Автор Тема: Про акумулятори (Li-Ion, Ni-Cd, Ni-Mh, тощо) та зарядки для них  (Прочитано 9165 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
Сергію вибач, запитаю тут...
Хлопці, накидайте адрес магазів, де останім часом купляли нормальні 18650? Бо шось мої старенькі вже просідають, думаю ще підкупити про запас.
З повагою!

Offline влад-ч

• Эксперт
  • Розташування: Чернигов
  • 063 71-68-263
Хлопці, накидайте адрес магазів, де останім часом купляли нормальні 18650?
Тут не раз брав:
https://customlight.com.ua/ua/g50926987-ion-18650

Offline Фішермен

• Активный участник
  • Розташування: Полісся, Коростень
В жовтні брав ці ось тут:
https://keeppower.com.ua/lg-mj1-3500mah
Правда, вони були тоді дешевші
Так не завжди буде

Offline Nehai

• Don't buy a rifle, own a MAUSER.
  • Global Moderator
  • Эксперт
  • Розташування: Київ - Бровари - Шостка
Влад, дякую за посилання. {tnx}
Вже замовив собі пару Самсунгів. А то моє замовлення на Бестбаттері щось зовсім не того... Ніяких рухів вже четвертий день і телефони не відповідають... :(
Ще б знайти одненький з захистом у ліхтарик для батька.  {dr} Бо він як посадить аккум без захисту так і все... Ні штовхнути, ні відновити його не зможе.
Москаля ху@ч в голову! Господь відділить агнців від козліщ.
Nehai's stabwood&bone
Сергій Одіяненко in Fasebook

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
"Panasonic 18650 Li-ion NCR18650B 3400 mAh с защитой" знайшов тут https://punisher.com.ua/ru/akkumuliator-panasonic-18650-li-ion-ncr18650b-3400-mah-s-zashchytoi/
Через 20 хв. після замовлення через сайт мені передзвонили, підтвердили, що товар у наявності і надіслали реквізити на оплату  {_11}

Освітлення гасовою лампою мене не вразило  {kh} - "інтимне" освітлення дає, але мені то мало виявилось. З початку тижня вже випалив у майстерні бачок гасу, а це півпляшки.
Ліхтарем та аккумуляторами може дешевше і не буде, на початковому етапі, беручи ти до уваги, що я докупив ліхтар та три 18650, але світла дасть суттєво більше. А якщо зауважити тривалий термін експлуатації 18650 (сподіваюсь на це), то через 3-4 місяці я вийду "в нуль" по затратам і буде вже дешевше за гасову лампу.
Nehai's stabwood&bone

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263

Освітлення гасовою лампою мене не вразило  {kh}
Я ж казав що краще користуватися досягненнями прогресу ;)

Offline gogakot

• Бывалый
  • Розташування: Днепропетровск
Бестбаттері треба смикнути через Viber , принаймні у моєму випадку спрацювало. Нагадав через Вайбер номер замовлення, скинув гроші на карту, вже зарядив акумулятор.

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Та я вже ж замовив на іншому... {sm}
Та і 18650 з захистом у них лише Сошіне, а вони мені щось "не зайшли" по 16340 (CR123). Панасонік краще.  ()
Хоча, мені ще треба бокси на аккумулятори, а то бовтаються у рюкзаку "просто так", як би не коротнули... {dr}
Спробую через Вайбер. {tnx}

Я ж казав
Та я такий, що поки сам не впевнюсь - не дійде.  (_4)  {gig}
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Щось у мене ці Самсунги https://customlight.com.ua/ua/p779142361-akumulyator-samsung-inr18650.html ніфіга на заявлену ємність не виходять  {kh}. 2600 обидва... Правда, опір показують гарний 54 та 56 Ом.
Просто зарядка, 1 А.
Спробую розкачати.
Nehai's stabwood&bone

Offline ukt

• Старожил
  • Розташування: днепр
Хоча, мені ще треба бокси на аккумулятори, а то бовтаються у рюкзаку "просто так", як би не коротнули... {dr}
- Очень хорошо в качестве бокса подходят преформы для пластбутылок. Как раз под два 18650. Единственно надо прокладку из микропорки толстой между банками и на крышку одну чтоб не контачили с друг другом и не гремели. Вкинул пару, закрутил- прочно, герметично, дёшево, не гремит.

