Автор Тема: Чавунний казанок  (Прочитано 4611 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Re: Чавунний казанок
« Reply #25 : 29 Листопада 2022, 14:48:15 »
Різниця таки є
А в чому саме?  {23}

Розчинні сполуки алюмінію - отрута.
Таки да. Але вони не потрапляють в їжу, бо алюміній на повітрі миттєво покривається дуже міцною плівкою оксиду. Саме вона не дозволяє "просто так" паяти алюміній.
В їжу вони потраплять, якщо "побалувати" себе чимось із вмістом азотної кислоти.  {))} Ну або в процесі приготування жорстко драти посудину металевою щіткою.

А от емальований чавунний посуд то для мене мабуть те що треба. Я частенько лишаю їжу в посудині, в якій готував до наступного дня. В чавунку то протипоказано, наскільки я зрозумів. Щось я раніше про це не подумав... {dr}
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
  • Розташування: Кам'яний Брід- Кельн
  • Человеку надо мало, чтоб искал и находил.....
« Reply #26 : 29 Листопада 2022, 15:19:00 »
 Люмінювих литих казанків, не буває. Бувають лише тоненькі каструлі. В силумінових казанках більше 20% кремнію. Він хімічно стійкий. Тож на поверхні казанка знаходиться саме він, ще й армований корундом. Не варіть в казанку азотку і не шкребіть його болгаркою під час приготування їжі.
   І коли нема апетиту, не їжте. Бо все якесь гидке. по собі знаю. {))}
О вкусах не спорят. По вкусам судят.
"Ирония-непременная эстетическая составляющая мышления"

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
« Reply #27 : 29 Листопада 2022, 15:33:53 »
А мідний казанок не розглядався апріорі?  :)
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #28 : 29 Листопада 2022, 17:16:58 »
А є? Маю на увазі звичайні, а не афганські, по типу скороварки.
Бо бачив я афганські мідні казанки, ціна починається від пари тис грн. (_19)
Nehai's stabwood&bone

Offline маньяк

• Эксперт
« Reply #29 : 29 Листопада 2022, 18:00:23 »
Та я смайл і поставив через ціни.
Але, може воно того варте, що стільки коштує?
З повагою!

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #30 : 29 Листопада 2022, 18:06:36 »
 І вас ніграма не турбує, що мідь, важкий метал? Колись, не дуже давно, коли люде були ще геть дурні, мідний посуд лудився оловом. Коли полуда пропадала, лудильщики наносили її знову. А тепер усі поумніли і розказують байки про надсмачну їжу з мідного посуду. Особливо варення з мідного тазу. І гідє спрашуєця логіка?! Десь на рівні жулудка? {gig}

Offline Big Ben

• Активный участник
  • Розташування: Генічеськ-Борзна
« Reply #31 : 30 Листопада 2022, 07:51:58 »
А в чому
Розподіл тепла, а взагалі рекомендую подивитись у бік керамічного виробу під назвою тажин, сам не готував у ньому, але одна знайома регулярно частувала різними смаколиками, приготованими в ньому.

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
« Reply #32 : 30 Листопада 2022, 09:09:34 »
Тажин?
https://promenu.ua/ru/tadzhin-28-sm-56500006?gclid=Cj0KCQiA-JacBhC0ARIsAIxybyNCy7Pas9HyqDmCzeX37n0lan9NsH6vJY1jb0ftHNDiRRDqCpTImyIaAqT4EALw_wcB

3746 гривень зі знижкою.....
Сергіє, купуй казанок, буде дешевше...
В тажині ще й верхня частина керамічна, впаде, буде "бух-брямзььь" і лишиться чавунний казанок типу "сотєйнік" (нижня частина тажина) і купа керамічних уламків, яку можливо буде використати або у бетон замість камінців, або якусь калюжу засипати. )))

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
« Reply #33 : 30 Листопада 2022, 10:07:47 »
І вас ніграма не турбує, що мідь, важкий метал? Колись, не дуже давно, коли люде були ще геть дурні, мідний посуд лудився оловом.
- Сразу вспомнились "братания" Тома Сойера и Гекльбери Финна когда они кололи пальцы булавкой и очень беспокоились чтобы булавка не была медной- ибо "капля ярь-медянки- и всё!". Хотя раньше армейские котелки были медные- вот не помню чтобы видел их лужёнными (хотя- сколько я их видел...).

