Автор Тема: Про акумулятори (Li-Ion, Ni-Cd, Ni-Mh, тощо) та зарядки для них  (Прочитано 10593 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline влад-ч

• Эксперт
  • Розташування: Чернигов
  • 063 71-68-263
Що мені не подобалось в Olight H1 Nova - він акумулятори "виїдає" в "НУЛЬ". Тобто, коли світити перестав, аккумулятор навіть зарядний пристрій не бачить,
Для нього тільки захищені акумулятори підходять.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Это очень плохо если в "ноль" аккумы садит, у лития 2,75-2,5 в
Знаю.  {y}
Мабуть розряджає його до цього значения і контролер просто блокує аккум. Для розблокування контролеру я "штовхав" його старою зарядкою від телефону Сіменс.
Для нього тільки захищені акумулятори підходять.
Ага... {))}
Купив один захищений, Olight (інші були Soshine), вдвоє від Сошіне заплатив лише щоб спробувати -  fuk абсолютно так же з ним поводився.
При цьому від батарейок CR123A працює "як положено", але коли світити перестає напруга на батарейках 2,3-2,45 В, я заміряв. От мабуть і аккуми він до цього значення висаджує.

Висота лампи 25см. фітіль 12мм. ширший в мою не вставиш. То мабуть того і світить слабо.
Угу... 12 мм фітіль - тому і світить слабо.
І я не знайшов на сайті Mil-Tec "кажана" висотою 25 см. Є 28 і 23 см, я там поправив своє повідомлення... Або ти поміряв його неправильно, або то не Mil-Tec.
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Купив один захищений, Olight (інші були Soshine), вдвоє від Сошіне заплатив лише щоб спробувати -  fuk абсолютно так же з ним поводився.
Дивно, в мене були киппавер захищені, з ними працював як треба, тільки довелось виточити латуне кільце, через більшу довжину акумулятора кришка не закручувалась до кінця.
За рік вбив один акумулятор коли я користувався в найменшому режимі, скоріш за все плата захисту при малих токах не спрацювала, при користуванні в середньому режимі завжди акумулятор вимикався при розряді.

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
А як висажували в 0, при активному користуванні? Бо навіть при виключенному ліхтарі, він трохи жере на підтримку драйвера. Тому я, постійно підвикручую кришку, коли не користуюсь.Років 8-10 тому підсів на тему ліхтарів, десь тоді ж перейшов на вейп. Накупив 18650 та 14500 з 15-20 штук.
Коли усе почалося, все перевірив, викинув 2 штуки всього. Хоча і користував тоді доволі довго та активно, особливо 18650.
Штуки три вдалося реанімувати зарядкою.

З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Користувався завжди на одному режимі, не на мінімумі, на другому після мінімуму. Мінімум там взагалі нічний режим 2 люмени. Мені вистачало... Ліхтарик завжди світив однаковою яскравістю до останнього, потім тух і все - аккум на "штовхання" телефонною зарядкою.
По термінам не пам'ятаю на скільки вистачало одного аккумах 600 мАг...
Кришку ніколи не відкручував.
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
Странно... В мене правда тількт один Олайт. Але він завжди зкидував режими, після просідання батареї.
Можливо не помічали того скидування на мінімум, а потім він вже дожерав?
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Точно не було такого. Важко переплутати нічний режим 2 лм та "слабенький" 15 лм.
А от нинішній мій ТрастФайер перед виключенням переключається на мерехтіння при просадці аккума.

Я тут вчора трошки почитав про керосинові "кажани", які вони бувають і чим відрізняються ... Напишу пізніше, бо зараз ніколи.
« Останнє редагування: 05 Грудня 2022, 07:46:27 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Дякую!
До речі "відремонтував" свій Olight H1 Nova. Чому в лапках - просто поставив акуум спробував включити він і включився. Чому не виходило раніше  ((
Аккуми, до речі, я у нього ВСІ ставив з захистом.
Три штуки такі:

Тут або захисту ніякого у Сошіне нема, або ліхтарю він побоку. "В нуль" висаджував усі.
І один Олайт на 3,7 В, є чи нема там захист ніфіга не сказано, навіть на сайті Олайту.

