Автор Тема: Про акумулятори (Li-Ion, Ni-Cd, Ni-Mh, тощо) та зарядки для них  (Прочитано 9148 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Ще не забути, що має бути включено вимірювання постійної напруги!
Хоча 2-20-200-400-1000 В то лише для постійної, для змінної там 200-750 В. На моєму мультиметрі так.
Для "того хто мав справу" то зрозуміло само собою. Я просто пояснюю для неелектрика. {sm}
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Ще не забути, що має бути включено вимірювання постійної напруги!
Мало того - треба щоб плюсовий щуп мультиметра торкався плюсу батарейки, а мінусовий - до донця (мінусу) тієї ж батарейки і ні в якому разу не іншої! :D
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
Fes, знущаєшся?
Добре, добре, проковтну, тим більше що ти людина яка кинула вживати горілку {gig}....

Тоді наступне питання щодо акумуляторів 18650 з ємністю 1800 мАг.
Як кажуть інструкціїї, перед використанням акумулятори треба зарядити. Заряджав током 1000 мА. А от далі виникають запитання.
Зарядний пристрій після закінчення процесу зарядки надає інформацію стосовно зарядженого акумулятора - напруга, час заряджання, внутрішній опір і скільки мАг акумулятор взяв. Так от, один акумулятор номінальною ємністю 1800 мАг зарядився до 1798 мАг, начебто нормально, а ось другий акумулятор номінальною ємністю 1800 мАг зарядився до приблизно 2300 мАг, тобто більше ніж показник номінальної ємності.
Розумію, що параметри акумуляторів навіть однієї партії випуску можуть відрізнятись, але перевищення від номінального показника це нормально?
Чи це все індивідуально?

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
Для того чтобы узнать насколько акк зарядился (взял в себя энергию), нужно его зарядить по максимуму, а потом разрядить до минимума и измерить сколько энергии он отдаст. Обычно это в смартзарядниках режим "тест". А то что в новых акках даже одной партии несколько разные параметры при зарядке- норм, тем более что им надо немного "раскачаться" ( несколько полных циклов "полный заряд- полный разряд". И то что заряд энергии больше номинала- нормально, там ведь КПД не 100%.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
У мене постійно при зарядці акумів 16340 (CR123) Soshine показувало кінцеву ємність 2300-2600 мАг... Це при штатній ємності 650 мАг.  {wh}
Чому -  ((
Світив Олайт Нова на них приблизно так само як і на акумуляторі Olight, що також ємність має 650. І таку приблизно ж і показував при закінченні процесу заряджання.
Так що чуда не буває, думаю то глюки пари "ЗУ-акумулятор", яка щось "не так" сприймає від саме цих акумуляторів.

ти людина яка кинула вживати горілку {gig}....
І я кинув... І шо? (_24)
П'ю лише ром, міцне вино чи коньяк/бренді не більше 20-30 грамів за одне застілля. Якщо чогось цього за столом нема - не п'ю зовсім.
Nehai's stabwood&bone

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Fes, знущаєшся?
Є трішки {_09} Бо таке питання
як правильно вимірювати напругу на акумуляторі, конкретно 18650?
ні на що інше не спонукає. Ти б ще спитав - "як правильно вставляти батарейку в ліхтарик, конкретно 18650?" {))}
А от на це питання
що треба нести додому заряджати
дам конкретну відповідь - ВСЕ. Недорозряджені також
ти людина яка кинула вживати горілку
Так, кинув (звідки ти знаєш?  {_07}), пью оліверовку - і краще в рази, й дешевше {_21}

Offline gogakot

• Бывалый
Маю запитання - блукав по Аліекспрессу і в очі попадають оголошення щодо літієвих акумуляторів типу 18650 але з ємністю 9900mAh, наприклад. Цікаво вислухати думку більш обізнаних колег - то є така собі замануха чи там дійсно може бути така ємність?
Є й менші, на 5000 mAh.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Мені купували пару LiitoKala 18650 3200 mAh з захистом на Алі (сам там не маю досвіду), десь 4,5$ пара вийшло. Їхали довго, десь 2,5 місяці.
Один нормальний, а другий 1 зарядку відпрацював і кірдик. Хоча навіть один за ту ціну дешевше ніж у нас вийшов.
А от 5000 мАг в 18650  {23}... І тим паче 9900 мАг...  {^shock} Херня якась. Навіщо тоді 21700 та 26650 робити? (_24)
А написати на корпусі що завгодно можна.
Nehai's stabwood&bone