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Щось у мене ці Самсунги https://customlight.com.ua/ua/p779142361-akumulyator-samsung-inr18650.html ніфіга на заявлену ємність не виходять  {kh}. 2600 обидва... Правда, опір показують гарний 54 та 56 Ом.
Просто зарядка, 1 А.
Спробую розкачати.
А яка напруга на момент початку заряду?

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Було щось таке: 3,51-3,53 В. Здається...  {dr} Я точно не запам'ятав  {sm}
Nehai's stabwood&bone

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
в качестве бокса подходят преформы для пластбутылок.
Це якщо є де їх взяти... (_24)
У мене одна є, я в ній свердла в чемодані з шуруповертом тримаю. Штука дійсно зручна  8-). Мою дочку колись із школи возили на екскурсію на завод Кока-Коли під Броварами, то дали там кожному школяру в якості сувеніру по одній пресформі.

Зараза, навіть  "Charge Test" не можна завершити: стояли аккуми, стояли і тут БАЦ - вимкнули електроенергію... На 30 сек. приблизно... Але після того, не режим "Charge Test" (зарядка-розрядка-зарядка) продовжився, а наново "Charge" (просто зарядка) із струмом 0,5 А.   (_23)

Ще...
Просто зарядив новий Panasonic 18650 Li-ion NCR18650B 3400 mAh струмом 1 А - ємність також близько 2600 мАг. :( "Початкова" напруга була трошки більша - 3,56 В. А от опір великуватий - 151 Ом, може, правда я контакт поганий зробив... {dr} Треба було спиртом контакти протерти...
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Щось у мене ці Самсунги
При зарядці туди "влазить" значно більше, ніж заявлена ємність. ККД акумуляторів не 100%.
Ємність міряють при розряді. Для конкретно цих - до напруги на елементі 2,65В. При розряді до 3В літієві акумулятори звичайно вже віддають більше 90% енергії, так що витискати до денця я б не став. При заявлених 3500 у вилці експлуатації 4,1...3,0В ємність буде у нових 2600-2800. І проживуть вони свої 500 циклів.
Не треба їх розкачувати. Користуйтесь.
До речі - для збільшення строку служби використовують межі по напрузі 4,05...4,1 заряд/3,0 розряд, а для витискання максимальної ємності, коли строк служби "до спини" - 4,35/2,5. У одних і тих же акумуляторів.

Да, про опір - оті оми ви десь не там міряєте. Внутрішній опір літієвих 18650 лежить в межах 20...50мОм. Міліом! У поганого старого акума може бути 100-150мОм, у нової сильнотокової банки - 8мОм.

До речі - Самсунг пише на свої 3500, що після зберігання протягом нетривалого часу (пари місяців) вони гарантують 3350. Помножте на 0,8 (це типу розряджати не до дна) - 2680. Так що все з ними ок.
« Останнє редагування: 13 Грудня 2022, 22:11:06 від break »

Offline маньяк

• Эксперт
  • Розташування: г.Киев
В якості "універсалу" маю ще МЛ102. Прикольна штука. І тобі зарядка і павербанк і працює на таких низьких токах, що і від сонячної панелі можна заряджати, коли халепа повна...
Коротше корисна річ в господарстві.
З повагою!