Мені конвой здався дорогуватим і з функціями, які мені не потрібні... {_09}
Замовив собі Soshine TC15 USB на 1100 люмен за 699 грн.
Як виявиться гарним - віддам батьку. Він давно на мої ліхтарі заздрить... А у цього ще і зарядний пристрій вбудований. Це одна з причин, чому не Convoy - там нема вбудованої зарядки. Як батько заряджатиме 18650 без неї? Свій Opus я йому не віддам, бо сам лишусь без зарядного.
« Останнє редагування: 06 Грудня 2022, 18:07:19 від Nehai »
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Про акумулятори і батарейки ще хочу зробити зауваження. Найбільш ефективно використовувати ці девайси максимально можливої одиничної ємності.
Тобто - батарейка типу С в 100500 разів краще і вигідніше АА.
Акум 18650 вигідніше 16340, а 21700 вигідніше 18650.
Свинцевий автомобільний акумулятор, хоч і не призначений для такого використання, виходить привабливішим, ніж гелевий до УПС. Бо автомобільний за 2000грн 50-65А*год може працювати роками, якщо використоовувати половину його ємності (і завжди заряджати при можливості). А гелевий з ємністю 25-30А*год буде коштувати більше 3500. І не факт, що не виявиться китайським шлаком.
Це про електичні джерела.
Хімічні - гас, певно, поза конкуренцією. Можна палити і церезин чи парафін, та полум'я в них холодніше (а отже світить гірше), а вартість кілограму на сьогодні - більша або рівна з гасом.

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
Ось так виглядає, ця з конролером. Приклеїв, підпаяв і все гут

Так не завжди буде

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
Ага, такая же платка. Индицирует как подключение без аккума, так и то что аккум разряжен/заряжен. При неправильно вставленном аккуме светодиоды на платке все гаснут. Проверял прибором- заряжает акк до 4,2 и загорается синим (заряжен), при напруге на акке меньше 4,2 заряжает и горит красным, если подключен к мобзарядке но или не вставлен/или контакта нет то горит синим и подмигивает красным. Есть и более продвинутые с функцией заряда-разряда, есть и многоканальные.
Кстати 18650 в авроре все разобрали, а на кассе обьявление- "не более двух фонариков в одни руки".
- Платку гвоздями прибил, работает норм. :D
« Останнє редагування: 07 Грудня 2022, 11:59:30 від ukt »

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
  А для пана Нехая повторюсь- зарядку для 18650 можно сколхозить самому,
Дякую, у мене є Opus BT-C3100 v2.2. Пару років тому купив. Я задоволений: заряджає/розряджає/тестує/відновлює "шо хош".

Замовив собі Soshine TC15 USB на 1100 люмен за 699 грн.
Приїхав ліхтарик. Наче нормальний. Для "фонового" освітлення майстерні -   {_11}, бо дає широкий конус світла. Щоб носити в кишені великуватий. Відвезу батьку за нагоди, йому такий буде в самий раз.
Акумулятор з захистом до нього лише їде, бо у мене з трьох наявних два без захисту. Ну заодно собі ще трошки 18650 прикупив.

З зарядкою 18650 може бути халепа - один з моїх акумів сів, то я другий день зарядити в майстерні не можу, годинку постоїть - бац! - потушили світло. (_23)
Мабуть сьогодні понесу зарядку додому, мо там години 4 не вимикатимуть.

Акум 18650 вигідніше 16340, а 21700 вигідніше 18650.
А 26650? {23}
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
А 26650? {23}
а хто їх робить?
18650 - соні, самсунг, лж, панасонік, саньйо і т.д.
21700 - самсунг, лж і типу тесла.
А хто робить 26650? Крім китайців?

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
21700 - самсунг, лж і типу тесла.
Тесла це Панасонік здається.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
А хто підкаже, якщо 18650 3200 мАг зарядитись встигли лише приблизно до половини ємності, їх можна використовувати? Бо, бляха, за три години більше не виходить ... (_23)
Чи краще наново, з циклом розряду?

