитывает и его надо выпалить. И делать это желательно при открытых окнах- ибо воняет и дымится.
2- хорошо вымыть сковородку с моющим/чистящим и стальным ёршиком.
3- нагреваем сковородку и пару раз в ней старательно "жарим" соль, чтобы она взяла в себя всю ту каку что осталась. Соль конечно выкидываем.
4- чистую сковородку опять сильно нагреваем, льём на неё немного подсолнечного масла прокаливаем сковородку размазывая это масло тампоном из хб ткани. Цель- сделать так чобы это масло "забило" поры чугуна и там полимеризовалось образовался защитный антипригарный слой. Можно повторить несколько раз.
5- моем, сушим- и всё. Сковородка готова к обычной эксплуатации.
Всё имхо и на основании личного опыта.

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
« Reply #53 : 01 Грудня 2022, 20:37:20 »
Фото моєї гриль пательні зі слідами експлуатації але без іржі скинув у Вайбер. Світла немає, ноут не вмикати у.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #54 : 01 Грудня 2022, 21:17:43 »
Ось твої фото:

Чесно - стан вражає  {_11}.
Мо ну його нафіг те емалювання... {dr} (_23)
Nehai's stabwood&bone

Offline gogakot

• Бывалый
« Reply #55 : 01 Грудня 2022, 22:01:57 »
Сковорода типу ось цієї
https://gipfel.ua/ua/catalog/2151/
Кришка не від неї, купували окремо. Теж чавунна.
Як мию - писав. Хотів би сказати, шо лишаю у ній шматок стейку на пару днів, але ж ні. Максимум стейк у цій сковороді долежав годин 8, з вечора десь до 7-ї ранку. Донька прокинулась і усьо )))

Тому стосовно зберігання їжі у цій пательні протягом 2-3 діб нічого сказати не можу. Їжа зникає швидше...
Все інше, сказане раніше, вірно.

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #56 : 02 Грудня 2022, 07:17:00 »
Зараз розкрию страшний і некошерний секрет. Я у чавунному воку кілька разів варив борщ... {_09} А борщ, як відомо, найкраще смакує завтра ))). Мінімум дві доби він зберігався у цій "ситуативній" каструлі. Звісно, у прохолодному місці. Жодних ознак скисання чи інших негативних ознак. Чавун, як пишуть, кислотостійкий.

Offline ukt

• Старожил
« Reply #57 : 02 Грудня 2022, 11:44:27 »
Его "кислотостойкость" равна стойкости полимерной плёнки масла. А так чугун без защиты вполне себе "рыжеет". Как вариант- стоит посмотреть на нижнюю поверхность которая греется пламенем- там при замачивании выжженого горелкой чугуна он вполне рыжеет.

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
« Reply #58 : 02 Грудня 2022, 15:40:39 »
Погибший кум подогнал профессиональньій єлектрогриль с чугунньіми поверхностями.
Пользовали раза 3-4 пока, но вещь шикарнейшая для стейков.
Мьіть его конечно, то еще удовольствие, но нашли средства, для єтого дела.
К чему я єто? Таки да рьіжеет. Но нас єто не смущает. "Маслянной" тряпкой прошелся перед использованием, разогрел до рабочей температурьі и вперед. Оте сковородки отдьіхают, если есть свет конечно.

З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #59 : 02 Грудня 2022, 19:23:42 »
Провів експеримент з "дослідження" смійкості плитки при чималій вазі на ній.
Коротко -  {_11}.
З подробицями написав у темі  Газова переносна плитка (туристична). Думки, приклади, досвід...

Мабуть таки братиму Сітон емальваний з чавунною кришкою на 3,5 л.  {wh}  Він мені зовні подобається  {_09}...
Був би БІОЛ емальований, нехай би і без кришки - взяв би його. Він "гармонічніший" чи що...
Але трохи згодом бо зараз чекаю замовлений генератор і кошти розбазарювати не хочу. Заодно буде час подумати про свій вибір.

Nehai's stabwood&bone

Offline tacha79

• Активный участник
  • Розташування: Киев, Харьковский
« Reply #60 : 11 Грудня 2022, 21:40:01 »
Доброго.
На чому зупинились?
Із свого досвіда скажу, люмінь простіше, легше і не ржавіє, але як на мене в чавунному смачніше.
В чавунній кришці толку мало, особливо якщо не ємальована, вся ржава вода капає на готовий продукт рижими пятнами :)
Дуже мені сподобався казанок від біол, той який алюміній з покриттям, з двома ручками та скляною кришкою, на попередній сторінці є фото, хотів і собі, але на склокераміку він не годиться, а ось на газу супер. Виходить все смачно і рівномірно протушеним, а коштував і плов, і картоплю і просто мясо.
П.С. Трохи маю посуду для "туризма і душі", так в мене сітоновський люмінівий казан товстіший чим біол. І дуже хвайна штукенція для такого балона це стара чавунна сковорідка з високим бортом, в мене десь сантиметрів 30-32 в діаметрі з бортом 7-8 см кормить на рибалках 4-5 чоловіків, готується швидко і по обєму десь близько 3 літрів.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #61 : 11 Грудня 2022, 22:07:54 »
Поки використовую старий мамин сілуміновий казанок. Бо покупка генератора спустошила запаси... {sm} А ще треба нерж.гофру для вихлопної труби, KMS-3, хоч одним газовий балон (краще два), ще дещо...
Найбільше подобаюиься ці дві моделі емальваного казанку Сітон:
https://kazanok.net/ua/p29325798-kastryulya-chugunnaya-wok.html
https://kazanok.net/ua/p29325556-kastryulya-chugunnaya-wok.html
Конкретно по моделі визначатимуть пізніше. І також не певен, чи мені потрібна чавунна кришка...
Nehai's stabwood&bone

