Автор Тема: Освітлення майстерні без електроенергії, а саме гасом, свічками, інше...  (Прочитано 12716 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Підніму таку животрепетну на даний час тему, а саме: освітлення майстерні (та і дому чи квартири також) у часи відключення електроенергії.

Пропоную ділитись досвідом хто як "розрулює" дану ситуацію.  :) Можливо комусь у нагоді стане.

Особисто я навіть коли електроенергії у майстерні немає завжди знаходжу що робити без неї: прибирання, розмітка дерева, виготовлення форм для гібридів, навіть заливка тих же гібридів, бо ресивер мого компресора ABAC дозволяє залити одну партію гібридів під тиском. Звичайно якщо перед відключенням ресивер був закачаний до максимуму.
Для цього потрібне лише світло. {ee}
Свічок у майстерні я не використовую. Ні звичайних, ні окопних, хоча парочка і тих, і тих про запас у мене лежить.
В даний час користуюсь аккумуляторним налобним ліхтариком TrustFire H5R на аккумуляторі 18650, писав про це в одній із сусідніх тем. І хоч таких аккумів у мене три штуки, але їх можливості не безграничні, вони мають свій ресурс та і деколи зручно, коли є "верхнє" освітлення, а налобне лиш додаткове.
Тому згадав (точніше мама підказала  {_09}), що у маминій квартирі є старенька бабусина гасова лампа. Лише без скла. Скло купив на ОЛХ, фітіль також, бо там в якості фітіля там використано смужку бархатної матерії. Ну зрозуміло, що в радянський час використовували те, що знаходили, і бархат, і шинельну тканину, і щось інше.
Купити скло зараз можна абсолютно безпроблемно, пропозицій в інтернеті повно. Аналогічно із готовими для використання гасовими лампами, що радянськими б/в, що новими виробництва Китаю, Польщі і навіть Німеччини.
Моя лампа такого типу:

Фото з інтернету, свою поки не покажу, бо ще не дочистив. Покажу лиш клеймо:

Гас купив в Епіцентрі, недешево - 0,94 л. коштують 116 грн. Плекаю надію, що витрачатись буде вельми економно, до це ж не пічка (_24)...
Я вибирав, щоб було написано "Гас освітлювальний", такий виявився лиш виробництва київського НПП Хімреактив. В наявності було ще три чи чотири виробники, але на всіх інших пляшках було написано "Гас - розчинник".
Попробую...
Якщо запаху не буде і мені сподобається, то куплю собі у майстерню сучасного "кажана", їх зараз продається багато.
А цю лампу заберу у квартиру, бо я вже задовбався і купляти, і виготовляти свічки. (_23)

На мою думку найбільш достойні із сучасних:

німецький, виробництва Mil-Tec

та польський "Вогник" виробництва Matrix.

Цікаво знати, хто що думає з цього приводу.
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
Старий автомобільний акумулятор, якого вже в авто не поставиш, а ЛЕД лампу на 2 вати довго буде тягнути. Потім налобний ліхтар здається Найткор NU 20. Про гасову лампу думав, куплю, але ти маєш рацію - гас дорогий, 5 літрів 500 гривень.
Ну ще основне - один з моїх гаражів, той що майстерня, має задню стіну над нижнім гаражем, тобто 2 поверх. Маю вікно. Невеличке але світла вистачає робити розмітку та стругати.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
У мене вікон нема зовсім.  {sm}
Аккумулятор щоб мати старий, треба новий купити. Мій TopLa поки ще працює на Шкоді, тьфу-тьфу. Іншого не маю в робочому стані. Є старий Bosch, але він мертвий був, ще роки з три тому, я його лишав, щоб розкурочити на свинець для куль 12-го калібру. Так так руки і не дійшли поки... А віддавати скупникам за безцінь "впадло".
Тієї пляшки гасу, що я купив, вистачить на рік освітлення, якщо палити по 8 годин щодня.  {wh} Ну я так прорахував, орієнтуючись на "середньостатистичну" витрату палива такої лампи.
Так що дороговизна гасу відносна.
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
116грн. на рік? То й не парся, дешевше все одо не знайдеш нічого. :)
Хіба шо наколоти "лучиньі" на замочити в старому салі.
 ;)
З повагою!

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
Тут може бути як з аккумулятором. Щоб було старе сало -треба купити нове {))}

Offline влад-ч

• Эксперт
  • Розташування: Чернигов
  • 063 71-68-263
І хоч таких аккумів у мене три штуки, але їх можливості не безграничні, вони мають свій ресурс
Так може  краще докупити акумуляторів ?

