Я особисто користуюсь фонарикофоном, точно як у
Олівера (Nokia 1280). Основна перевага (для мене) - надійність, якось втопив його у воді, в майстерні, шукав пару хвилин, коли дістав з води, він працював і працює до сих пір, правда верхні кнопки вже майже прозорі. Був якийсь час смарт (брат віддав), але протримався не довго, бісило що тормозить, швидко розряджається, не любить вологу на сенсорі, (під дощем не поговориш, в майстерні руки потрібно витирати). Є деяка зручність - інтернет, хоча мені куди зручніше користуватись компом, тому в майстерні стоїть повноцінний компьютер.
Якщо б купував смарт, то щось типу Nokia Е62 тільки потужніший.
Що до мода чи не мода.. Мода - коли поспішають купити свіжу модей айфону, а коли обирають річ через деякі її характеристики, заради функціоналу і знають для чого, то це не мода. Тобто хтось купує через моду, а хтось ні.
Є кадри які купують айфон заради понту, і розповідають про мега класну камеру в ньому

. А я б купив замість айфну, фотокамеру, можна навіть дзеркалку, з вайфаєм, до камери планшет, чи смарт, на крайній випадок, і влався б в ті самі кошти. Але кому понт, а кому функціонал