Offline ukt

• Старожил
« Reply #62 : 11 Грудня 2022, 23:02:54 »
В чавунній кришці толку мало, особливо якщо не ємальована, вся ржава вода капає на готовий продукт рижими пятнами :)
- А что мешает прокалить крышку с маслом чтобы подготовить её как и казанок? Разве что если там ручка горючая и не сьёмная...

Offline John

• Старожил
  • Розташування: Заставки Красилів Хмельницький
  • люблю любити
« Reply #63 : 11 Грудня 2022, 23:32:27 »
    Браття, як родич ножеманський, вирісший на доктрині ненависті до веганів, але ніскільки не заперечуючи їх існування у соціумі, практик з використання прямих і реверсних смокерів, прихильник  Джо Девідсона, перерізавший купу газових балонів для конструкцій BBQ, прийшовший до розуміння бочкоподібного вертикального смокінгу для соковитого, з димовим кільцем бріскету - грудини, як найпростішого для досягнення цілі  low and slow. Вивчивший і спрактикувавший твори сєпара і зазнайки Сталіка, що на кашах його тренувався і уважно вчився, як заповідав Тарас. Заявляю - чавунний квапак нафік не потрібний. Алюміній - легкий, не ржавіє, при потребі енергозбереження та антискапування пару - рушник під нього. Мав час і натхнення.  =)
Не потрібно побоюватися кінця свого життя, потрібно боятися того, що воно так ніколи і не почнеться.

Offline tacha79

• Активный участник
  • Розташування: Киев, Харьковский
« Reply #64 : 17 Грудня 2022, 20:08:38 »
В мене прокалена кришка, але все рівно конденсат збирається і він рижого кольору, а якщо на природу без авто то тяжко кришку перти, тому накриваю звичайним нержавіючим підносом, на нього потім і викладаємо

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #65 : 17 Грудня 2022, 21:00:28 »
З часом також прийшов до переконання у непотрібності чавунної кришки 8-).

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #66 : 18 Грудня 2022, 11:32:52 »
Заявляю - чавунний квапак нафік не потрібний. Алюміній - легкий, не ржавіє, при потребі енергозбереження та антискапування пару - рушник під нього. Мав час і натхнення. 
От халепа...  (_23)
Алюмінієвий у мене є.
А хочеться чавунний, саме напівсферичної форми, як татарські/азійські. Ну от не було ніколи в моїй сім'ї такого казанку  {sm}, спробувати кортить. І що тепер робити? Хочеться - гірше ніж болить. {))}

Таки куплю... 8-) Відновлю трошки фінансовий стан, і куплю... Якщо на плитку Rudyy погано ставатиме - зварю триногу.

PS. Давно "точив зуби" на сковорідку типу ВОК. Та при нагоді купити відмовляв себе, сковорідок дома купа, що там в тому ВОКі...
Пошепки: у мене жінка купує лише з антипригарним покриттям, як воно псується - скорорідку нах... і купує нову. Таким чином "тікучість" кадрів сковорідок дома мінімум одна-дві на рік. Буває більше... Я колись сказав "Вбиваєш сковорідки ти з заздрісним завзяттям, я задовбався їх купувати. Вони повинні "жити" мінімум років по 5 кожна. Сама і купуй!" З того часу вбиває їх так само, але купує сама. {))}
Це я до того, що аби купив ВОК, то давно б йому кабздець прийшов...

А так буде можливість і своє давнє бажання мати напівсферичний посуд здійснити, і жінці "на глумлєніє" не попаде. Бо з казанками/гусятницями справу в основному маю я.
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
« Reply #67 : 18 Грудня 2022, 14:58:17 »
О, згадав беззаперечну перевагу чугуна.
Якщо лишити на вогні алюмінієвий казан і піти спати, то він розплавиться. А чугунний - ні.  :D

Offline Palych

• Бывалый
« Reply #68 : 18 Грудня 2022, 15:01:06 »
Угу. Ще й радіатором попрацює )))
Якщо на плитку Rudyy погано ставатиме - зварю триногу
Все. То вже понесло {_04}.
Імпровізований лайфхак.
жінка купує лише з антипригарним покриттям, як воно псується - скорорідку нах...
Вибираєте з "приреченого" товстостінну сковорідку (каструльку), обдираєте рештки антипригарного покриття, прокалюєте з олією - і у вас майже безкоштовна повністю робоча сковорідка (каструлька) {_11}
« Останнє редагування: 18 Грудня 2022, 15:13:09 від Palych »