деколи зручно, коли є "верхнє" освітлення, а налобне лиш додаткове.
Є кемпінгові світильники на 18650, зараз тільки важко знайти в наявності в Україні.
Ось такий хороша річ, хоч і не дешева:
https://www.ixbt.com/live/flashlight/sofirn-blf-lt1-moschnyy-i-yarkiy-kempingovyy-fonar-na-4x18650-akkumulyatorah.html

Більш дешевий варіант, ліхтар типу конвой с матовим розсіювачем і темляком щоб можна було десь підвісити.

Offline os

• Активный участник
  • Розташування: Львів
Від гасової/масляної лампи світла недостатньо для роботи.
Так, просто не темно. Погоджуюсь із Владом - краще АКБ добрати та кемпінговий ліхтар.
Або варіант gogakot, якщо є старий АКБ.

Offline gogakot

• Бывалый
Сергей, по поводу аккумуляторов 18650 и фонаря под них информации не имею.
Единственно к чему для себя сейчас пришёл - дома имеется много аккумуляторов АА разной емкости и разной «раздолбанности». Сейчас в процессе обдумывания и выбора зарядного для аккумуляторов всех типов. Чуть позже начну тему. А пока могу сказать, что буду покупать контейнер под 8 аккумуляторов АА в качестве аварийного, именно аварийного источника питания 12 вольт.
В качестве освещения дома супруга вышла из ситуации следующим образом. Она доцент высшей школы, читает программирование и подобное, дома одновременно 6-7 ноутбуков и стационарный комп. Лекции своим дебилам пишет и презентует на ноутах - там батарей хватает на 3 часа работы одного компа. Как заканчивается батарея - берет следующий ноут.
«У нас дядя работает на компьютерной фирме программистом, у них там этих компьютеров просто завались, вот он и шлёт их кому ни попадя...».
Интернет если света нема использует с мобилки.
Мобилка, если света нема, жрет от павербанка.
А вот начиная с 16 часов примерно, ну деревья окна в квартире закрывают, в качестве верхних источников света включаются дешевые китайские гирлянды белого свечения. Они питаются от павербанков, рассчитаны на 3 батареи ААА, и они у нас есть около 10 штук.

Так, по керосину - сдаётся мне, шо керосина на полгода тебе хватит не больше, и то, не в лампе а если ты им будешь на своей ленточке Метабо вытирать от смолы пильные полотна, бандажи колёс и направляющие подшипники. Реальный расход керосин а будет больше.

Теперь, Серёжа, про постоянное резервное не аварийное освещение у тебя в гараже. Источник света - покупаешь ЛЕД лампу на 2 или 3 ватта на 12 вольт с патроном под цоколь G4. Лампа обойдётся от 40 до 60 гривен за штуку, патрон где-то 30, цены смотрел на прошлой неделе. Такой цоколь используют для маленьких галогенок.
Провод, крокодилы, тумблер вкл/выкл найдешь, а, да,
СИНЯЯ ИЗОЛЕНТА
Куда ж без неё.
Дальше уже нужны дополнительные инвестиции.
Аккумулятор мото или авто на 12 вольт.
А придётся потратиться. Но смотри сам:
Вот мотоаккумулятор на 12 вольт 9 амперчасов, да обслуживаемый и шо?
https://motozilla.com.ua/product/akkumulyator-12v9a-h-145-75-140mm-elyektro-istok/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMax&utm_term=&gclid=CjwKCAiAhKycBhAQEiwAgf19egQVYXFEUpLtf-hLsAiUTRSJag447Qfr828rHKu1EaqSdDcHPvrvohoCxpEQAvD_BwE
Всего 881 гривна., дешевле сейчас не найдёшь.
Вот такой https://auto-market.dp.ua/catalog/akkumulyatory/avtomobilnye-akkumulyatory/klema_better/3554
Неделю назад стоил 1300 гривен, уже 1853.
И зарядное устройство, думаю у тебя есть. В тот незначительный промежуток наличия света быстро заряжаешь подсевший аккумулятор.
Когда света нету - используешь для верхнего освещения.
Только думай быстрей, цены на авто аккумуляторы самые дешевые поднялись за неделю гривен от 500 вверх.

