Ще варіант прикладу щодо питання про сенс. Роги у оленя - сенс для оленя і людини в рогах буде абсолютно різним. Для нього - це знаряддя для боротьби, для людини - трофей, матеріал або сміття. Тобто самі по собі роги не мають сенсу, визначеного, однозначного. Сенс має те, хто і що з цими рогами може зробити.
Так само і ніж - ніж з гівняної китайської нержавійки товщиною 1 мм має такий же сенс, як і просто пластина нержавійки товщиною 1 мм - і з того і з іншого можна зробити проставочку для руків'я ножа. Але чи цей сенс буде такий, який ви хочете бачити у ножа? Ні. Тому я і погоджуюсь, що самі по собі предмети сенсу не мають, це просто предмети: ось він камінь, а через секунду - знаряддя вбивства - сенс змінився; ось воно опора, а через хвилинку - балка перекриття, і т.д. Сенс в тому, що він може, а не чим є. Те чим він є - це не сенс, а наслідок, який має назву. Сенс - нести навантаження у якості балки, наслідок - балка. Сенс - нести навантаження у якості опори, наслідок - опора. Сенс - різати, наслідок - ніж.
Предмет, а вірніше його опис, назва - це наслідок сенсу, який в нього вкладений (тобто який випливає з можливого варіанту застосування предмету). Так само і праска - в неї вкладений сенс прасувати, як наслідок - праска, вкладеш сенс утрамбовувати ґрунт, матимеш інший наслідок і іншу назву. Так що всі предмети по суті - це лише сировина, матеріал, предмети, які без конкретного сенсу (читай - варіанту застосування) нічим більшим за сировину не будуть. Так само сміття перестає бути чимось корисним до того моменту, коли виникає сенс у його використанні.
Просто ніж в цьому контексті невдалий приклад, бо дуже обмежений сенс у ньому. Профільний, так би мовити.
І якщо предмет з його назвою, це лише наслідок сенсу, то не дивно, що без людини предмет втрачає свій сенс, бо собака ножем користуватися не може. Але це не означає що таке його застосування не можливе якимись гуманоїдами, тощо.
з.і. думаю ми в даному моменті (в питанні сенсу) стикнулися з банальним використанням термінології. Просто вже так звикли що сенс предмету від предмету настільки невід'ємний, що вирішили, що предмет і є цим сенсом. Що не вірно. Предмет - це наслідок сенсу.