А члени "Спілки ковалів" російської - мабуть дурні, бо пишуть одного автора... Треба їх повчити - вперед, Вячеслав
Такого маразма я навіть не чекав почути.
Здається саме таких підхід і пропонує Вячеслав. Це можна назвати здоровим глуздом?
Останній раз пишу тут. Не дійде - розбирайтесь зі власною логікою,.........
......... але для вас, мабуть, ніхто і ніщо не авторитет).....
........беріть калькулятор (або рахівницю
)......
Принижуючи розумовий рівень свого опонента по дискусії, Ви не виглядаєте розумнішим за нього на його фоні. Можливо тільки для себе.
Стільки "емоційного яду" не робить Вас ні перекоонливішим, ні інтелектуально кращим за мене. Хоча почитавши цей форум і дискусії на ньому, можна в принципі не дивуватись. Так є переважно скрізь - є лише одна вірна думка, а інші просто дратують своєю неправильністю.
Вважати їх усіх такими ж дурнями, як і членів російскої "Спілки ковалів" - ваша особиста справа.....
Чому знову дісталось цій спілці??? Хто, коли називав їх "дурнями"?
По темі. Мої "ВИ" в тексті НІКОГО ОСОБИСТО не стосується. Це звернення до співрозмовників.
Тобто автор ножа той хто його вигадав, а той хто створив клинок - просто виробник клинку, що його зробив відповідно до своїх технологій, котрі гарантують якість...
Я погоджуюсь. Зпроектував - тобто придумав ескіз майбутнього ножа із характерною тільки для цього ножа формою та виглядом, замовив клинок у коваля, далі сам зібрав - Автор.
Автор, тому що ПРИДУМАВ ВИГЛЯД цього ножа, а потім по своїм ескізам зібрав/замовив запчастини. От це і є авторство дизайнерів, що не роблять самі їх своїми руками, а випускаються серійно.
А тепер питання. Про який ВЛАСНИЙ ескіз/задумку/проект ножа йдеться в ТОМУ ВИПАДКУ, коли береться ГОТОВИЙ клин і на нього вішається рукоять? Форма, призначення, спуски, ТТХ кінцевого ножа міняються в процесі доробки його, від тих задумок що були вкладені в нього АВТОРОМ КЛИНКА? Якщо клинок зроблений під танто, то він боуі не стане від комплектації його запчастинамии. Якщо він мав бути великим мисливським, то малим ЕДС вже не стане. То хто його таким задумав? Чий проект і ідея, а чия доробка?
Який може бути "власний ніж", коли вигляд підганяється під обставини, що склались - під готовий клин.
В чому авторство в НОЖІ? Ескіз майбутної форми ваш? - НІ.Тому що вибираєте з готових. Клин ВАШ?- НІ! Тому що вибираєте з готових. Рукоять ваша... ТАК. То ви - автор рукояті.
Тут ідея майстра полягає в тому, щоб зкомпонувати існуючі деталі? - ТАК. Ідея компоновки існуючих деталей ваша? - ТАК. Тому автор ідеї компоновки - ви.
Компоновки деталей! Але чи є це АВТОРСЬКИМ НОЖЕМ? ? ? ?
Якщо художник сидить і компонує вирізки з інших картин. Клеїть пейзаж одного художника, а до нього клеїть людей з іншої картини іншого художника, то картина яка виходить - його картина? Він тепер на рівні як Рафаель, Да Вінчі, Моне... Він "великий художник", чи просто майстер-аплікатор композицій? Ідея "картини" - його, автор цього "витвору" - він! ... Але автор чого?
Майстер, що ЗБИРАВ НІЖ із існуючих деталей, НЕ ЗАДУМУВАВ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ вигин чорного клинка, який гармонійно буде виглядати з больстером золотим на фоні рукояті з червоного дерева з різьбленням та інкрустацією, а виходив із існуючого. Якщо сам не задумав це, і сам і не втілив - ЦЕ АВТОРСЬКИЙ НІЖ?
Якщо зібрав до купи існуючі по світу деталі по своєму баченню - то він автор чого? Проекту під назвою ніж"Радість", чи Майстер виробник ножа "Радість".
Що цінніше в даному випадку - досягнення унікальних властивостей сталей майстром ЧИ відчуття компоновки, та руки, що підганають деталі?
Що рахувати авторським ножем - індивідульний одиничний витвір майстра з глибокими знаннями властивостей сталей, чи ніж чудово зібраний із прекрасних запчастин.
І те і те?
В одному випадку коваль не доробляє ніж до кінця - тобто кує лише клин, а вдругому майстер компонує клин по своєму баченню дизайна готового клина.
І що тоді?
Звичайно, що люди, які кують метал - дерево не обробляють. Відповідно люди, що працють з деревом, метал не кують. Але тоді втрачається зміст вислову - АВТОРСЬКИЙ НІЖ?
А це поняття "авторський ніж" починає мати зовсім інший зміст, при зовсім іншому вкладі праці в готовий виріб. Але поняття авторства в "іншому світі" - це робота від початку до кінця...
І це не по законодавству, а по логічно-моральним законам ринку.
ТРИ складові -
1. ідея/ескіз/задумка.
2. Клин
3. Рукоять.
Хто має дві складові в своїй роботі - "того і тапки". ИМХО, тільки ИМХО
По закону "світовому" - зпаяв кінескоп від Сону з деталями від Панасоніка - ти автор НОВОГО телевізора.
АЛЕ коли мова йде про ручну, ексклюзивну, іменну роботу, коли мова йде, про те, що я плачу гроші майстру за ІМЕННИЙ АВТОРСЬКИЙ ніж - я передбачаю УНІКАЛЬНУ, ЕКСКЛЮЗИВНУ ІДЕЮ та ЙОГО РОБОТУ.
Я починав і закінчую - "підміною понять". В даній дискусії існує підміна понять. Або понятя використовуєьться там, де воно не повинно використовуватись.
"Авторський ніж", "автор" ножа - це робота від початку до кінця. Від задумки до втілення, або хоча б більша, вагоміша її частина. Як у ІМЕННИХ конструкторів, дизайнерів, винахідників, художників, письменників, скульпторів...
Я хочу і розумію "авторський ніж", як в фільмі "Вбити Біла" - меч від Хаторі Ханза. Меч який зробив МАЙСТЕР від початку до кінця, і вручив готовий авторський меч...
Я, ЯК СПОЖИВАЧ готового продукту ТАК сприймаю АВТОРСТВО чи ім"я майстра.
Така МОЯ ОСОБИСТА думка!!! Думка СПОЖИВАЧА ВЯЧЕСЛАВА, а не майстра виробника.
МОЯ особиста. Яка має право на існування на рівні з іншими.
Моя думка, яка відрізняється від інших, але не тому що вона маразм.
І я нікого не заставляю з нею жити, чи починати всіх міряти нею
Я просто ПРОШУ ЇЇ ПОВАЖАТИ. І відстоюю право на її існування.
Вячеслав,
з повагою, до всіх учасників дискусії.