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
Освітлення в мене від акумуляторів для UPS-ів. Світлодіодні збірки 12-ти кольорові світять гарно і довго. Є пара гасових ламп. Фітіль, до речі, має бути азбестовий, щоб швидко не згорав. Буде тема "Під  ялинку" поставлю одну на подарунок.
Так не завжди буде

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
«У нас дядя работает на компьютерной фирме программистом, у них там этих компьютеров просто завались, вот он и шлёт их кому ни попадя...».
-Если есть дофига ноутов, то наверняка есть и дохлые аккумы к ним (или ноуты с дохлыми аккумами). Если их распотрошить то там внутри будут сборки литиевых 18650 с приваренными ленточными контактами. Очень часто большинство аккумов в ноуте во вполне рабочем состоянии. Отрываем аккуратно контактные ленты, зачищаем на наждаке место отрыва (ато колется и контакт плохой), и тестируем на пригодность прибором и зарядкой. Иногда можно зарядкой раскачать первоначально почти мёртвые аккумы.
По самой зарядке для лития- есть возле Курчатовского электромагазин, там платки для зарядки лития простейшие от 23 грн. стоят. Два проводка подпаять- много ума не надо, само зарядное легко делается на куске доски при наличии саморезов/гвоздей и прочего добра.
Кроме того увидел формат 18650 в продаже в Авроре- цена 49 грн., заявляемая ёмкость 1200мам/ч и масса 34 грамма (что похоже таки на правду в отличии от всякого шлака от трастфайров с 7000 мамп/ч и массой в 22 гр. и ценой заметим в разы большей). Взял один такой на пробу- ещё толком не тестировал.
По тому что литра керосина хватит на ГОД- не верю, разве что в ночь на Новый Год её включать, тогда да.
Кстати садил напрямую (без балластного резистора и прочих электроник) смдшный светодиод 0.5вт на литий так вполне себе долго работал в качестве рабочего фонарика (переделал так говнофонарик с множеством 5мм светодиодов и питанием от 3-х ААА под литий), а потом его родителям отдал. Свет без линзы/рефлектора заливной широкий что иногда только в плюс, не так чтоб сильно ярко- но перемещаться и к примеру мелкий текст читать без проблем. Да, нет стабилизации света, но без балластника это наиболее полное использовании энергии- всё идёт на светодиод.

Offline gogakot

• Бывалый
Да, дополню предыдущее сообщение.

Если кто-то задумывается сейчас покупать 12 вольтовые аккумуляторы для UPS - "Люди, Астанавитесь!!!" (копирайт Янык )))).
Пользуясь моментом цены на них задраны продавцами по "самое немогу".....
Например, за 887 гривен можно купить на Розетке гелевый аккумулятор на 12 вольт 2,3 амперчаса
https://rozetka.com.ua/348894396/p348894396/
А гелевый аккумулятор на 7 амперчасов уже обойдется в 1500 гривен
https://rozetka.com.ua/357226611/p357226611/
А мне нужен в сигнализацию (_3)

Так что лучше купить в гараж/мастерскую автомобильный аккумулятор. Тут уже все зависит от пожеланий.
Если надо в качестве постоянно используемого подзаряжаемого источника напряжения 12 вольт, и есть возможность хоть на чуть-чуть на несколько часов в день его подзарядить, я бы взял указанный выше мото аккумулятор з Мотозиллы.
Если есть лишние деньги (а вдруг у кого-то они есть, будет думать хорошо и о хорошем {gig}), тогда купить себе в авто новый аккумулятор а старый использовать для освещения.

Ну вот, как-то так.

ukt, к сожалению все батареи были в прошлом году заменены на новые, естественно все старые были бездумно сданы в утиль.....

Offline ukt

• Старожил
Кстати насчёт смд светодиодов- почти халявный их источник это сгоревшие светодиодные лампы, там они припаяны на охлаждающую подложку из аллюминия с печатными медными дорожками. Можно как тупо выпаять и припаять куда надо (но это немного геморно ввиду особенностей смд технологии). Либо прозвонить/проследить как идёт дорожка, выяснить сколько светодиодов нормально работают от к примеру 12 вольт и просто подпаяться именно к зачищенной дорожке прервав механически контакт с другими светодиодами ( перерезав дорожку). Таким макаром можно выкинув драйвер 220 вольт и напрямую подпаявшись к группам светодиодов перевести лампочку 220 вольт к примеру на 12 или 6 вольт. Ну и освещённость/мощность/потребление можно менять количеством подключённых групп.
Ну и просто можно восстановить по колхозному сгоревшую светодиодку- там как правило дохнет один светодиод (визуально- он с чернотой внутри). И или перепаять его на другой подходящий, или тупо кинуть перемычку в группе вместо сгоревшего (ресурса это не добавит, но заставит работать).

