суть що не наявність/відсутність ножа є націоформуючим чинником. 
Згоден. Та навіть наявність такого ножа - прикладом цього можуть слугувати ножі скіфів від Дунаю, до Мінусинської котловині на може слугувати доказом соме національної едності.
Але, мабуть, це для окремої теми.
Thorwald
прошу навести хоч один зразок української холодної зброї (скіфи готи нормани не рахуються).
Можна я?
Раніше (в цій, або спорідненій гілці) я казав, що є дві лініі ножів - побутова та бойова.
Це (побут, та супротивник) впливає, передусім, на геометрію клинка.
При цьому суто національними можуть бути лише вторинні єлементи - оздоблення, та деякі конструктивні відмінности, зокрема - цільнокований больстер.
Продовжую відстоювати думку, що саме на цьому має грунтуватися пошук українського ножа.
Щодо "української" - на території України існували центри виробництва холодної зброї...
цинік
а ось такими як вказаний тут "українськими" ножами, ножі прості і не злі, правда без заморочок.
"Заморочки" (майже обовїязкове оздоблення предметів побуту - від горщиків та прялок, до хат та заплітання кіс коням) властиві відповідному етапу розвитку людства... Чи відповідному рівню спокою суспільства. (Це надто велика тема.)
Про орнаменти я вже мовчу...
українці перші вигадали сведло
Є дуже важливий момент - наші генетичні предки прийшли сюди десь 8500 років тому. Звісно, що сусіди (незвані - також) вносили своє, але в несуттевій кількості.

Але це R1A (якій більше 11 000 років)...
Взагалі, там багато цікавого... Кому цікаво.
Особливої уваги потребують музеі Скоп'є. IMO

особливо фінки 
Сподіваюсь, це сарказм?
(Фінки by Mongol - поза критикою

Як він розуміе форми!

)