Автор Тема: Каким мы себе представляем украинский нож  (Прочитано 173192 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Font

• Старожил
  • Розташування: Одесса
    • http://font.io.ua/
... а чи варто взагалі говорити що був особливий український ніж?
... може дійсно перевести русло думки з витягування за вуха за неоднозначних викопних решток ... а створити новий український ніж?

... абсолютно підтримую працю Thorwald. ... вироби amato ... а для тих хто пише ... керуючись лише копіюванням тексту ... про кодацькі фортеці, рекомендую ...

Дякую, пане okshurdna, за Ваші рекомендації. Але я тільки і вмію, що копіювати тексти та зображення, ті, що відшукую. Цим і намагаюся бути корисним спільноті. На жаль, це все, що я можу зробити. Можете зробити більше - робіть! Бо крім порожніх розмов ні про що і гасл "створити новий український ніж" ви нічого конкретного не зробили. Зробіть! Створіть свою власну концепцію українського ножа. Або спробуйте хоч би чогось путнього накопіювати. І це ділом буде.
На цьому закінчую безплідне марнування часу. Його і так хронічно не вистачає.

okshurdna

• Гість

Бо крім порожніх розмов ні про що і гасл "створити новий український ніж" ви нічого конкретного не зробили. Зробіть!    {_08}

добродію фонт. ця фраза в мене ну просто масу захвату викликала. ви мене закликаєте Зробіть! український ніж, при чому що я стверджую що його нема! {_11}  ви мій кумир.
фраза про "створити новий український ніж" якраз і стосується тої роботи що проводять Thorwald та amato  тому бігти поперед них і бігом вигадувати щось своє не буду, їхня робота в цьому руслі заслуговує всіх похвал. а власне для того чи відрізняється а якщо відрізняється, то саме як від берестечкових ножів варіант згадатих тут майстрів, я вам і запропонував відвідати музей на місці берестечкового бою (між іншим сам музей не в берестечку). тому що ні ви ні багато хто з інших ярих захисників насправді там не був. ось Thorwald був, це зразу помітно, я був (хоч може й непомітно  :)).  а насправді суперечка вже пішла не про ніж. якщо когось образив вибачаюсь  =)

Offline VSk

• Эксперт
  • Розташування: Киев
Скорее форумчане сделают нож, который впоследствии станет "Украинским ножом", чем в этой теме прийдем к общему знаменателю.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

Offline Al.P

• Эксперт
  • Розташування: МАРИУПОЛЬ -Смела
А мне еще очень украинским ножом кажется "Нетойчерен" топикстартера.Почему- объяснить не могу, но хочу себе такой сделать...

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
імхо - створити з нуля новий ніж складніша задача - нічого нового винайти не вдасться.

Мова – душа народу

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Та ти що? Задача складна, але...
Дехто webs його взяв і створив. Саме український ніж. Більш ніж три роки тому

http://www.knife.com.ua/forum/index.php?topic=2737.0
 (_22)
Про що ви сперчаєтесь і що хочете довести?  {_07}

А темі скоро чотири роки.... Консенсусу так і немає, на жаль..
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Чого замовчали, браття? А такий активний топік був......
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

amato

• Гість
Чого замовчали, браття?

Заняты все,ножики стругают.Украинские.  :D Спуски исправить-от обуха,хохлому убрать.Рукоять подправить.И вполне  {_11} За это время спора,кому нужно уже определился.Был нож,не был.И как выглядеть должен .

Offline VSk

• Эксперт
  • Розташування: Киев

Спуски исправить-от обуха,хохлому убрать
Сабли  ведь делали на Украине и вполне и спуски такие тоже могли быть на ножах. Гравировку на клинке богатому козаку тоже могли сделать.
Одна унция фактов говорит больше, чем тонна рассуждений. Мартин Ванби
Самая большая тюрьма, в которой живут люди, - это боязнь того, что подумают другие. Дэвид Айк.

amato

• Гість

Спуски исправить-от обуха,хохлому убрать
и спуски такие тоже могли быть
Отдельные варианты любые - но главное все в теме есть,шо копали и какие чаще попадались.  {_17}

Midnight

• Гість
Нужно поковырятся в энциклопедии, я много иллюстраций видел, и в большенстве случаев прямые формы а именно кинжалы.
Но нож webs красив, тут не поспоришь.

amato

• Гість
Midnight   {_11} Какие энциклопедии? Теме несколько лет,на соседнем бедный bibo эскизов несколько килограмм на малював.На основе  материалов Thorwald и Font ,что смогли они найти.

okshurdna

• Гість
FES
як варіант, гарний ніж, і з орнаменторикою не перебор.

цікаво буде на закінчені ножі від amato поглянути  =)

Offline Lan

• Старожил
  • Розташування: Івано-Франківськ
дідько її знає, але на виделку, для картопельки підсмаженої поїсти, вона не схожа :) може це який кухарський варіант? :)

Особисто я думаю що то не столовий ніж, а побутовий.