Offline wildss

• Бывалый
  • Розташування: Киев
Старий автомобільний акумулятор, якого вже в авто не поставиш, а ЛЕД лампу на 2 вати довго буде тягнути.
Як на мене це найкращий варіант. Я саме так собі зробив. Купив в Ашані, в автовіділку, світлодіодні лампи по 0,6 вт.,(треба шукать щоб світило білим світлом) вставив в панельку від заднього ліхтаря від авто "Газель", там чотири гнізда. Світить  {_11}
Тієї пляшки гасу, що я купив, вистачить на рік освітлення, якщо палити по 8 годин щодня.
{no} В мене лампа німецька така як на третьому фото, вже третя пляшка гасу пішла за цей час, і світла від неї так собі....

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Так може  краще докупити акумуляторів ?
Три штуки мені достатньо, живуть вони довго. Було чотири, але один LitoKala, куплений на Аліекспрес 5$ за пару, гавкнувся...
І у мене є ще 4 шт CR123, купував під твій Олайт. Так вони емністю всього по 600 мАг => два штуки 1200 мАг, а 18650 - 3200 мАг. Але світять також деякий час.
Що мені не подобалось в Olight H1 Nova - він акумулятори "виїдає" в "НУЛЬ". Тобто, коли світити перестав, аккумулятор навіть зарядний пристрій не бачить, доводиться їх запускати за допомогою блока живлення 5 В. І мабуть він таки для аккумів не передбачений, бо після приблизно року роботи працювати взагалі перестав. В схему не лазив, чукча не радіотехнік, я там все одно не розберусь.

Від гасової/масляної лампи світла недостатньо для роботи.
Про це мова не йде. Мені не зайвим буде "верхнє" світло, щоб не спотикатись по майстерні. І створити психологічно комфортну атмосферу, бо суцільна темрява за межами світлової плями налобника такого не дає. Ну мені затишніше в майстерні, коли є ще якесь несильне світло окрім налобника. {sm}
А для роботи мені цілком вистачає ТрастФаєру.

В мене лампа німецька така як на третьому фото, вже третя пляшка гасу пішла за цей час, і світла від неї так собі....
{23}
Валік, висота яка? Бо Mil-Tec є трьох розмірів, 28 см, 23 см і, здається, 16 (чи 18)  см...  І якої там ширини фітіль?
Бо у моїй лампі фітіль 22 мм, світла дає нормально так. Якщо там вузенький, міліметрів 10-12 - то таки да, світитиме слабо...

І пляшки гасу може і напівроку вистачить. То поки лише теоретичні викладки, я саму лампу ще не запускав у такому режимі, щоб витрату палива зафіксувати.

Мабуть варіант світлодіоди + аккумулятор то таки гарний вихід з даної ситуації.  8-) Особливо якщо додаткових вкладень потребує лише на світлодіоди..
Я із покупкою аккумулятору, світлодіодів та збіркою схеми возитись не хочу... {kh} Без того вистачає чим зайнятись.
« Останнє редагування: 04 Грудня 2022, 13:02:33 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline wildss

• Бывалый
  • Розташування: Киев
Валік, висота 23 см? Бо вони ще є маленькі, здається 16 см...  Якої там ширини фітіль?
Бо у моїй лампі фітіль 22 мм, світла дає нормально так. Якщо там вузенький, міліметрів 10-12 - то таки да, світитиме слабо...
Висота лампи 25см. фітіль 12мм. ширший в мою не вставиш. То мабуть того і світить слабо. Але "пь'є" нормально.

Я із покупкою аккумулятору, світлодіодів та збіркою схеми возитись не хочу.
В наш час зайвий аккумулятор не завадить, а панельку на чотири гнізда під світлодіоди можу підігнати, в мене є зайва.... зато як світить  {_11}

Offline ukt

• Старожил
Що мені не подобалось в Olight H1 Nova - він акумулятори "виїдає" в "НУЛЬ". Тобто, коли світити перестав, аккумулятор навіть зарядний пристрій не бачить, доводиться їх запускати за допомогою блока живлення 5 В. І мабуть він таки для аккумів не передбачений, бо після приблизно року роботи працювати взагалі перестав.
-Это очень плохо если в "ноль" аккумы садит, у лития 2,75-2,5 в. это нормальный минимум. Если в ноль- то от того аккумы и убивает. Они годами должны работать при штатной эксплуатации. Как вариант- использовать акки с встроенной защитой, она предохранит акк от переразряда.
По керосинке- информируйте, интересно. Как вариант- можно взвесить заправленную лампу до и после скольких часов горения.