Offline Fortuna

• Осваиваюсь
  • **
  • Розташування: г. Мелитополь
« Reply #34 : 30 Листопада 2022, 10:53:00 »

Offline маньяк

• Эксперт
« Reply #35 : 30 Листопада 2022, 11:02:56 »
Тажин шикарнейшая вещь (есть у товарища). Но не для єтих целей. Дача, дом загородньій, на дровишках...
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #36 : 30 Листопада 2022, 13:11:05 »
Тажин... Та я оту верхушку керамічну коцну в перших пару місяців у майстерні, як вище написав gogakot. Я скляних каструльок до мікроволковки перетовк три, здається... (_24) Майстерня не для "ніжного" посуду. {gig}

Заміряв "решітку" на горілці плитки Rugyy - посуд діаметром менше 90 мм буде провалюватись. Тобто казанки "Сітон", що мають площадку діаметром 80 мм для цієї плитки не підходять.  :(
Або "колхозити" поверх плитки якусь решітку, чого мені щось не хочеться.
Тепер чешу ріпу  {dr}, бо вже намиливмя купити такий емальований казанок https://kazanok.net/ua/p15696448-kastryulya-chugunnaya-wok.html
...або такий, з чавунною кришкою https://kazanok.net/ua/p29325556-kastryulya-chugunnaya-wok.html
В асортименті БІОЛу чавунних емальованих не бачу. А емаль, з моєю звичкою лишати їжу в посудині на день-два, буде, м'яко кажучи не зайвою.
Nehai's stabwood&bone

Offline Big Ben

• Активный участник
  • Розташування: Генічеськ-Борзна
« Reply #37 : 30 Листопада 2022, 13:21:16 »
Стара добра чавунна емальована гусятниця, був би вдома, поїхав би до матері, забрав, бо лежить без діла з десяток років, та й подарував....

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #38 : 30 Листопада 2022, 15:26:31 »
В гусятниці перемішувати не зручно. Ну мені особисто. Такий у мене бзік - хочу щось кругле. {sm}
Вже купляти, так щоб потім не жалкувати про незручність або обмежену придатність.

Така БІОЛівська сковорідка мене також приваблює:

ІМХО сковорідкою її можна назвати дуже умовно - важча ніж аналогічний по діаметру і трошки вищий казан від Сітона, значить і товща.
От лише продавани зовсім припухли. Лише вчора бачив таку в Розетці за 800 "з чимось", заходжу сьогодні - вже 1199. {angry}
Nehai's stabwood&bone

Offline Kirill66

• Активный участник
  • Розташування: Донецк-Краматорск
  • Слушать и слышать вещи разные.
« Reply #39 : 30 Листопада 2022, 16:03:36 »
Долар стрибає як кацап голою сракою на гарячій сковородкі.
"Трубка табака, выкуренная натощак в сырое и дождливое утро, составит быстрое и единственное лекарство от всех болезней".
"Наставления к сохранению здоровья".Англия.1613год.

Англичане говорят,приоритеты могут меняться от характера жены, породистости коня и качества трубки

Offline dkarpov

• Старожил
  • Розташування: Київ
« Reply #40 : 30 Листопада 2022, 17:04:05 »
За моїм досвідом саме готувати у силуміновуму/чавуному казані однаково, у сенсі - результат однаковий.
У сенсі догляду силуміновий помітно зручніший:
не іржавіє, не боїться пошкождження оксидної плівки, а це означає, що мити його значно простіше.
У сесі зручності готування чавуний, при інших рівних, мабуть трохи зручніший, бо більш важкий.
Пригоряє/не пригоряє однаково, що силумін, що чавун.
Тобто моя порада - обирай силуміновий, якщо за об'ємом та конфігурацією  він відповідає іншим твоїм параметрам.