думаю, що тоді картопелька не була поширена.
а от підчепити нормальний шматок м"яса - це якраз для цієї виделки.
Війна - справа не тільки армії, це доля всієї нації.
Карл Густав Маннергейм

Offline Thorwald

• Старожил
  • Розташування: Київ
    • http://povstanets.kiev.ua
цікаво буде на закінчені ножі від amato поглянути  =)
зачекайте. вже на підході.

Offline ja)d.

• Эксперт
  • Розташування: Kyiv
  • Забанен навсегда
думаю, що тоді картопелька не була поширена.

до середини 19 століття вона не дуже ходила як культура... то про картопельку я образно висловився.

Мова – душа народу

Offline Cynic

• Эксперт
  • Розташування: Днепр
  • Nihil habeo, nihil curo.
не дуже ходила
8-)
Хлопці - зрада: в куліші - картопля!
Не откладывай на завтра то, что можно вообще не делать!

biofoton

• Гість

подпись была "Украинский исторический охотничий нож.

Offline OldRiy

• Эксперт
  • Розташування: Донецк
думаю, название на совести его автора, нож-то новодел

Azamat

• Гість
Re: Каким мы себе представляем украинский нож
« Reply #344 : 17 Листопада 2012, 08:12:11 »
Подолью немного масла - http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/558058-Ukrainian-Knives

На форуме обсуждают, мол, едет друг в Украину, очень хочу купить украинский нож. Оказывается, такого не существует, а жаль.
Ребята, надо сделать нож.

Андрей Евтушенко

• Гість
Возможно, где-то на гуцульщине и есть свои ножи, впрочем, наиболее вероятно, также созданы под влиянием и по образу ножей соседних государств (хотя, и у гуцулов личное ЕДЦ оружие - топорик, а не нож (( )...
По поводу своего региона - Запорожской области могу сказать, что в колыбели казачества больше пользовали трофейные ножи... ИМХО - казаки просто не озадачивались созданием своих ножей {kh}: они постоянно находились в состоянии войны  :idea:, возможно, поэтому, нож и не стал у них предметом гордости, которым стало более эффективное оружие ближнего боя - сабля (которая, ИМХО, как раз таки претерпела "национализацию")...

Offline Thorwald

• Старожил
  • Розташування: Київ
    • http://povstanets.kiev.ua
По поводу своего региона - Запорожской области могу сказать, что в колыбели казачества больше пользовали трофейные ножи... ИМХО - казаки просто не озадачивались созданием своих ножей {kh}: они постоянно находились в состоянии войны  :idea:, возможно, поэтому, нож и не стал у них предметом гордости, которым стало более эффективное оружие ближнего боя - сабля (которая, ИМХО, как раз таки претерпела "национализацию")...
Ви так безапеляційно заявили по своєму регіону, що я навіть боюся запитати Вас про підтвердження Ваших слів.
до того ж Ви змішали зброю і побутові ножі. все, що знайдено під Берестечком розміром на зброю не тягне. там клинки 100-110мм.

Offline webs

• Бывалый
  • Розташування: Запорожье
Андрей Евтушенко - ошибаетесь. Собственное кузнечное производство как и собственные ножи были и превалировали над трофейными, собственно обсуждалось уже это.

Кстати - с владельцем музея оружия, Шлайфером, этот вопрос то же обсуждали, он "отказник" в существование украинского ножа верить отказывается, при этом мотивирует образцом местного кузнечного творчества, который у него в музее есть - перековка какой то "шелесяки" в нож, при чем по моему даже не кузнецом, а просто топором на камне, и кусок исходной "шелесяки" образует металлическую рукоять. Так даже в этом кривом шедевре узнаваемая форма клинка, с приспущенным кончиком.
Пусть тот, кто всегда прав, первый схлопочет камнем.

Андрей Евтушенко

• Гість
2 Thorwald, webs
Не берусь утверждать и оспаривать =)
Я не совсем точно выразился, имел в виду не нож как средство для выполнения сугубо хб задач, а нож, как некое произведение искусства(и не исключительно кузнечного искусства), явление культурно-массовое, украшение, если угодно, у наших предков ИМХО не было такого своего ножа - самобытного, традиционного, служащего не тоько и не столько практическим целям. В арабских странах, к примеру, туристы, как национальное символическое холодное оружие покупают кинжалы, а у нас - пернач... Не пытаюсь сказать, что мы в чем-то отстали или пользовались для разделки мяса только добытыми у "дружественных" турков-татар ножами... Я именно о ноже, как нац. символе хотел сказать... {y} Опять же, не примите за аксиому (( Только мое скромное мнение ;)

Offline Cynic

• Эксперт
  • Розташування: Днепр
  • Nihil habeo, nihil curo.
По-моему - "общеукраинского" = национального ножа никогда не было и быть не могло.

Опуская длинную логическую цепь логики историко-географического обзора территории нынешней Украины, можно рассчитывать на наличие устойчивых форм ножей только на территории русинов (бойки, буковинцы, верховинцы, гуцулы, долиняне,  лемки).
Не откладывай на завтра то, что можно вообще не делать!