Offline Metrolog

• Эксперт
  • Розташування: Odessa
З повагою. Metrolog.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Отже, наскільки я вичитав сучасні гасові лампи "кажан" бувають двох видів: елітні німецькі Petromax і всі інші. Американців та інших "екзотів" чіпати не будемо, вони у на рідкість.
Petromax-си також малоцікаві, бо ціна там зовсім "не того..." : від 100€ за модель HL1-C:

до абсолютно "кінських" 500-600€ за латунну 500HK:

Це дійсно гарні, надійні штуки, у 500НК, наприклад, більше 200 деталей, але як для кого, для мене ціна занадто велика. Ну по крайній мірі в даний час, бо було таке, що і я ліхтарі по 100$ та складники по 300$ купував... {_09}
Всі інші випускаються безліччю виробників: німецькі Mil-Tec, польські Metrox та Powergarden не знаю чиї Oris, Sparta і т.д. і т.п. являють собою по суті сильно спрощену Petromax HL1-C: скло звичайне, а не таке, що не б'ється; корпус із сталі, подекуди навіть не оцинкованої, подекуди із жерсті, що можна зім'яти сильними пальцями, а не із хромованої латуні, тощо... Фото в стартовому посту.
Відрізняються розміром: 19 см, 23 см, 24 см, 28 см та 31 см. Чим більша лампа, тим більша колба. Але це не значить, що довше світитиме, бо бачок у моделей 19-24 см однаковий, на 100 мл. І гніт у них одної ширини - 12 мм. Тобто світла даватимуть також однаково.
Моделі 28 та 31 см мають більший бачок, а от про ширину гноту я інформації знайти не зміг.  По ідеї там і гніт має бути ширшим 16, чи 22 мм, хоча не факт. Ніхто з продаванів та виробників такої інформації не дає.
До речі, ніде не читав про гніт із асбесту  {sm}, всі пишуть, що повинен бути із бавовняної матерії, у Петромаксів також. 8-)
Паливо в основному гас, але також використовують парафінову олію. Пишуть, що не дає кіптяви і запаху. Коштує та олія 210-250 грн за 1 л, в залежності від жадібності продавця. Бачив на Райберті тему, так там в чергу записуються по 260 грн/літр.
Nehai's stabwood&bone

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
Так не завжди буде

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
2 Фішермен
Фітілі для керогазу, а не для лампи, керогаз не освітлювальний засіб. {_13}

Запустив свою гасову лампу.
Чесно, очікував більшого  :( Світла дає не багато, так, щоб темряву розігнати. Ну мені в майстерні більше не треба, лише щоби комфорт зробити.
Найбільшим мінусом вважаю те, що найкраще освітлює на рівні скла, та вище. А все що нижче лампи освітлене погано... Доводиться на підлогу ставити.  {kh}
Хто скаже, як з цим у "кажанів" якщо підвісити їх під стелю? {23}
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
Натяжну стелю треба. :D
Нк або якийсь відбивач-рефлектор.
З повагою!

Offline ukt

• Старожил
Нк або якийсь відбивач-рефлектор.
- А раньше и были такие с рефлекторами. И его кстати с жестянки сделать не особо проблемно- конус с отверстием для стекла, только закрепить толково чтобы снималось.

Offline маньяк

• Эксперт
Та нашо там мудрити? Просто лист чогось білого, чи дзеркального. Треба ж освітити не метр квадратний.
Я от коли немає світла, та вихожу на балкон покурити з дружиною, перевертаю налобник догори. Відбивається від стелі, не сліпить в очі дружині і доволі вистачає, навіть на мінімальних режимах...
І це при тому, що стеля геть ніяка і ніколи не фарбувалась 30+ років...
З повагою!

Offline ukt

• Старожил
Стандартный приём- светим в потолок и освещаем всю комнату. Но вот конус  как раз должен больше под лампу свет давать, что иногда важно.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
У мене в стелю не вийде - 70% площі стелі зайнято навісними полицями де підсихає або просто чекає свого часу дерево (не дрова  {gig}):

- А раньше и были такие с рефлекторами.
Знаю. У мого тестя така гасова лампа.
Ніпайдьоть  -), той "рефлектор" в один бік світло відбиває. Я хочу зробити "колове" освітлення від "керосинки".
З рефлектором щось треба подумати... {dr}
Nehai's stabwood&bone