Offline Palych

• Бывалый
  • Розташування: Черкаси
« Reply #41 : 30 Листопада 2022, 19:01:14 »
Гусятниці не подобаються, дно подавай діаметром 100+...
Ще й чавунний щоб був.  (_24)

https://posudograd.ua/products/kazan-chugunnyj-s-kryishkoy-s-t-st-t402c2
Не дякуйте (с)  =)
P.S. Там же і сковорідку можна глянути.
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #42 : 30 Листопада 2022, 22:54:22 »
Ще питання до знавців. (_3)
Чи є смисл у чавунній кришці? Чи різниці не буде, якщо в казанку застосувати силумінову, або скляну?
Бо в трилітровому казанку це +1,7-1,8 кг... І від 350 до 550 грн.
Чому питаю - на ОЛХ частенько продаються толкові казанки без кришок... {_09}
Nehai's stabwood&bone

Offline msgarry

• Активный участник
  • Розташування: Дніпро
« Reply #43 : 30 Листопада 2022, 23:25:10 »
Чув що чавунна кришка тільки забирає тепло зверху страви на себе. Та волога що конденсується на кришці капає на страву та охолоджує. Результат зверху сирувате- знизу пригоріло. В мене в казані кришка садж. Я нею не користуюсь як кришкою. Купив в Атб миску з нерж за 60 грн і зробив кришку. В азії наче всі кришки дерев'яні бо тепло не забирають.

Offline gogakot

• Бывалый
« Reply #44 : 01 Грудня 2022, 09:54:05 »
Так, поїхали.
Спочатку щодо кришки - це суцільний копіпастинг - забирає тепло, конденсує вологу....
Аби не капало - знімайте частіше й струшуйте воду. Коли варите м'ясо або тушкуєте щось взагалі байдуже - тушкується в підливі? Вода капає у більш густу рідину на основі води, і що?

Коли варите правильний плов, як Міша на фотках варив, і навіщо вам кришка? Але це плов типу узбецький варіант.
Коли варите правильний плов роздільний - азербайджанський варіант, ну візьміть чисту лляну серветку, накрийте казанок, зверху кришку й вуаля-бля - все буде капати на серветку.

Так, стосовно казанків-воків або воків, Сергіє, не дуркуй!

Давайте уявімо піраміду, Зверху до низу:

З самого верху - широкий казанок вок або вок, може ще й з кришкою, діаметр нехай 250
Нижче - дно казанка вок або вок, діаметр нехай 150.
Нижче - горілка пальника - діаметр нехай 180
Нижче - труба у баллон - діаметр десь 30 мм
Нижче - баллон - діаметр нехай 250
Нижче - дно баллона діаметр 250.

Вся оця біда матиме висоту десь 500 або більше мм + кришка.

Так, коли те навернеш отой чавунний  казанок-вок або вок з цієї піраміди нейстійкої, або ще краще сковороду-вок з шароподібним дном, і воно розіб'ється, уламки не викидуй, збирай у пакетик. Буду в Києві, заїду до тебе і покажу майстер-клас як за допомогою побутової хімії та уламків чавунних казанків, а також пустої консервної бляшанки, ну плюс трохи косметики заберемо у твоєї дружини, зробити аналог осколкової оборонної гранати Ф-1. )))

Хочеш казанок на свій пальник? Купуй отакі з пласким дном
https://kazanok.net/ua/g1785687-kastryuli-chugunnye
Можеш з кришкою-сковородою, можеш сковороду потім докупити.
Такі штукенції будуть більш стійкі на пальнику, який ти купив.

