Може Вам неправильну мильницю запропонували?
Ну може й так. ... Моя реальність заключається в тому, що я спробував досить хороший за відгуками фотоапарат і мав дурості спробувати напівпрофесійну техніку одразу порівнюючи кінцевий продукт. Так от я зараз реально знаю, що той фотоапарат (nikon d5100 із кітовим об'єктивом і макролінзою) робить дуже класні і якісні фото.
Щоб обрати найбільш оптимальний варіант потрібно порівнювати, як то кажуть, "не відходячи від каси".
В даному конкретному випадку Ви зробили одну помилку: порівнювали два різних фотоапарати в умовах, в яких Ви не будете їх застосовувати.
Якщо Вам потрібен фотоапарат для фотографування предметки (а це і хороше світло і штатив) то який сенс робити висновок по кількох фотках, зроблених, як я зрозумів, нашвидкоруч, в магазині, та ще й з рук?
Ясна річ, що в цих умовах дзеркалка показала себе на голову краще, за рахунок набагато більшої матриці і більш вигідних режимів зйомки, вибраних її автоматом. Якщо ж фотки робилися при освітленні від люмінісцентних ламп (що характерно для магазину), то тут і говорити нічого. Порівнювати мильницю і зеркалку в таких умовах геть недоречно.
Якщо Ви плануєте фотоапарат, в основному, під предметку, для фоток в інтернет, то дзеркалка - це явний перебір, як на мене. Ясна річ, що бюджет в кожного різний, але для таких потреб, як в назві теми, вистачить хорошої мильнички за 1500-3000 грн + світло + штатив. Світло можна і самому зробити, а штатив більш-менш норм придбати вживаний за 1500 грн (+/-). І бюджет 5000 грн, заявлений на початку теми, буде навіть недоосвоєний

Ну а тушка Нікона д5100 + бюджетний об'єктив 18-105 це вже мінімум 14000 грн.
До речі, в моєї мильнички С4000 від Олімпуса був об"єктив 33-96 з постійною діафрагмою 2.8 на всій фокусній відстані. Хто розуміє, той знає скільки коштує подібний об"єктив для дзеркалки.
Купуючи ультразум із хорошою оптикою (від супер макро до дуже великих фокусних) Ви отримуєте її як би бонусом. Але маєте набагато слабшу начинку, починаючи із матриці, що не дозволяє використати мильничку в якості репортажного фотика, в складних умовах зйомки, для виготовлення фоток для величезних фотографій і т.п. Але слабкі сторони мильнички можна цілком компенсувати при зйомці предметки. І, в додачу, отримати непогану камеру для зйомки на вулиці, при гарному освітленні, якщо ще є така потреба, з огляду на сматфони.