Offline Nehai

• Global Moderator
  • Эксперт
Міліом
Звичайно ж їх і мав на увазі, Оми написав "на автоматі". Цей вимір робить моя зарядка. Але сильно залежить від чистоти контакту: якщо акумулятор покрутити навколо осі ("притерти" до клем), то показник плаває "плюс/мінус" 80-100 одиниць . Так що ІМХО, це такий собі тест  {kh}.

А от з приводу замірів при розрядці, коефіцієнта 0,8 та вилки наруг я щось не подумав...
Дякую! {tnx}
Nehai's stabwood&bone

Offline break

• Старожил
  • Розташування: Київ, передмістя
  • Поки сонце зiйде - роса очi виїсть(с)
Можливо трошки вбік від теми "Про акумулятори (Li-Ion, Ni-Cd, Ni-Mh, тощо)"...
Та теж про акумулятори  {_09}
В умовах коли електрика в розетці хаотично то є, то немає, від кількох годин до півтори-дві доби (милувало, довше без електрики не сидів), задався ціллю не сидіти в темряві.
Рішення - свинцевий автомобільний акумулятор 50А*год, дві лед-лінійки 5730(72LED) 12В 12Вт 1100Лм вклеїні в алюмінієвий профіль з розсіювачем, імпульсна китайська зарядка з початковим струмом 6А. Лінійки ввімкнув через пару діодів, щоб трохи зменшити напругу на них. В результаті світить не на всю, та жре менше і не гріється.
Світить в кімнаті і на кухні. На кухні взагалі світло норм, кімната трохи більша і малувато для повного комфорту, та мимо стільця не сядеш  {))}.
Віт того ж акумулятора зараз живиться ще роутер і термінал "Optical Network Unit", бо в будинок заходить оптика. А мені провайдер обіцяв наявність інтернету в умовах блекауту протягом кількох днів.
Світло працювало вже давненько, інет підключив тільки в суботу. І от за останні пару днів висновки такі - при роботі освітлення 6 годин на добу і роутера+онушки від акумулятора годин мабудь 12 за добу, акумулятор за два з половиною дні сів до 12,3 вольт і зарядився до напису на дисплеї зарядки "full" за три з хвостиком години.
По співвідношенню "ціна/ємність-доступність" автомобільному свинцю альтернативи не бачу. Бо в мене за 2500 гривень (приблизно) 600Вт*годин енергії плюс зарядка і плюс >2000 люменів світла. Хоча на сьогодні цінник і на це все зріс.
Якщо не висаджувати сильно акум, бо автомобільний того дуже не любить, то на дні чотири вистачить.
Набрати літієм хоча б на роутер плюс онушка на 24 години роботи вийде десь штук двадцять 18650...

Offline gogakot

• Бывалый
Про автомобільний акумулятор вже писав якийсь час назад в темі про освітлення майстерні. Але "нарід" теж не тупий - у нас у Дніпрі на господарському базарі (Курчатовський) вже майже не знайдеш крокодилів під автоакумулятори, а які є - то ціни захмарні.
Що стосується зарядки - продовжую гратись з придбаною Opus bt-c100.
Дослідним шляхом встановлено наступне - старі акумулятори на 1000 мАг SANYO Ni-Mh 1000, які заряджались ну як попало, на яких написано typical 1000 mAh, minimum 930 mAh, і які років 2 чи більше валялись розряджені, були вставлені у зарядний пристрій.
Режим Charge Test - зарядка-розрядка-зарядка - витягує 730-760 мАг після тестування.
Режим Refresh       - розрядка-зарядка, 3 цикли підряд - витягує 840 мАг, але малими струмами 1 акумулятор ковбасить майже сутки.

Ще останнє - оскільки вдома реально виявилось до 20 нікелевих акумуляторів ААА і до 30 акумуляторів АА прийняв рішення поступово реанімувати наявні нікелеві акумулятори. Для застосування з малим струмом - типу гірлянду вмикнули, або пульт ДУ, або ліхтарики на звичайних, підкреслюю звичайних світлодіодах типу PETZL таких акумуляторів вистачить ще на певний час. Хоча звісно вже оцінив зручність літієвих акумуляторів, зокрема 18650 - встановив струм 1А, година-півтори і акумулятор заряджений.