Щодо емалі-без емалі.
Стосовно чорної матової емалі Сітон - нічого не скажу, не знаю.
Стосовно посуду без емалі - маю сковородки Сітон, купляв років 15 тому, зараз користується мама.
Там є головний принцип - нову сковороду або чавунок або каструлю нагрівають на вогні а потім з середини змащують олією. Так кілька разів. Пошукаєш в Гуглі й знайдеш рецепт.
Це все.
Потім тобі потрібно просто готувати в таких каструлях їжу та мити їх хоча би раз на тиждень.
Повір - спочатку ти будеш терти ці казанки/сковородки скотчбрайтом грубим ззовні бо будуть іржавіти, через місяця півтора - два експлуатації будеш лишати в них їжу на два-три дні, тобто ставити у холодильник або біля дверей гаража і все.

Кришка відразу не потрібна. Якусь тарілку пласку більше за діаметром за казанок маєш і досить. Тільки має бути реально більше за діаметр, щоб під час приготування відкривати простіше було, і коли руці в мастилі або в морилці - ти же береж за окрайчики, а в середині не мажеться. Якщо ж це буде така, не пласка а напівглибока тарілка, це ще краще - ти як кришку її використовуєшь, а потім в неї їдло навалив і їсиш. Все одно ложкою їсиш а не руками, то можна руки не мити і під час готування і перед їжою {gig}

Ліричний відступ закінчений.
Щодо емалі назовні каструлі - глянсової, або глянсової (білої, червоної іншої) в середині каструлі.

Ситуація наступна.
Якщо можете десь купити старий СРСРівську чавунний посуд з емаллю всередині - купуйте, працюватиме. Сам такий купив пару казанів, пласкі сковорідки позаторік на Райберті. Чавунок з кришкою експлуатується постійно - два-три рази на тиждень
тушкую в ньому м'ясо, потім ставлю в холодильник, там м'ясо зберігається. Як з'їмо, знову тушкую.

Імпортні чавунні каструлі з емаллю всередині - купуйте лише ті, що коштують від 200 євро. Працюватиме роками. Мав особистий негативний досвід з чавунною каструлей типу Сафіра, якось так, після 1,5 року експлуатації полущилась емаль всередині, каструлю на смітник, кришка лишилась. Ціна була десь 70 євро.

Справа в тому, що весь емальований посуд з Дніпра робили, роблять і будуть робити на Новомосковському трубному заводі, є там цех. Так ось - 90% посуду це був і є тонкий посуд - миски, кружки, судочки. Роблять якісно, працюють вже сімейні дінастії, роками. 10% - це був чавунний посуд, заготовки привозили, нанесення емалі на чавун відрізняється від нанесення на тонкий посуд. І майстри, які займались саме чавунним посудом, просто померли від старості, а знання пішли з ними, на жаль. Тому, знову скажу, нічого не скажу про саме Сітон емаль чорну матову всередині, бо не знаю, але емаль глянсову всередині немає кому наносити.

Offline Лука

• Володимир
  • Эксперт
« Reply #45 : 01 Грудня 2022, 12:12:21 »
 І. Якщо вже так пруть оті напівсферичні казани, то задля безпеки, чому б їх просто не підвішувати над горілкою.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
« Reply #46 : 01 Грудня 2022, 13:02:07 »
2 gogakot
Сергію, оце загрузив... (_19)
 Про кришку все рівно не зрозумів - краще всього чавунна, чи пофіг. Не для плову!  {_13}

Коли варите правильний плов, як Міша на фотках варив, і навіщо вам кришка?
Я не тільки на фотках то бачив, а і їв той плов на форумних зустрічах в 2014-му та 2017-му. Процес приготування також спостерігав пильно. 8-)

Там є головний принцип - нову сковороду або чавунок або каструлю нагрівають на вогні а потім з середини змащують олією. Так кілька разів.
Про це я в курсі. Читав, що так обробляти треба не лише зсередини, а і зовні. Навіть олію вже прикинув яку буду брати - "позичу" в жінки оливкову pomace (я нещодавно літру купляв), думаю буде краще, ніж соняшникова.