Offline ukt

• Старожил
« Reply #69 : 18 Грудня 2022, 17:45:48 »
Пошепки: у мене жінка купує лише з антипригарним покриттям, як воно псується - скорорідку нах... і купує нову. Таким чином "тікучість" кадрів сковорідок дома мінімум одна-дві на рік. Буває більше...
  {_07} -Это как? На чисто домашней готовке сковородку за полгода убить? Не, ну если стальными ложками/лопатками/ножом по ней шкрябать то конечно это легко сделать, или брать наидешёвейшие из фольги- эти ладно. Но нормальную сковородку за 0,5 года убивать- это что-то глубоко личное наверно...

Offline gogakot

• Бывалый
« Reply #70 : 18 Грудня 2022, 18:57:49 »
Как убить сковородку с покрытием? Да очень просто. Не зря эти сковородки отличаются друг от друга по стоимости при прочих равнозначных параметрах - диаметр, глубина и так далее. Чем дороже сковородка, тем дольше прослужит. Проверено на собственном опыте, после чего были реанимированы старые "савецкие" люминиевые, чугуниевые, чугуниевые с эмалью "савецкая" куплена, ну и тонкостенная китайская железная без покрытия "типа вок" со стеклянной крышкой. Большая, высокая, люблю в этой "типа вок" тушить капусту с грибами - первоначально полная под крышку, а к моменту готовности утушивается содержимое раза в 2-3.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #71 : 18 Грудня 2022, 19:03:26 »
-Это как? На чисто домашней готовке сковородку за полгода убить?
А от так   ((
І не за півроку, середнє "життя сковорідки" у моєї жінки десь рік-півтора. Їх просто штук п'ять-шість:
- середня десь 24 см не глибока;
- така сама глибша;
- мілка "блінная";
- велика десь 28-30 см глибока;
- маленька, чисто "на два яйця яєшні";
- середня, десь 22-25 см чавунна не глибока. Ну ця дуже довго живе, років 10-12 тому купили... {))}
О, виходить зараз шість.І для кожного випадку готовки жінка застосовує свою.
Сталевими приборами на скворідках не користується, виключно дерев'яними лопатками.
А вбиває їх тим (я так думаю  {_13}), що частенько одразу після готовки, поки сковорідка гаряча, заливає водою. Типу "щоб відкисла", особливо якщо там щось пережариться, чи підгорить. От емаль/тефлон, навіть "сурерстійке гранітне покриття" і не витримують такого ваварського відношення.
Вибираєте з "приреченого" товстостінну сковорідку (каструльку), обдираєте рештки антипригарного покриття, прокалюєте з олією
Алюмінієву?  {kh}
До того ж з середини обідрати акуратно покриття гемор чималий...
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
« Reply #72 : 18 Грудня 2022, 19:11:42 »
От якраз ті самі "гранітне", у нас і виживає рази в три довше, ніж ті хранцузькі "тефлони" (то лайно взагалі).
Звичайно по холодному, та тільки м,якими "мочалками.
Але все одно, вистачає на пару років+, максимум.
Якшо вже почало пригорати, то вже не зупиниш.
А люмінь чи чавун, хоч металом, хоч "йадом"...

З повагою!

Offline ukt

• Старожил
« Reply #73 : 18 Грудня 2022, 19:33:10 »
То полгода- год, то год-полтора- но то такое... Есть сковородка с тефлоном- Винзер с керамогранитнотефлоновым покрытием. Покрытие толстое, сама сковородка из аллю литая и тоже достаточно толстая. Сколько лет в пользовании- больше 10 точно. Есть несколько царапин на покрытии- но не до металла. На  внешнем краю сковородки есть забоины- но если пользуешся то это неизбежно. Если надо помыть от старого/ пригоревшего- заливаю водой, накрываю крышкой и кипячу. Таким макаром вполне размягчается полимеризовавшийся жир. Можно даже моющее добавить- но тогда надо следить чтобы пена не залила огонь и всю плиту. Бывает и горячая сковородка водой заливается- но пока никакого негатива нет. Стальной ложкой елозить во время готовки- табу, есть пара деревянных лопаток. Сковородка на момент покупки- весьма не дешёвая (хз сколько в деньгах- давно было).

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #74 : 18 Грудня 2022, 19:53:44 »
Я казав що одну-дві на рік купуємо нові... Це з п'яти сковорідок - порахуйте.  {wh}
З приводу убити ...
Ось:

Це з того, що під руку попало в майстерні. Була недешева італійська сковорідка 30 см, глибока. Чим можна так облущити полуду, до металу -  ((.
Червоне, то патьоки стаброзчину, які я не ретельно стер, для фото. Я її зараз використовую як ємність для стікання вже стабілізованих брусків.
І жінка моя чистюля, акуратна, готує, "всі діла"  (), а от сковорідки "в руках горять" {gig}... Та ще ножі, бо різати любить на тарілках. (_23)
Nehai's stabwood&bone