А хто робить 26650? Крім китайців?
Таки да... (_24)
"Вопросов больше не імєю..." © О. Бендер.
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
Можна. Літієві тим і відрізняються тим, що їх можна недозаряджати і не повністью розряджати.
З повагою!

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
Маю такий ліхтар https://olight.ua/lantern-olight-23701365/ вже десь 8 років. Акумулятори панасонік ncr18650b теж такого віку. Все чудово працює, але один десь загубив (_23). Думаю підкупити ще пару штук. Підкажіть такі підійдуть для ліхтаря https://fonarik.com/market/akkumulyator-panasonic-18650-li-ion-ncr18650bd-protected-3200mah-10a/ зарядка в мене така https://batareyka.km.ua/ua/p541931204-universalnoe-zaryadnoe-ustrojstvo.html

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
У мене один такий Панасонік. Купив на пробу, працює в моєму TrustFire H5R чудово. Лише не розряджати "в нуль", бо захисту там нема.
І на фонарику дорого, я брав тут: https://bestbattery.com.ua/li_ion_1850/li_ion_18650/18650_not_protected/panasonic_ncr_18650bd_3200
Nehai's stabwood&bone

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
А хто підкаже, якщо 18650 3200 мАг зарядитись встигли лише приблизно до половини ємності, їх можна використовувати? Бо, бляха, за три години більше не виходить
Можна.
І зарядка щось повільна, ток 0,5 ампера?

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Так, 0,5 А. {y}
Я взагалі зазвичай ставлю 0,2 А, але тоді дуже довго буде.
Можна і більше, до 1 А, а два слоти в Опусі взагалі підтримують 2 А. Але, боюсь тоді швидко аккуми уб'ю.
Що ставити більший струм?
Nehai's stabwood&bone

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
Цитувати
Типоразмер: 18650
Ёмкость мин:  3080 mAh
Li-Ion элемент: Panasonic NCR18650BD
Напряжение номинальное:  3,6В
          полный заряд: 4,2В
          полный разряд: 2,5В
Максимальный непрерывный разрядный ток - 10А
Максимальный зарядный ток - 1,5А
Температура заряда: 10 to 45?
Температура эксплуатации: -20 to 60?
Внутр. сопротивление (импеданс 1кГц): ? 35мОм
Размеры: 18,5 х 65,3 мм
Вес: 49гр
Циклы заряд/разряд: падение емкости до 80% от номинала после 300 циклов

Offline маньяк

• Эксперт
Сергій, а в тебе та зарядка підтримує усі ті "виверти" для усіх типів аків?
Чому питаю? Я собі купляв все років з 10 тому. І тоді таких "вкусняшок" для літієвих не було, лишень для метал-гідридних.
Усілякі там розряди, повні цикли та інше...
Для літію у мене Хтар, доволі крута на той час. Але там лише здатність витягнути мертву, та функція павербанку на одному слоті. Та регулювання тока 0,25, 0,5 та 1А.
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Так, усі виверти  {gig} підтримує: заряд; розряд; швидкий тест; повний цикл з зарядом, розрядом і знову зарядом.
Я ж давав посилання https://bestbattery.com.ua/chargers/univarsal_chargers/opus_bt_c3100_v_2_2. , там розписано доволі обширно.
Функції павербанку там нема, але "оперує" з купою видів акумуляторів, причому для кожного з чотирьох слотів можна встановити окремий режим і окремий струм.
Струм можна встановити 200, 500, 700, 1000 мА, і на двох слотах до 2000 мА.
Я відновлював на ній вусмерть убиті Ni-Cd акуми АА, Li-Ion АА, ААА, CR123 навіть один 18650 (ЛітоКала).
Є "мінус" - не працює з літій-залізо-фосфатними акумуляторами та з 9-вольтовими типу "крона". Але у мене таких нема, тому і мінус в лапках.  {sm}
Nehai's stabwood&bone

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Що ставити більший струм?
Я для 18650 1 ампер завжди ставлю, коли  треба поспіхом зарядити можу й 2 ампера поставити.
Навіть якщо це трохи зменшить строк працездатності акумулятора, при їх ціні на сьогодні можна на це не зважати.

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
Ставте 1 ампер, все буде нормально.
Так не завжди буде