Offline Romko

• Активный участник
  • Розташування: м.Львів
А які можете порадити акумулятори 18650 з захистом, і реальним розміром 18?65мм? Купив два ліхтарі, окремо хороші акуми - а вони блд не влазять.  (_23) Спробував акумулятор без захисту - ліхтар висадив його до 2.6В, добре що звернув увагу.

Offline Romko

• Активный участник
  • Розташування: м.Львів
Подумав трохи, можливо краще буде переробити плюсовий контакт в ліхтарі на плоский, тих кілька міліметрів мали б дозволити вставити акум з захистом.

P.S. Розряд до 2.6В, а може було б і нижче, це ж не нормально?

Offline влад-ч

• Эксперт
  • 063 71-68-263
Розряд до 2.6В, а може було б і нижче, це ж не нормально?
Так, не нормально.

Щось у мене ці Самсунги https://customlight.com.ua/ua/p779142361-akumulyator-samsung-inr18650.html ніфіга на заявлену ємність не виходять  {kh}. 2600 обидва...
В мене саме такий самсунг при напрузі на момент вмикання зарядного 3,25 вольта взяв від зарядного 2995 мАч.

Offline tacha79

• Активный участник
  • Розташування: Киев, Харьковский
Зараз в користуванні в квартирі є різні акуми, пальчик ААА, 18650 ці для фонариків, гелевий і свинцевий для стаціонарного освітлення. Пальчикові заряжаю ЛітоКала в автоматичному режимі, а ті два імпульсним зарядним. Вроді поки нормально. Крім того на запас заряджені ще два акуми від гвинтокрута, які не помню, але на 12 В точно.

Offline gogakot

• Бывалый
Шановні, може десь дурнувате питання, а як правильно вимірювати напругу на акумуляторі, конкретно 18650?
Справа у тому, що сьогодні тему резервного освітлення у майстерні і на додаток до ліхтарика купив 2 акумулятори типу ICR18650 3.7V 1800mAh (LiIon, 1C) GEB, звісно ж без плати захисту.
Чи можливо поставити мультиметр у режим 20 вольт і заміряти напругу витягнувши акумулятор з ліхтарика?
Ну щоби вже чітко знати що треба нести додому заряджати.
Да, відразу скажу правду {))} брав акумулятори тут
https://www.rcscomponents.kiev.ua/catalog/akkumulyatory-liion/701
фірма РКС Компоненти, магазини "Радіомаг".
Скажу чесно - там такий аншлаг.... черги по 10-15 людей стоять... Усі купують або цікавляться інверторами, акумуляторами, баластними резисторами, конденсаторами, тобто усі ліплять освітлення самотужки..
НУ й чому взяв саме такі акумулятори - а вони були максимальної ємності наявні у Дніпрі. Якщо подивитись уважно то і Києві і у Львові можливо купити акумулятори 18650 але із вбудованими платами захисту. На жаль ліхтак забрав останній, тому й взяв під нього в аккумулятори.
« Останнє редагування: 19 Грудня 2022, 15:30:13 від gogakot »

Offline Fes

• Администратор
  • Эксперт
  • Розташування: Дніпро
    • НОЖиК
Чи можливо поставити мультиметр у режим 20 вольт і заміряти напругу витягнувши акумулятор з ліхтарика?
А мене зацікавило таке питання - а який інший спосіб існує для заміряти напругу?  {_07} ;)
"Я зранку випив самогону - бо в світі справедливості нема.."

Offline gogakot

• Бывалый
Григорович, в принципі іншого методу немає, але якщо не мав справи з чимось краще спитати чи почитати інструкцію. Інструкції не було. Спитав. Завтра принесу прибор з гаража - поміряю.