Offline Buzzer

• Бывалый
  • Розташування: Kiev
У 18650 найбільша ємність 3600, наскільки пам'ятаю.
Собі придбав днями на ОЛХ 10 штук 18650 Samsung INR18650 29E - 2900mAh. Вони звісно не нові, але, як заявляють продавці, зняті з привезених з Європи блоків, які не використовувались через проблеми з електронікою. Є сліди від точкового зварювання. Усі приїхали заряджені до 3,9В. Протестувати реальну ємність поки що можливості не було, бо на це потрібен певний час пезперервного електропостачання...
Планую використовувати як запасний комплект до ліхтаря, про який писав в сусідній темі. Ну а щоб не валялись просто так - замовив ще на Алі розбірний корпус з усією начинкою а-ля павербанк на 6 штук 18650. Тобто, можна буде переставляти акуми по мірі необхідності та заряджати Літокалою при можливості. При цьому вийде павербанк на приблизно на 17000 mAh за 900 грн. (6 акумів по 100 грн. + "корпус" за 300).
« Останнє редагування: 23 Грудня 2022, 13:58:24 від Buzzer »

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
18650 Samsung INR18650 29E - 2900mAh. Вони звісно не нові, але, як заявляють продавці, зняті з привезених з Європи блоків
Сьогодні знайомий показував такі акуми. Я навіть в руках покрутив - місце приварки контактів візуально ніби дремелем спилювали.
Там в цифрах/буквах ще має бути дата виробництва, можна розшифрувати, для заспокоєння. Та все одно там має бути відсотків 70 ємності, навіть якщо вони десь стояли.
Знайомий казав, що там, де він їх придбав, можна було вибрати за якістю. Типу "грейд А", "грейд С"...
в очі попадають оголошення щодо літієвих акумуляторів типу 18650 але з ємністю 9900mAh
Все просто. Ті цифри - майже чесні. Та до мА*год відношення мають мало. Китайці зрозуміли, що краще продається з більшою цифрою, і почали ємність в мА*год множити на номінальну напругу. І округлювати до найближчої красивої цифри. В результаті звинувачити в шахрайстві не можливо практично, бо цифра правдива, просто літери трошки не ті...
9900/3,7=2 675,.... Тобто - акум 2600мА*год.

Offline gogakot

• Бывалый
Все просто. Ті цифри - майже чесні. Та до мА*год відношення мають мало. Китайці зрозуміли, що краще продається з більшою цифрою, і почали ємність в мА*год множити на номінальну напругу. І округлювати до найближчої красивої цифри. В результаті звинувачити в шахрайстві не можливо практично, бо цифра правдива, просто літери трошки не ті...
9900/3,7=2 675,.... Тобто - акум 2600мА*год.
Дякую за пояснення. Хай йдуть китайці до ..... Тому що на Алі правлять, в перерахунку на гривні, десь в середньому 800-900 гривень за два акумулятори з написом 9900 мА*год, тоді як на інші, звичайні з чесними написами 1800, 2600, 3600 й ціна нормальна.
Ще раз файно подякував за роз'яснення.

Offline Buzzer

• Бывалый
Там в цифрах/буквах ще має бути дата виробництва, можна розшифрувати, для заспокоєння. Та все одно там має бути відсотків 70 ємності, навіть якщо вони десь стояли.
Дата виробництва згідно з маркуванням - липень 2018 р. (я це знав, коли купував).
Щодо ємності - трохи не так ;). На вихідних (дякуючи енергетикам (_3)) була нагода, протестував 8 шт. з 10 за допомогою LiitoKala Lii-500 в режимі NOR TEST.
Результат: ємність - від 2800 до 2850 мАг, внутрішній опір в межах 30 мОм. Я вважаю, непогано за таку ціну.

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
    • НОЖиК
Час тесту "nor test" током 300 мА - майже доба (ємність 2500-3000)
Заряд - 4 акуми. 8 шт - якраз за два вихідних   :)

Offline Buzzer

• Бывалый
Я старався встигнути за день, не залишати на ніч :). Як писав вище, акуми були заряджені до 3,9В. Я ставив струм 1000 мА. Тобто, на першому циклі заряду вони дозарядились до 4,2В. досить швидко. А розряджались струмом 500 мА. Це приблизно 5,5 годин. Ну і потім знову заряд 1000 мА. На кожні 4 акума якраз майже день і виходив 8-).