через місяця півтора - два експлуатації будеш лишати в них їжу на два-три дні,
Ржавіти чавун без полуди при цьому не буде? (_19) Бо я саме так і роблю частенько...
А то мене лякають фото в інтернеті ржавих чавунних казанів, як люди пишуть "послє одной готовкі". Розумію, що там скоріш за все не було правильної обробки олією зроблено, але все ж...
Думаю таки ржавіти буде, якщо лишати. Всі специ по чавунній посуді пишуть: "після приготування перекласти в іншу посуду!"
Більшість маринадів мають кислу основу, яка навряд чи благотворно вплине на чавун, навіть правильно оброблений. Та і я полюбляю всякі різні соуси застосовувати, від майонезної основи, до червоного вина та суміші спецій власного "бодяження". І ще одне блюдо, що я готую - м'ясо з квасолею. Останнє блюдо ситне, їсться довго, буває і два-три дні. У мікрохвильовці, до речі, готувати його не дуже  {kh} - квасоля буває "стріляє".

Все ж буду брати емальований чавунок. Який саме ще не вирішив...

але емаль глянсову всередині немає кому наносити.
У них зараз в наявності і немає чавунного посуду з глянцевою емаллю. Мабуть саме з цієї причини... ((

Так, коли те навернеш отой чавунний  казанок-вок або вок з цієї піраміди нейстійкої
Я до того, як визначусь із покупкою проведу "практичний експеримент" з оцінки стійкості цієї конструкції. Вже продумував як.
Лише зараз зайнятий і майстерня захаращена, бо переношу наждачний станок із станиною в інше місце. А на місці наждаку буде стояти генератор. Ну намагаюсь це робити в основному в темноті, бо вчора приїхав у майстерню десь в 12:30 - світла не було. Включили лише у 18:30. Сьогодні зранку, з 9:30 також нема до сих пір. Воно то можна дещо і без світла робити (розмітку, перенесення, складання і т.д.), але щоб загнати анкери в стіну потрібен перфоратор, а щоб підрізати їх же потрібна болгарка... Не кажу вже про те, що я третій день не можу завершити в термокамері 12-годинний цикл запікання готового стабдерева  (_23).

задля безпеки, чому б їх просто не підвішувати над горілкою.
Ха! Можете вважати мене збоченцем, але розглядав і цей варіант. Лише не класичну триногу з ланцюжком, а таку конструкцію:

Матеріал у мене знайдеться, а вирізати, підігнати та зварити то для мене година-дві роботи.

PS. Ну от пре мене від напівсферичного казанка.  {sm} А "хочеться то гірше ніж болить". ©
Аби жінка взнала скільки він коштує - з дому б вигнала.  {gig}
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
« Reply #47 : 01 Грудня 2022, 13:23:33 »
Навіть олію вже прикинув яку буду брати - "позичу" в жінки оливкову pomace
не підходить.
Олія треба з максимальним вмістом ліноленової кислоти. Тобто ту, що полімерізується. Льняна, наприклад, якщо соняшникова не подобається.

Offline gogakot

• Бывалый
« Reply #48 : 01 Грудня 2022, 14:35:39 »
У мене вдома є чавунна квадратна пательня-гриль. Важить до біса. З ребрами всередині. Зазвичай після смаження стейків між ребрами лишається пригорілий непотріб. Заливаю водою, щоби відкисло. Іноді стоїть з водою 2-3 доби. Використанні років 5. Ще не поіржавіла.

Offline Palych

• Бывалый
  • Розташування: Черкаси
« Reply #49 : 01 Грудня 2022, 14:44:59 »
Чи є смисл у чавунній кришці? Чи різниці не буде, якщо в казанку застосувати силумінову, або скляну?
Має сенс, IMHO, тільки якщо збираєшся ставити його у духовку. І вона має бути цільночавунною, бо пластмасові елементи можуть розплавитися. Узбецькі (наманганські, ферганські) казани комплектуються силуміновими кришками, і це не впливає на процес приготування.
Якщо затупилася сокира, і якщо лезо її не буде загострене,
то необхідно докладати зусиль; мудрість зарадить цьому. (10 Еккл. 10)